Augurk in de kerstboom - Duitse kersttraditie

Duitse kersttraditie: een augurk in de kerstboom

Een groene augurk in de kerstboom? Hilarisch toch?! Toch is de augurkkerstbal van oorsprong een Duitse kersttraditie die ik per toeval vandaag bij de post ontdekte. Ik heb deze augurkenhanger voor in de kerstboom namelijk gewonnen en er zat een briefje bij met uitleg…

Augurk in de kerstboom

Ik vind het leuk om winacties voor de lezers van Volgmama te organiseren. Af en toe doe ik zelf ook wel eens mee op andere blogs en websites als ik iets leuks voorbij zie komen wat mij aanspreekt. Nu zag ik dat Kühne kerstaugurken weggaf als giveaway en ik vond ze gewoon super grappig! Wie heeft er nou een augurk in zijn kerstboom hangen? Ik vond én vind het nog steeds hilarisch.

Het blijkt dat veel meer families deze traditie voortzetten maar in Nederland weten er weinig mensen van af. In Amerika is het al een tijdje erg populair om een augurk in je boom te hangen. De traditie is oorspronkelijk ontstaan in Duitsland en ik vind het idee erachter best tof!

Betekenis van de kerstaugurk

Vroeger werd er in Duitsland als laatste kerstboomversiering altijd een augurk in de kerstboom gehangen. Deze werd door de ouders of grootouders goed verstopt tussen de takjes van de boom. Omdat de augurkkerstbal groen is valt deze eigenlijk nauwelijks op tussen de takken.

De traditie gaat zo; het kind dat als eerste de augurk heeft ontdekt wordt gezegend met een jaar lang geluk en krijgt een extra cadeau.

Superleuk toch? Past natuurlijk ook super in een foute kerstboom!

Augurk in de kerstboom - betekenis en uitleg van deze Duitse kerst traditie

One thought on “Duitse kersttraditie: een augurk in de kerstboom

Geef een reactie