kind-slapen-in-auto-vakantie-reis

Autovakantie? Tips om kinderen comfortabel in de auto te laten slapen

Autovakantie met het gezin? Doen! Het is vaak goedkoper dan een vliegvakantie en een leuke ervaring op zich. Een autoreis die een aantal uren of misschien wel dagen duurt, wordt vaak als een lange zit ervaren. Daarom delen we vandaag in samenwerking met
Auto-onderdelen24.nl een aantal tips om jullie autorit iets aangenamer te maken. Bijvoorbeeld door ’s nachts te gaan rijden. Ook delen we tips om kinderen tijdens de reis te vermaken en comfortabel in de auto te laten slapen. Laat de vakantie voorpret maar beginnen!

Kinderen vermaken tijdens een lange autorit

Kleine kinderen kunnen zich snel vervelen in de auto. Met een beetje voorbereiding komt het vast goed. Eerder schreven we al eens over leuke speelkoffertjes met activiteiten en speelgoed voor onderweg. Dit was bij ons een groot succes en de kinderen hebben zich hier uren met hun koffertjes vermaakt op de achterbank. Ook zou je tussendoor parkeerplaatsen kunnen zoeken waar een speeltuintje bij zit. Zo kunnen de kids heerlijk hun energie kwijt terwijl jij ondertussen je benen strekt.

Leuk speelgoed voor onderweg:

  • Boekjes
  • Puzzelboekjes
  • Raamstickers
  • Luisterverhaaltjes
  • Magneet kleurbord
  • Tablet
  • Tv schermpjes

’s Nachts rijden

Veel gezinnen die een lange autorit voor de boeg hebben willen ’s nachts gaan rijden. Dit is helemaal geen gek idee. Het is dan vaak rustiger op de weg en het is dan hopen dat de kinderen de eerste paar uur van de reis zullen slapen. Maar hoe laat je je kindje(s) veilig en comfortabel in de auto slapen?

Kind laten slapen in de auto

Als ze dan ’s nachts slapen terwijl jij je kilometers maakt is dat een groot voordeel en hoeven ze zich minder lang te vervelen. Even een kleine inhaak; baby’s tot 13 kilo mogen niet langer dan twee uur in de Maxi-Cosi of een ander autostoeltje in groep 0. Aangezien het voor jezelf en je medepassagiers ook verstandig is om elke twee uur even de benen te strekken, kun je hier meteen gebruik van maken om je baby even een uit de autostoel te halen en indien nodig ook te verschonen en/of te voeden. Grote kinderen kun je natuurlijk rustig laten slapen mits er toezicht van jullie op de auto is.

Veilige en comfortabele autostoel

Veiligheid staat altijd voorop bij een autovakantie. Kies daarom voor een veilige en comfortabele autostoel voor je kindje en niet voor de eerste beste goedkoopste zitverhoger. In Nederland en veel andere Europese landen moet je kinderen met een lengte tot 1,35 meter in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Afhankelijk van het gewicht of de lengte van je kindje is dat een babystoeltje (groep 0), peuterautostoel (groep 1) of een zitverhoger (groep 2 en 3), al dan niet met rugleuning. In sommige landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland moeten kinderen met een lengte tot 1,50 meter van een kinderzitje gebruik maken. Mochten ze hier op controleren kun je inderdaad een boete krijgen. Sommige autostoeltjes in groep 1 kunnen een beetje in de ligstand zoals de Maxi-Cosi Priori. Dit autostoeltje is ons erg goed bevallen.

Zonneschermpjes

Zonneschermpjes zijn niet nodig voor het rijden in de nacht maar voor overdag juist ideaal. Hoe vervelend is het als de volle zon op je bakkes brand? Dat vinden de kids ook niet grappig. Zonneschermpjes zijn helemaal niet duur en je hebt ze al vanaf 1 of 2 euro maar je kunt ook heel handig een hydrofiele luier tussen het raam klemmen die de zon tegenhoudt.

Tip: smeer altijd de gezichtjes in met een zonnecrème om ze te beschermen tegen UV straling. Een autoraam houdt dit namelijk niet tegen.

Reisdeken

’s Avonds en ’s nachts kan het nog wel eens afkoelen en fris aanvoelen (met de airco). Neem daarom een reisdeken mee. Zelf hebben wij van die fluffy reisdekens die op een Snuggy lijken maar een simpele goedkope fleecedeken is ook prima en neemt weinig ruimte in beslag.

Reiskussen

Hoe schattig het ook is zo’n koppie tegen een andere schouder of het raam… Comfortabel is het niet. Er zijn speciale reiskussens voor kinderen op de markt in alle maten; nekkussens of gordelkussens.

Knuffel mee!

Slaapt je kindje thuis altijd met een knuffel? Neem deze dan ook mee. Sommige kinderen kunnen namelijk moeilijk in slaap vallen als je hun knuffel niet hebben.

Uiteindelijk zullen kinderen toch zelf een houding zoeken hoe ze het best kunnen slapen. Mocht je op autovakantie gaan dan wensen wij jullie alvast een hele veilige en comfortabele reis!

*Alle drie de foto’s met het thema autovakantie zijn stockfoto’s van Shutterstock / Wowsty.

kind in auto slapen - 's nachts rijden - autovakantie met kinderen - tips
Pin om te bewaren

Geef een reactie