baargoud-wat-is-dat-voordelen-tips-ideeen-traditie-geboorte

Baargoud: alles wat je moet weten over deze eeuwenoude traditie

De geboorte van een kind is een van de meest bijzondere momenten in het leven van een ouder. In Nederland en in andere delen van de wereld bestaat er een speciale traditie om dit moment te vieren, genaamd ‘baargoud’.

In dit artikel duiken we diep in de betekenis, de geschiedenis en de hedendaagse interpretatie van baargoud.

Wat is baargoud?

Baargoud verwijst naar het cadeau dat traditioneel door de man aan de vrouw wordt gegeven na de geboorte van hun kind.

Dit cadeau dient als een blijk van waardering voor de pijn en moeite die de vrouw heeft doorgemaakt tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Het is vaak iets waardevols, zoals sieraden, maar kan in de moderne context variëren afhankelijk van de voorkeur van het paar.

De geschiedenis van baargoud

Hoewel de specifieke oorsprong van de baargoud-traditie niet geheel duidelijk is, wordt aangenomen dat het al eeuwenlang een deel van verschillende culturen is.

In vroegere tijden gaven mannen hun vrouwen vaak gouden sieraden of munten als teken van hun liefde en waardering.

Dit was niet alleen symbolisch, maar diende ook als financiële zekerheid voor de vrouw, voor het geval haar man zou overlijden of haar zou verlaten.

baargoud-voorbeelden-tips-wat-is-baar-goud

Baargoud in de moderne tijd

Tegenwoordig heeft baargoud een iets andere betekenis gekregen.

Hoewel veel mensen de traditie in ere houden door sieraden te geven, kiezen anderen voor meer persoonlijke of praktische geschenken. Denk hierbij aan een dagje spa, een luxe handtas of zelfs een gezamenlijke vakantie.

De essentie blijft echter hetzelfde: het tonen van waardering voor de moeder.

De voordelen van baargoud

Emotionele waarde

Een cadeau dat wordt gegeven ter viering van de geboorte van een kind draagt een sterke emotionele waarde. Elke keer als de moeder naar het sieraad of het cadeau kijkt, wordt ze herinnerd aan dat bijzondere moment.

Traditie in ere houden

Door baargoud te geven, houden koppels een eeuwenoude traditie in ere die de band tussen man en vrouw viert.

Een teken van waardering

Hoewel het geven van een cadeau de pijn en het ongemak van de bevalling niet kan wegnemen, toont het wel de waardering van de partner voor alles wat de moeder heeft doorstaan.

3 Tips voor het kiezen van het perfecte baargoud

1. Persoonlijke smaak

Het is essentieel om rekening te houden met de persoonlijke smaak en voorkeuren van de moeder. Als ze bijvoorbeeld niet van goud houdt, overweeg dan zilveren sieraden of een ander waardevol cadeau.

2. Duurzaamheid

Kies voor iets dat de tand des tijds kan doorstaan. Hoewel bloemen mooi zijn, zullen ze na een tijdje verwelken. Een sieraad of een ander blijvend aandenken kan generaties lang gekoesterd worden.

3. Budget

Hoewel het idee van baargoud is om een waardevol cadeau te geven, betekent dit niet dat je boven je budget moet uitgeven. Het gaat om de sentimentele waarde, niet om het prijskaartje.

Baargoud is een prachtige traditie die de liefde, waardering en het wonder van het moederschap viert. Ongeacht of je ervoor kiest om een traditioneel gouden sieraad te geven of voor een moderner cadeau te gaan, het gebaar zelf zal zeker gewaardeerd worden.

Een uniek baargoud cadeau: ‘Oh Baby Baby’ ketting met contour van echo

baargoud-ketting-baby-echo-uniek-geboorte-sieraad-cre8

Je kunt je baby-echo vereeuwigen tot een subtiel baargoud sieraad en de Oh Baby Baby ketting dicht bij je hart dragen. Speciaal ontworpen aan de hand van jullie kostbare baby echo.

Het is een uniek kunstwerk waarin de eerste tekenen van je baby doorschemeren. Maak een foto of scan je echo en upload deze via de website. CRE8 tovert vervolgens de contouren van je baby om tot sieraad en 3D-printen deze in goud (verguld).

Een speciaal cadeau voor de kersverse mama voor de geboorte van jullie kindje.

Heb jij baargoud na de bevalling gekregen?

Lees ook:

Geef een reactie