sporten na trombose

Aankomen, afvallen en sporten na een trombosebeen

Het is alweer een half jaar geleden dat ik acuut behandeld ben aan mijn trombosebeen. De steunkous draag ik nog steeds en ook van de medicijnen kom ik de komende tijd nog niet af. Ik kan weer veel aan (bijna als vanouds) en ben deze maand weer fanatiek begonnen met sporten. Heerlijk dat ik al die vrijheid terug heb om van alles te ondernemen! Sporten na een trombosebeen is toch wel een dingetje, mijn kickbokslessen heb ik moeten opzeggen en daarvoor in de plaats doe ik nu wat anders. Ik klets jullie weer even bij hoe de stand van zaken is.

Gewicht aangekomen na trombose

Zoals jullie in mijn eerste blog over trombose hebben kunnen lezen, had ik de eerste drie maanden behoorlijk last van de trombose. Ik heb er ook veel te lang mee doorgelopen. Mijn been voelde zwaar, werd dik, kon nog nauwelijks lopen en ik was snel buiten adem. Daarbij kwamen allerlei vage klachten zoals hoge bloeddruk (waar ik nog steeds betablokkers voor slik), duizeligheid en pijntjes in beide benen. In die paar maanden kon ik dus minder bewegen en ben ik zeker 4 kilo gewicht aangekomen na de trombose.

Afvallen na trombose

Nu gaat het goed, loop ik weer gerust kilometers en heb ik echt zin om veel te doen. Af en toe met een zwaar been maar dat nemen we voor lief. Dat gevoel trekt ook snel weer weg als ik mijn been iets omhoog leg. Maar goed, dat gewicht (en meer dan dat…) moet er dus ook vanaf. Een ander die mij ziet zou het niet zeggen, maar ik heb kledingmaat 44 en een BMI van 36. Om in de toekomst de kans te verkleinen op trombose (eenmaal trombose moet je er helaas altijd op verdacht zijn het weer te kunnen krijgen) wil ik toch echt weer op een gezond gewicht zitten. Een lange weg te gaan maar die stap is genomen! Ik ga meer bewegen en meer opletten op wat ik eet.

fitness na trombose

Geen vecht- en contactsporten

Doordat ik bloedverdunners moet nemen voor de trombose mag ik van mijn dokter geen contactsporten beoefenen en sporten waarbij je een verhoogde kans hebt om te vallen of botsen. Helaas betekent dat voor mij dus stoppen met de vechtsport/kickboksen. Wat ik overigens heel erg jammer vind. Ik ging er echt met plezier heen en mis de meiden nu al.

Zwemmen

Zwemmen mag wel en dat doe ik nu 1 x per week. Dan ga ik een uurtje baantjes trekken. Heerlijk vind ik dat!

Fitness

En aangezien ik fitness ook erg leuk vind heb ik mij ingeschreven bij de sportschool hier om de hoek. Tijdens de eerste afspraak werden doelen besproken, werd er van alles getest en ingesteld en moest ik op de weegschaal. Daar kwam een fijn rapportje uit. Ik heb teveel overtollig vet, een hoog BMI (zegt ook niet alles tegenwoordig) en mijn vochtgehalte in het lichaam was te laag. Dus ik moet meer water drinken, opletten op de suikers en minimaal twee keer per week fitnessen om resultaten te gaan zien. Wat dan wel weer top was, is dat mijn spiermassa verrassend hoog was en dat ik best veel kracht heb. Had je niet gedacht hè? Mijn visceraal vet was binnen de norm en daar ben ik ook wel blij om. Dat is namelijk het vet wat tegen je organen ligt. Als dat te hoog is is dat gevaarlijk. Bij mij gaat het dus voornamelijk om onderhuids vet dat weg moet.

Fitness gaat op zich goed. Eerst doe ik Flexx training om op te warmen, dan 8 E-gym apparaten om mijn gehele lichaam te trainen en daarna nog een half uur op de loopband en/of op andere apparaten. Het vetverbrandingsprogramma op de loopband gaat goed maar cardio (hardlopen/running) nog niet. Ik krijg dan al vrij snel pijn in mijn onderbeen, dat komt waarschijnlijk door de beschadigde vaten. Binnenkort heb ik weer een afspraak bij de vaatchirurg dus dan vraag ik het daar nog eens na waarom dat is.

Ik heb een fitnesshoepel gekregen voor thuis maar dat hoelahoepen valt nog vies tegen. Ik hoop de draai ooit nog te vinden en anders heeft mijn man daar veel plezier van. Hij vind het heel fijn voor zijn rug en hij kan het het al 3 minuten lang volhouden zonder de hoepel te laten vallen! Nu ik nog. Oefening baart kunst?

Mijn trainingsplan ziet er dus per week als volg uit: 3 x 80 minuten fitness en 1 x 60 minuten zwemmen, meer drinken, proteïnes aanvullen na het sporten en opletten op de suikers. Ik ben gemotiveerd om aan mijzelf en mijn gezondheid te werken. I can do it!

*affiliate link

Geef een reactie