kind-peuter-trein-reizen

Treinreis met baby – Baby mee in het openbaar vervoer

bb

Een rijbewijs dat heb ik, maar ik houdt niet van lange afstanden rijden. Dus gaan we af en toe met de trein. Kinderen vinden het vaak leuk in de trein, bus of tram. Maar is het handig een baby mee in het ov?

In de bus is het met een kinderwagen of buggy prima te doen mits deze niet bomvol zit met passagiers. Het gangpad is vaak breed genoeg om via de vooringang naar binnen te lopen. Toch als er een lange rij staat vooraan en de achterdeuren openstaan, dan stap ik met kinderwagen achterin. Dan zet ik de kinderwagen op de remmen en loop ik naar voren om te betalen. Achterin is vaak een ruimte voor rolstoelen, dus ook voor een kinderwagen of buggy. Ik heb er nooit geen problemen meegehad. De bussen hebben tegenwoordig een lage opstap dus is het vaak goed te doen met het uit en inrijden van de kinderwagens.

Met de tram heb ik nog geen ervaringen, maar met de trein is het een ander verhaal. Daar zijn de gangpaden erg smal en ik kom er met een kinderwagen of buggy niet doorheen. De makkelijkste plaats om je kinderwagen of buggy neer te stallen is dan ook meteen in de ruimte waar je de trein binnenstapt. Ga op een klapstoel zitten, kinderwagen op de remmen en evt. vasthouden. Als je alleen een buggy mee hebt die je makkelijk en snel kunt in en uitklappen dan kun je die beter meenemen de coupes in, onder een bank of bovenop de bagagerekken plaatsen. Daar zijn de stoelen wat meer comfortabel en kan je kindje als het al een paar maandjes oud is leuk naar buiten kijken bij jouw op schoot.

Afgelopen keer met de trein heeft een medewerker een rolstoelplank geplaatst voor een van de deuren zodat ik makkelijk met de kinderwagen kon instappen. Ze vertelde mij dat ik de kinderwagen makkelijk op de rolstoelplek kon neerzetten. Superfijn, maar waar ze vast zelf niet aandacht is dat er met grote letters SILENCE en STILTE opstond. Er bestaan dus stiltecoupes voor de rustige reizigers. Uhmm ik notabene met kind en baby in een stiltecoupe? Zijn kinderen en baby’s stil? Nou nee dus, het is erg ongemakkelijk als anderen je aanstaren omdat je baby aan het huilen of jammeren is, of je kind even wat harder praat als normaal. Ik heb even getwijfeld en ben toch even snel uitgestapt om te vragen of er ook een rolstoelplaats in een andere coupe aanwezig was..  Helaas ditmaal niet. Dus ben er toch weer gaan zitten. Jammer dan voor de rustzoekers. Bij deze sorry, mocht je je aan ons gestoord hebben! Het is dat we een lange rit voor ons hadden. Anders waren we meteen gaan zitten op zo’n klapstoeltje.

Let wel op: in en uitstappen in sommige treinen is niet altijd makkelijk als ze een hogere opstap hebben. Het verbaast me nog steeds dat de meeste mensen als een kudde in of uit de trein stormen en niet even denken; zal ik die mevrouw met de kinderwagen even helpen tillen? Wees niet bang en durf het zelf te vragen, je zult zien dat dan opeens bijna iedereen bereid is om even te helpen met tillen. Ga niet zelf stuntelen want dan kan je kinderwagen omvallen.. moet er niet aan denken! Of je kunt jezelf of een ander bezeren. Dat wil je toch niet?

Als je niet lang hoeft te reizen in de trein of bus dan kun je als je het fijn vind je baby beter meenemen in een draagzak of draagdoek. Zo kan je in ieder geval overal gaan zitten waar je wilt.

Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis mee in het ov als ze geen eigen zitplaats gebruiken. Kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 11 kunnen mee met een railrunnerkaartje.

aa

Reizen jullie ook wel eens met het OV, of pakken jullie liever de auto voor het gemak?

 

3 thoughts on “Treinreis met baby – Baby mee in het openbaar vervoer

Geef een reactie