allerheiligen-met-kinderen-vieren-beleven-tips

Allerheiligen met kinderen beleven op 1 november (Tips en Activiteiten)

Allerheiligen is een bijzondere dag waarop de heiligen worden herdacht en geëerd. Voor veel gezinnen is het een moment van reflectie en verbinding met hun geloof. Maar hoe leg je de betekenis van deze dag uit aan kinderen?

In dit artikel geven we enkele tips om ‘Allerheiligen met kinderen’ begrijpelijk en betekenisvol te maken, ook voor de jongsten onder ons.

Wat is Allerheiligen?

Allerheiligen wordt elk jaar op 1 november gevierd en is een christelijk feest, een dag voor Allerzielen. Het is een dag waarop alle heiligen, bekend en onbekend, worden herdacht.

De heiligen zijn mensen die een voorbeeldig en godgewijd leven hebben geleid en daardoor speciaal zijn in de ogen van de kerk.

Lees hier over: Allerzielen met kinderen

Waarom is het belangrijk voor kinderen?

Allerheiligen biedt een kans om kinderen kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van het christendom en de inspirerende levensverhalen van de heiligen.

Het kan kinderen motiveren om te leven volgens goede waarden en principes.

Tips om Allerheiligen met kinderen te vieren

Leg het eenvoudig uit

Begin met een basisuitleg over wat Allerheiligen inhoudt. Vertel dat het een dag is waarop we de goede mensen van vroeger herinneren en bedanken voor hun voorbeeld.

Verhalen van Heiligen

Kies enkele heiligen uit en vertel hun verhalen op een kindvriendelijke manier. Denk aan Sint Franciscus van Assisi, die van dieren hield, of Sint Maarten, die zijn mantel deelde.

Creatieve activiteiten

Laat kinderen tekeningen of knutselwerkjes maken geïnspireerd op het leven van een heilige. Ze kunnen bijvoorbeeld een schild maken met daarop symbolen die de daden van de heilige vertegenwoordigen.

Bezoek een kerk

Overweeg een bezoek aan een kerk, waar vaak afbeeldingen of beelden van heiligen te vinden zijn. Leg uit wie de heiligen zijn en wat ze voor het geloof betekenen.

Iets bakken voor Allerheiligen

Voor Allerheiligen worden in verschillende culturen en regio’s specifieke gerechten en lekkernijen bereid. Deze gerechten zijn vaak doordrenkt van traditie en symboliek. Hier zijn enkele voorbeelden van wat je kunt bakken voor Allerheiligen:

  1. Zielenbroodjes (of Dodenbroodjes): Dit zijn vaak kleine, zoete broodjes die worden gebakken ter nagedachtenis aan de overledenen. Ze kunnen variëren in vorm en recept, afhankelijk van de regio.
  2. Pan de Muerto (Brood van de Dood): Dit is een traditioneel Mexicaans zoet brood dat wordt gemaakt voor de Dag van de Doden (Día de los Muertos), die samenvalt met Allerheiligen en Allerzielen. Het brood heeft vaak de vorm van een ronde bol met botjes erop.
  3. Allerheiligenstriezel: Dit is een gevlochten brood dat traditioneel wordt gegeten in Oostenrijk tijdens Allerheiligen. Het is een zoet brood, vergelijkbaar met brioche.
  4. Ossenogen: Dit zijn koekjes die in sommige delen van België worden gemaakt voor Allerheiligen. Ze hebben een jamvulling en worden vaak bestrooid met poedersuiker.
  5. Fave dei Morti (Bonen van de Doden): Dit zijn Italiaanse koekjes die traditioneel worden gegeten rond Allerheiligen en Allerzielen. Ze hebben een lichte amandelsmaak en hun vorm lijkt op bonen.
  6. Bones of the Dead (Ossi dei Morti): Deze harde, knapperige koekjes uit Italië worden meestal gemaakt met amandelen en hebben een vorm die doet denken aan botten.
  7. Tamales: Hoewel het meer koken dan bakken is, worden tamales ook vaak bereid voor Día de los Muertos in Mexico.

Gezinsgesprek

Ga met het gezin in gesprek over wat het betekent om een goed mens te zijn. Vraag de kinderen welke kwaliteiten zij bewonderen en hoe zij zelf een ‘heilige’ in het dagelijks leven kunnen zijn.

Allerheiligen met kinderen vieren kan een mooie manier zijn om het gezin te verbinden met de tradities van het christendom en de inspirerende levensverhalen van de heiligen.

Door kinderen actief te betrekken bij de viering, kunnen ze een dieper begrip en waardering krijgen voor de waarden die de heiligen belichamen.

Geef een reactie