tips leesplezier kind vergroten

5 Tips om het leesplezier van je kind te vergroten

Kinderen vinden zelfstandig lezen en voorlezen waarschijnlijk niet altijd even leuk en dat is niet ongewoon. Maar wist je dat er manieren zijn om lezen aangenamer te maken? In dit blogbericht delen we enkele tips om het leesplezier van je kind te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld wat dingen uit de kast halen en thuis een leeshoekje creëren. Dit is één van de vele voorbeelden.

Als moeder weet ik dat lezen een belangrijk deel is van de ontwikkeling van kinderen. Daarom ben ik altijd op zoek naar manieren om lezen leuker en aantrekkelijker te maken voor mijn kinderen. Zo kwam ik onlangs in aanmerking met Boekskes, wat mij inspiratie gaf voor het schrijven van dit blog.

1. Een knusse leeshoek creëren

Een manier die ik gevonden heb en die heel goed werkt, is een speciale leeshoek in huis maken. Een leeshoek is een aangewezen ruimte waar je kinderen naartoe kunnen gaan om boeken en tijdschriften te lezen, of gewoon lekker te hangen met een goed (luister)boek. Zo komen mijn kinderen bijvoorbeeld graag in de hangstoel op mijn thuiskantoor zitten. Het hangei is lekker knus met veel kussens en het geeft ze een geborgen gevoel. Het schommelen werkt rustgevend waardoor ze zich tevens goed kunnen concentreren met lezen.

Boekskes boekenabbonement ervaring review

2. Boekskes: boekenpost voor je kindje

Boekenpost voor kinderen. Vroeger toen ik zelf kind was kreeg ik altijd boeken van de Disney boekenclub, en dat vond ik geweldig! Inmiddels bestaat dit initiatief niet meer. Daarom was ik ook blij verrast toen wij kennis mochten maken met Boekskes. Je kindje krijgt dan niet 1 verrassingsboek – maar elke maand een pakketje met 4 boeken – afgestemd op de leeftijd en het geslacht van jouw kind. Kinderen krijgen niet zo vaak persoonlijke post en daarom is boekenpost juist zo leuk! Een win-win situatie dus.

Review Boekskes; onze ervaring met een kinderboekenpakket per post

Mijn jongste zoon (11 jaar) ontving een Boekskes “proefpakket tienerboeken” met kinderboeken voor jongens van 9 jaar en ouder. Hij vond het erg leuk om zijn eigen post te ontvangen en maakte met veel nieuwsgierigheid en ongeduld het pakje open. Wij wisten van te voren niet welke boeken we kregen en zijn erg blij met de inhoud. Zo bevat de set een leesboek van Geronimo Stilton, een avontuurlijk Middeleeuws mysterie boek waarbij je kriskras door het boek gaat om vragen te beantwoorden, een logisch denken doeboek en een Mickey stripboek. Een diverse inhoud waar hij de komende tijd wel even zoet mee is. Zelfs mijn oudste zoon (13 jaar) toonde interesse in het Mickey stripboek en het boek met opdrachten. Daar hebben ze samen veel plezier aan.

Over de inhoud zijn wij erg enthousiast. De boekjes zitten verpakt in een vrolijke zak, waardoor kinderen echt de indruk hebben dat het pakje voor hun bedoeld is en niet voor ouders. Een feestje uit de brievenbus!

Boekskes zijn verkrijgbaar voor kinderen vanaf 0 jaar tot tieners en kost op dit moment van schrijven 14,95 per maand. Het abonnement kun je ten alle tijden opzeggen. Persoonlijke boekenpost vergroot het leesplezier hebben wij gemerkt. 🙂

Boekskes boekenpost kinderen
Voorbeeld inhoud Boekskes boekenpakket jongens 9 jaar en ouder

3. Wissel kinderboeken af met luisterverhalen en/of strips

Luisterboeken kunnen je helpen om de luistervaardigheid van kinderen te verbeteren, terwijl ze je ook toegang geven tot verhalen en informatie die ze anders niet zouden lezen. Er zijn veel verschillende diensten en websites die luisterboeken aanbieden voor kinderen, dus er is er vast wel een die aan je wensen voldoet. Ook stripverhalen zijn leuk voor de afwisseling met normale kinderboeken. Zoek die oude stripboeken van vroeger maar eens op, en geef deze aan je kindje. Wedden dat zij net zo zullen genieten van Suske & Wiske en Donald Duck’s tijdschriften als jij?

4. Maak leestijd leuk!

Maak leestijd leuk. Super simpele tip maar het werkt hier in huis ook. Pak er iets lekkers bij, zet kinderthee, of neem een pauze om daarna buiten te gaan spelen. Een boek hoeft ook niet in 1 dag uit.

5. Mama, papa, opa of oma als leesmaatje

Een andere manier om een kind enthousiast te maken voor lezen is door samen met hem of haar boeken te lezen. Ook iets oudere kinderen die moeite hebben met lezen, vinden dit vaak erg leuk! Dit helpt ze niet alleen (beter) te leren lezen, maar het stelt je ook in staat een band met je (klein)kind op te bouwen. Mama, papa, opa of oma als leesmaatje is dus best te overwegen. Jullie kunnen om de beurt stukjes of een pagina lezen en naar elkaar luisteren, en het boek bespreken wanneer het uit is. Wat vond het kind van het boek? Vond de (groot)ouder het ook een goed of spannend verhaal? Had je een andere afloop verwacht? Misschien ook een leuke tip om (samen) een eigen tekening te maken over een gebeurtenis uit het boek.

Ik hoop dat jullie wat aan vijf deze tips hebben om het leesplezier van je kind te vergroten. Wil je de service van Boekskes zelf eens proberen? Met de kortingscode PROEFPAKKET krijg je tijdelijk 50 % korting op de eerste kinderboeken voor jouw kleintje.

Geef een reactie