Posters ontwerpen waar aan denken tips

6 belangrijke tips voor het maken van je eigen posters

Er zijn verschillende redenen denkbaar om je eigen poster te willen maken. Misschien wordt iemand die je kent 50 en wil je daarvoor aandacht vragen in de buurt. Of je organiseert een evenement en wilt dat communiceren. Misschien wil je wel de politiek in en wil je met posters stemmen trekken. Wil jij ook een eigen poster maken? Houd dan rekening met de volgende zaken.

Kwaliteit afbeeldingen

Vanaf hoe dichtbij gaan mensen jouw poster bekijken? Dit is in het bijzonder van het belang voor de kwaliteit van de afbeelding(en) die je gebruikt in het ontwerp van je poster. Van afstand, zoals bij een billboard, maakt het minder uit of de kwaliteit van de afbeelding wat lager is. Je komt dan weg met een resolutie van 140 dpi (dots per inch). Maar voor kleinere posters moet die kwaliteit hoger zijn. Een resolutie van 300 dpi is dan wel noodzakelijk. Is de kwaliteit te laag, dan doet de professionaliteit en uitstraling van je poster teniet.

Leesbaarheid van de teksten

Waarschijnlijk zet je ook tekst op je poster, omdat je mensen wilt informeren en/of activeren. Wil je dat dat ook van afstand overkomt, dan moet je daar rekening mee houden bij het ontwerp door ervoor te zorgen dat de tekst goed leesbaar is. Dat betekent dat de letters groot genoeg moeten zijn en genoeg moeten afsteken bij de achtergrond. Dat is zeker ook van belang als je doelgroep ouder is, omdat ouderen vaak wat minder goed zien.

Geen Photoshop bij verschillende formaten

Wil je je poster in verschillende formaten laten drukken? Maak hem dan niet op in Photoshop, maar in InDesign of Illustrator. Het verschil is dat Photoshop gebruik maakt van pixels en InDesign en Illustrator van vectoren, lijnen in feite. In het tweede geval kun je de tekst dan zo ver uitrekken als je wil zonder dat deze waziger wordt. Dat gebeurt helaas wel als je een Photoshop-ontwerp probeert uit te rekken om hem op groter formaat af te drukken.

tips posters flyers ontwerpen

Rechten lettertypes en afbeeldingen

Wees op je hoede met het gebruik van afbeeldingen en bijzondere lettertypes. Verzeker jezelf ervan dat de afbeeldingen en lettertypes rechtenvrij zijn, of dat je zelf de rechten erover hebt of kunt verwerven. Anders riskeer je een dwangbevel om je posters te verwijderen wanneer de rechtmatige eigenaar van de afbeelding of het lettertype in kwestie er lucht van krijgt.

Niet te veel tekst

Een poster is geen flyer. Posters worden doorgaans van afstand en in het voorbijgaan gezien. Dat betekent niet alleen dat je tekst groot en goed leesbaar moet zijn, maar ook dat deze zeer compact moet zijn. Anders lukt het niet om de boodschap over te brengen in die seconden die een voorbijganger heeft om de poster in zich op te nemen. Wil je gedetailleerde informatie overbrengen, dan kun je beter flyers uitdelen. Die krijgen mensen immers in hun handen, waardoor er meer tijd is om ze bestuderen.

Let op de afloop

Als je je ontwerp voor je poster aanlevert bij een drukker, moet je rekening houden met de zogenaamde ‘afloop’. Dat is het deel van het ontwerp wat mogelijk afgesneden wordt bij het drukken en op maat maken van de poster. Zorg in het bijzonder dat er geen stukjes tekst hierdoor verdwijnen door een marge vanaf de rand in acht te nemen bij het ontwerpen van de poster.

Verder ben je natuurlijk aangewezen op je creativiteit om tot een goede poster te komen. Uiteraard zijn er professionals die je daarvoor kunt inschakelen om je te helpen, maar dat kan je aardig wat geld gaan kosten. Ga je je poster zelf ontwerpen, houd het dan vooral simpel en duidelijk.

Geef een reactie