trap mooier maken tips manieren blog

5 manieren om je trap mooier te maken

Er is geen twijfel over dat trappen mooie elementen in een huis kunnen zijn. Maar na een aantal levendige jaren kunnen ze vaak wel de nodige aandacht gebruiken. Als je je trap mooier wilt maken, zijn hier wat ideeën om je op weg te helpen. Van het toevoegen van tapijt of verf tot het gebruik van decoratieve accessoires zoals trapverlichting, er zijn veel manieren om je trap te laten opvallen. Dus schuw die trap niet en geef ze de aandacht die ze verdient!

Opnieuw schilderen

Zelf hebben wij een betegelde trap met natuursteen in marmer-look, met precies dezelfde vloertegels die op de gehele onderverdieping liggen. Niet perse mijn keus, maar dat lag er al in toen wij dit huis vijf jaar geleden kochten. Ik denk er wel eens over na om voor een volledige traprenovatie te gaan, gewoon een compleet nieuwe trap, in een wat modernere stijl. Maar de kosten nieuwe trap zijn niet bepaald goedkoop waardoor ik verder aan het kijken ben naar andere mogelijkheden om onze trap in een nieuw jasje te steken, bijvoorbeeld om de trap met speciale verf in een andere kleur te schilderen.

Overzettredes of een traploper gebruiken

Een ander relatief budgetvriendelijke optie voor het mooier maken van je trap is om overzettredes of een traploper aan te brengen. Dit helpt tevens het geluid van het lopen over de trap een beetje te dempen en de overgang comfortabeler te maken. Als je wenteltrappen of gebogen trappen hebt, is het gebruik van een loper misschien niet mogelijk, maar probeer dan overzettredes van tapijt met een lage pol te kiezen, zodat je er ook makkelijker op kunt lopen.

Trap bekleden

Waar de ene persoon gruwelt van tegels op de trap, vind de ander dit juist het perfecte plaatje. Smaken verschillen en misschien is het ook goed om onderzoek na het materiaal te doen i.v.m het schoonmaken en het onderhoud van de trapbekleding. Je kunt je trap eigenlijk met allerlei materialen bekleedden. Bijvoorbeeld met tapijt, tegels, mozaïek maar ook een gietvloer, betonstuc en pvc.

Trapverlichting aanleggen

Het toevoegen van licht aan je trap kan een warm en uitnodigend gevoel geven aan je huis. Trapverlichting installeren is een geweldige keuze om de functie en het aanzicht van je trap in een keer te verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten verlichting die je hiervoor kunt gebruiken. Je kunt zelfs LED verlichting strips onder de traptredes plakken. Of kies voor trapverlichting met een bewegingssensor.

Complete traprenovatie

Wil je de trap mooier maken en het nog grootser aanpakken dan de tips hierboven, dan kun je een deel of de complete traprenovatie zelf doen. Laten doen door trapspecialisten, is natuurlijk ook een optie als je net als ik ’twee linkerhanden’ hebt op klusgebied. Een trapleuning kan denk ik iedereen nog wel vervangen, maar als het om maatwerk aankomt, moet je wel goed weten wat je doet. Kijk rond in interieurgidsen en op Pinterest om inspiratie op te doen en maak plannen voor een complete traprenovatie. Je zult er vast geen spijt van krijgen.

Lees ook:

Geef een reactie