De leukste brandweermuseums in Nederland

Alle brandweermuseums voor kinderen in Nederland op een rijtje

Zijn jullie kinderen ook fan van Brandweerman Sam of de Paw Patrols? Brandjes blussen kunnen zij natuurlijk als de beste! Wij gingen opzoek naar brandweermuseums in Nederland en zetten ze allemaal voor jullie op een rijtje. Wie weet zit er wel een brandweermuseum bij jullie in de buurt. Check ook meteen even de winactie voor het Veiligheidsmuseum P!T onderaan de blog. Leuke tip voor in de voorjaarsvakantie!

Tatuutatuuu daar komt de brandweerman. Zo ging mijn jongste zoon dit jaar verkleed met carnaval. Mijn jongens bewonderen de brandweermannen als helden en kruipen graag even in een brandweerpak voor een rollenspel. Wij bezochten in januari het Veiligheidsmuseum P!T in Almere en dat vonden ze zo tof! Daarom ging ik opzoek of er nog meer brandweermuseums in Nederland zijn. En dat zijn er meer als verwacht.

Carnaval Brandweerman Kostuum
Mijn jongste zoon verkleed als brandweerman voor carnaval

Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis

In Hellevoetsluis zit het Nationaal Brandweermuseum. Het museum heeft een vaste collectie en een expositie, en wordt gerund door vrijwilligers. Kinderen kunnen zich verkleden, een speurtocht doen of een film kijken in de filmzaal. Let wel op dat dit museum niet het gehele jaar door geopend is en dat er beperkte openingstijden zijn.

Volwassenen (vanaf 13 jaar): € 6,00
Kinderen (4 t/m 12 jaar): € 3,00
Kinderen (0 t/m 3 jaar): gratis

Brandweermuseum in Hoogezand – Sappemeer

In de provincie Groningen vind je het Brandweermuseum Hoogezand Sappemeer. In een grote loods staan enkele oude gerestaureerde wagens en ander materieel. Het museum is elke dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur geopend en elke 1e zaterdag van de maand. Voor kinderfeestjes kun je hier ook terecht. Kinderen mogen dan zelf een klein brandje blussen. De entreeprijzen staan niet weergegeven op de website.

Brandweermuseum in Wassenaar

Gratis entree in het Brandweermuseum Wassenaar. Alleen op zaterdagen en zondagen van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Verder kan ik hier helaas weinig informatie over vinden.

Internationaal Brandweermuseum in Rijssen

Ook zeker de moeite waard om een keer te bezoeken als ik hun site zo bekijk. Het Internationaal Brandweermuseum is gevestigd op een unieke kasteel locatie in Twente. Ze hebben niet alleen voertuigen- en materialencollectie uit Nederland maar ook spullen uit Japan, Zuid Afrika, China en meer..

Volwassenen (vanaf 13 jaar): € 5,50
Kinderen (4 t/m 12 jaar): € 3,50
Kinderen (0 t/m 3 jaar): gratis

Brandweermuseum in Borculo

Een van de grootste brandweercollecties van Nederland is te vinden in het Brandweermuseum Borculo. Een klein plaatsje in de Achterhoek. In hetzelfde pand bevindt zich ook het Stormrampenmuseum. Ideaal om dit te combineren als je daar toch bent. Het museum is dagelijks geopend en voor de kinderen is er een puzzelroute. Ook kun je daar je kinderfeestje vieren.

Volwassenen (vanaf 13 jaar): € 6,00
Kinderen (4 t/m 12 jaar): € 3,00
Kinderen (0 t/m 3 jaar): gratis

Brandweermuseum in Eindhoven

In Brabant is ook een museum. reguliere openingstijden en een website hebben ze niet. Dus check even de Facebookpagina van het Brandweermuseum in Eindhoven voor meer info.

PIT Veiligheidsmuseum in Almere – Permanent gesloten!

Eigenlijk is het PIT Veiligheidsmuseum niet een specifiek brandweermuseum, maar meer een museum over alle hulptroepen zoals ambulance, politie én natuurlijk de brandweer. Je kunt je hier ook verkleden als een echte brandweerman, een leuke (brandweer)speurtocht doen en je skelterrijbewijs halen. Hoe cool is dat?

Helaas is het PIT museum in Almere sinds 21 november 2021 permanent gesloten. Je kunt het museum dus niet meer bezoeken. Lees hier ons verslag over PIT

veiligheidsmuseum brandweer
Even kijken hoe het gasmasker werkt in de brandweerwagen (PIT Veiligheidsmuseum)
*De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock.

Geef een reactie