tips-overstappen-moedermelk-naar-flesvoeding

5 tips bij het overstappen van moedermelk naar flesvoeding

Overstappen van moedermelk naar flesvoeding kan best een grote stap zijn. Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jou. Neem er daarom goed de tijd voor zodat jullie allebei kunnen wennen aan de fles, de voeding en nieuwe situatie. En vertrouw erop dat jullie dit samen kunnen. We geven je alvast 5 tips.

Vaak wordt gedacht dat flesvoeding de borstvoeding helemaal vervangt, maar wist je dat een combinatie ook heel goed mogelijk is? Moedermelk is nog altijd de meest gezonde voeding voor je baby. Maar wil je overstappen naar de fles, dan is het combineren van borst- en flesvoeding een heel goed alternatief.

Tip #1 Neem de tijd om over te stappen naar flesvoeding

Overstappen van moedermelk naar flesvoeding kost tijd. Niet alleen voor jouw baby is het een hele verandering, maar ook voor jezelf. Lichamelijk omdat je minder (tot geen) moedermelk hoeft aan te maken. Maar ook vaak mentaal omdat je er van alles bij voelt en denkt. Neem daarom alle tijd om de borstvoeding (deels) af te bouwen. Meestal kost dit twee tot vier weken. 

Tip #2 Oefen met drinken uit de fles

Drinken bij mama is de meest natuurlijke manier van voeden. Best begrijpelijk dus dat je baby moet wennen aan het drinken uit een fles. Een speen ruikt en voelt niet alleen anders, maar vraagt ook om een andere drinktechniek. Laat daarom je kindje van te voren alvast kennismaken met de fles. Dat kan al vanaf een week of vier met wat afgekolfde melk.

Tip #3 Kies de juiste flesvoeding

Voor de meeste baby’s geldt dat standaard flesvoeding prima aan de behoeften voldoet. De samenstelling van voedingsstoffen is bij elk (huis)merk hetzelfde, doordat in de EU wet is vastgelegd waaraan elke kunstvoeding moet voldoen. Maar hoe kies je nou welke flesvoeding het beste past bij jouw kindje? 

Wel zit er verschil in de soort melk die gebruikt wordt. Zo is er flesvoeding van koe- en sojamelk, en flesvoeding van geitenmelk.

Voor sommige baby’s is speciale flesvoeding een betere keus. Bijvoorbeeld wanneer het last heeft van reflux (het teruggeven van melk), spugen, krampjes of allergieën. Vraag hiervoor wel altijd eerst een dokter of het consultatiebureau om advies zodat je zeker weet welke flesvoeding het beste bij jouw baby past.

Tip #4 Gebruik een schema om de moedermelk af te bouwen

Borstvoeding is een natuurlijk systeem van vraag en aanbod. Drinkt jouw baby minder vaak aan de borst, dan heeft je lichaam tijd nodig om het aanbod moedermelk te verminderen. De borstvoeding afbouwen doe je daarom het liefst heel geleidelijk met een afbouwschema. Daarmee laat je stap voor stap de voedingen (overdag) vervallen om uiteindelijk de ochtend- en avondvoeding over te houden. Deze voedingen laat je als laatste vallen of blijf je nog een poos combineren met de fles.

Tip #5 Zorg voor ontspannen voedingsmomenten

Baby’s voelen haarfijn aan hoe jij je voelt en nemen met gemak een stukje van deze gemoedstoestand over. Ervaar jij spanning rondom de overstap van moedermelk naar flesvoeding, dan is de kans groot dat jouw kindje dit ook doet. Zorg daarom voor een ontspannen sfeer en maak ook van de flesvoeding een fijn en intiem moment:

·        Leg de lat niet te hoog: lukt het vandaag niet, probeer het dan morgen weer.

·        Probeer verschillende voedingshoudingen uit en kijk welke het beste bij jullie past.

·        Oefen met de fles als jullie allebei ontspannen zijn, bijvoorbeeld als je baby slaperig is.

·        Zorg voor huid-op-huidcontact; het voelen en horen van je hartslag maakt je baby rustig.

·        Een ontspannen moeder is een ontspannen baby; laat daarom een ander de fles geven als het even niet gaat en neem een momentje voor jezelf.

Meer tips over het overstappen van moedermelk naar flesvoeding?

Voor meer tips of vragen over flesvoeding kun je altijd terecht bij het consultatiebureau, een (huis)arts of lactatiekundige.

Lees ook:

Geef een reactie