allerzielen-met-kinderen-herdenken-vieren-tips

Allerzielen met kinderen beleven op 2 november (Tips en Activiteiten)

Allerzielen, een dag die in vele culturen en landen wordt gevierd, is een moment om stil te staan bij de dierbaren die we hebben verloren.

Maar hoe kun je kinderen op een begrijpelijke en respectvolle manier bij deze ‘Allerzielen traditie’ betrekken?

In dit artikel delen we enkele tips om Allerzielen met kinderen te beleven, waardoor het een betekenisvolle familietraditie wordt.

Wat is Allerzielen?

Allerzielen wordt jaarlijks op 2 november gevierd, op de dag na Allerheiligen. Het is een dag waarop katholieken de zielen van overledenen herdenken en bidden voor hun vreedzame overgang naar het hiernamaals.

Maar zelfs buiten religieuze kringen is het een moment van reflectie, waar mensen een kaarsje branden of een bezoek brengen aan het graf van geliefden.

Lees hier over: Allerheiligen met kinderen

Waarom is het belangrijk voor kinderen?

Het is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar voor veel gezinnen kan Allerzielen een manier zijn om kinderen te leren over het leven, dood, tradities en het belang van familiebanden.

Door met kinderen te praten over het verlies en het herdenken, kunnen ze hun gevoelens beter begrijpen en verwerken.

Tips om Allerzielen met kinderen te herdenken/vieren

Leg het eenvoudig uit

Begin met een simpele uitleg over wat Allerzielen is. Leg uit dat het een speciale dag is om aan de mensen te denken die er niet meer zijn, en om mooie herinneringen op te halen.

Maak een herdenkingsplek

Creëer samen met je kinderen een plek in huis waar foto’s, kaarsjes en misschien zelfs tekeningen of knutselwerkjes van de kinderen staan ter nagedachtenis aan de overledenen.

Vertel verhalen

Deel mooie herinneringen over de dierbaren. Dit is een goede manier voor kinderen om een band te voelen met familieleden die ze misschien nooit hebben gekend.

Bezoek een begraafplaats

Als je denkt dat je kinderen er klaar voor zijn, overweeg dan een bezoek aan een begraafplaats. Leg uit dat het een plek is waar mensen herinnerd worden, en dat het oké is om verdrietig te zijn, maar ook om blij te zijn bij het denken aan de mooie momenten.

Knutselen

Laat kinderen een kaars versieren of een tekening maken voor de overledenen. Dit helpt hen om hun gevoelens op een creatieve manier te uiten.

Lees samen

Er zijn diverse kinderboeken die de thema’s van leven en dood op een kindvriendelijke manier bespreken. Zoek een passend boek uit en lees dit samen.

Allerzielen met kinderen vieren kan een waardevolle ervaring zijn die zowel troost als verbinding biedt. Door open te zijn over de betekenis van de dag en kinderen actief te betrekken bij de herdenking, kunnen gezinnen samen stilstaan bij de waarde van het leven en de liefde van dierbaren die zijn overleden.

Geef een reactie