winter-selfcare-zelfzorg-tips

7 fijne selfcare tips voor tijdens de wintermaanden

De winter is een tijd van het jaar waarin we vanwege de koude buitentemperaturen vaak meer binnen zitten en ons minder bewegen. Dit kan ervoor zorgen dat we ons minder goed voelen en moeilijker kunnen ontspannen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf wat meer te ontlasten tijdens het winterseizoen. Kruip bijvoorbeeld eens met een goed boek en een lekker kopje herbal tea van RIES onder een dekentje op de bank, of kies voor me-time in een warm bad met heerlijke kruidenolie…

Selfcare is een belangrijk onderdeel van een gezond leven; heel belangrijk tijdens de wintermaanden maar ook voor de overige seizoenen in het jaar. Het betekent dat je jezelf tijd en aandacht gunt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven. Dit kan op verschillende manieren, maar het belangrijkste is dat je iets doet waar JIJ je goed bij voelt. Er zijn veel verschillende manieren om selfcare toe te passen in je dagelijkse leven.

In dit artikel delen we 7 fijne selfcare tips om de koude wintermaanden door te komen.

selfcare-tips-winter-ontspannen-ries-oolong-tea-herbal-thee

1. Kleed je warm aan in de winter

Wat je aan moet trekken hangt natuurlijk af van hoe koud het buiten is, maar een goede warme jas, sjaal en muts zijn altijd een must. Ook thermo-ondergoed kan helpen om je warm te houden. Als het erg koud is, kun je ook overwegen om handschoenen of wanten te dragen. Binnen draag ik altijd graag mijn Tofvels en een heerlijk warme oversized trui zoals hier op de foto.

2. Wandel elke dag een half uur (of doe bewegingsoefeningen)

Wandelen in de winter is niet altijd makkelijk. Het weer is vaak koud en nat, en dat nodigt niet echt uit voor een wandeling. Maar wandelen in de winter is goed voor je, want zo kan je:

-je spieren soepel houden;
-je weerstand verhogen;
-je stofwisseling op peil houden;
-en nog veel meer!

Dus pak die winterregenjas en wandelschoenen maar weer eens uit de kast, want een halfuurtje wandelen per dag is goed voor je!

En wil of kun je echt de deur niet uit, plan dan andere bewegingsoefeningen die je vanuit huis kunt doen.

3. Gun jezelf een heerlijke kruidenthee

In de winter is er niets fijners dan een lekkere kop kruidenthee. Gun jezelf dus eens een momentje van rust en maak je favoriete kruidenthee. Doe er wat honing of limoen in als je wilt en geniet!

Maar let op. Er is alleen wel een groot verschil in kruidenthee van een pakje uit de supermarkt en de wat luxere theesoorten. “Het merendeel van wat we in de supermarkt kunnen kopen, is thee van afvalblad. Dit bevat nauwelijks energie, heeft geen medicinale werking en is van lage kwaliteit”. *Citaat van Richard van Nessen (RIES Herbal Tea).

ries-oolong-thee-herbal-kruiden-t

Toch iets om bij stil te staan, vinden jullie niet? RIES Herbal thee is geproduceerd op een eigen plantage in het prachtige grensgebied van de provincies Yunnan en Huangxi (Zuid-China). De Oolongthee is van hoogwaardige kwaliteit omdat het gegarandeerd de tweede of derde pluk is. RIES Herbal Tea is biologisch, looizuurarm en theïne-arm, en dat is natuurlijk fijn voor de maag. De thee werkt ook vitaliserend en ontgiftend.

Ik ontving een perspakket met RIES Oolongthee, een thee-ei en een kruidenextract met kaneel. Hoewel het nu nog herfst is, geniet ik er al lekker van. De Oolongthee is een mix van groene en zwarte Chinese thee. Het ruikt erg lekker maar niet erg sterk zodra je de verpakking opent. Voor een kopje thee rijkt een half theelepeltje thee. Het advies is om 3 koppen thee per dag te drinken voor een optimaal resultaat.

Mijn man (meer een koffiedrinker) en ik vinden de thee erg lekker. De smaak is zacht, en er zit niet zo’n sterke nasmaak aan, dan dat we normaal van zwarte theesoorten gewend zijn. Het kruidenextract met kaneel geeft een fijne winterse touch aan de thee. Heerlijk relaxen is dit!

4. Verzorg je huid goed tijdens de wintermaanden

De winter is ook een tijd van het jaar waarin je huid extra verzorging nodig heeft. De kou maakt je huid droger en gevoeliger voor uitdroging. Daarom is het belangrijk om je huid goed te hydrateren en te beschermen tijdens de wintermaanden.

Een goede hydraterende crème is essentieel om je huid zacht en soepel te laten voelen. Kies een crème die rijk is aan voedingsstoffen, zoals vitamine E, vitamine C en glycerine. Gebruik de crème dagelijks, na het wassen van je gezicht.

Om je huid extra te beschermen, kun je een olie of serum toevoegen aan je skincare routine. Olie helpt bij het behoud van vocht in de huid en voorkomt uitdroging. Kies hiervoor wel een olie die geschikt is voor je huidtype.

Last but not least, vergeet niet om je lichaam ook te hydrateren door veel water te drinken tijdens de wintermaanden. Drink minimaal 8 glazen water (of combineer met thee) per dag om uitdroging te voorkomen.

5. Eet seizoensgroenten

Het is ook belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen in de winter. Eten helpt je lichaam om warmte te genereren, dus zorg ervoor dat je voldoende eet.

In de winter eet je vaak veel minder verse groenten dan in de zomer. Dit komt doordat er minder keuze is in de winter en je vaak liever comfort food eet. Toch is het belangrijk om ook in de winter verse groenten te blijven eten. Er zijn verschillende manieren om seizoensgroenten (denk aan boerenkool, pompoen etc.) te verkrijgen. Je kunt ze bijvoorbeeld kopen bij een lokale boer of op de markt. Ook kun je ze zelf oogsten uit je moestuin als je die hebt.

6. Zorg voor voldoende slaap

Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen tijdens de winter omdat ons lichaam dan kan herstellen van de kou en de stress van de feestdagen. Probeer elke dag tenminste acht uur te slapen, zodat je lichaam de kans krijgt om goed te rusten.

7. Plan afspraken

Wanneer het weer kouder wordt en de dagen korter, is het makkelijker om je terug te trekken in je eigen huis en minder sociale contacten te maken. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet helemaal geïsoleerd raakt, vooral als je alleen woont. Plan dus wat afspraken in de winter, zodat je kunt blijven socializen. 

Dat kan een wandeling met een vriend(in) zijn, een (online) borrel met collega’s of een bezoekje aan familie of vrienden. Er zijn genoeg mogelijkheden om ook in de winter sociaal te blijven, dus maak er gebruik van.

Als je goed voor jezelf zorgt, zul je merken dat je de winter beter door komt en dat je in de lente weer vol energie zit!

Lees ook:

Geef een reactie