baby uit logeren wat meenemen - checklist

Baby uit logeren: wat meenemen?

De meeste opa’s en oma’s verheugen zich op logeerpartijtjes met hun kleinkind. Zowel voor jou als voor de oppas, kan het voor de eerste keer dat je baby uit logeren gaat, allemaal een beetje spannend zijn. Je bent immers gewend om je baby de meeste tijd om je heen te hebben, en misschien heb je de eerste keren wel wat moeite om de zorg uit handen te geven, al is het slechts voor een paar uurtjes…

Dat is heel normaal en het vertrouwen kun je rustig opbouwen. Toch is het heerlijk om af en toe even te genieten van een dagje me-time (bijvoorbeeld naar de sauna) of een nachtje weg met je partner. Heb je de luxe dat je baby bij zijn of haar grootouders mag logeren? Probeer het eens en maak goede afspraken, én geniet van je vrije tijd zonder voor je baby te hoeven zorgen.

Wij hebben een handige checklist voor jullie gemaakt over dingen die je mee moet nemen en regelen als je baby uit logeren gaat bij opa en oma. Van een handige babyfoon tot een kinderstoel en dingen waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar toch heel belangrijk zijn…

Campingbedje met toebehoren

Als je baby uit logeren gaat heeft het een slaapplek nodig. Sommige grootouders hebben al een kamertje ingericht voor als hun kleinkind komt logeren. Niet iedereen heeft die luxe. Als er weinig ruimte is, dan is een opvouwbaar campingbedje een uitkomst. Deze kan uitgeklapt worden wanneer het kindje komt logeren, en daarna heel makkelijk weer opgeruimd worden, zonder dat het al te veel ruimte in beslag neemt. Ik zag bij Otto.nl ook handige babybedjes en een baby box met wieltjes eronder. Als opa en oma gelijkvloers wonen kan het bedje heel gemakkelijk verplaatst worden als box voor in de woonkamer, en als bedje in de slaapkamer in één. Denk daarbij ook aan veilig beddengoed voor je kleintje.

Babyfoon

Er bestaan een hoop verschillende babyfoons, met of zonder camera en met allerlei functies als lampjes en slaapliedjes. Een babyfoon met camera stelt de oppas in staat je baby in de gaten te houden terwijl het slaapt of in de box speelt. Tegenwoordig bestaan er ook babyfoons en camerasystemen die je via een internetverbinding en app op meerdere telefoons kunt aansluiten. Mocht jij af en toe toch even willen spieken omdat je je ongerust voelt, dan kan dit hiermee ook op afstand.

Luiertas met inhoud:

Het zal je niet verbazen: voor een baby heb je een hoop spullen nodig, ook als ze logeren. Het meeste kun je gelukkig al van te voren in de luiertas inpakken. Pak eerst alles uit je luiertas en pak de tas opnieuw in zodat je er zeker van bent dat je niets zult vergeten voor als je baby uit logeren gaat. Wat meenemen?

 • Genoeg luiers en verschoondoekjes
 • Billencrème
 • Complete setjes babykleding
 • Rompertjes
 • Sokken
 • Babyvoeding
 • Flesjes + flesborstel om schoon te maken en evt. een fleswarmer
 • Spuugdoekje/slabbers/hydrofieldoek
 • Toiletartikelen zoals washandje, haarlotion, tandenborstel en tandpasta
 • Eventueel speentje bij behoefte

Autostoeltje, kinderwagen of draagzak

Opa’s en oma’s willen soms ook wel even weg kunnen met hun kleinkind. Een autostoeltje kun je misschien zelf het beste overplaatsen, zodat je zeker weet dat het goed zit. Met de kinderwagen of een draagzak (eerst even voordoen) kunnen zij ook met je baby wandelen.

Kinderstoel

Wanneer je baby al goed kan zitten en hapjes krijgt, is een kinderstoel wellicht handig. Voor een nachtje is het niet perse nodig maar als je weet dat je baby vaker zal logeren, zou je samen kunnen kijken naar een kinderstoel. Dat is wel zo makkelijk. Zelf hadden wij een rubberen Bumbo stoeltje voor op tafel en op de bank en later kochten mijn ouders en schoonouders een houten kinderstoel die lang meegaat, en waar ze ook nog in kunnen tot een jaar of drie/vier.

En verder regel je:

 • Dat zowel jij als opa en oma tijdens het logeren goed bereikbaar zijn. Dus zorg dat jullie telefoons zijn opgeladen, en dat je bereik hebt. Spreek bijvoorbeeld af dat zij jou op de hoogte houden (en misschien af en toe een foto willen sturen) via Whatsapp. Zo weet je dat het goed zit en dat ze voor nood kunnen bellen.
 • Geef iets herkenbaars mee voor je baby, wanneer het naar bed gaat. Zijn of haar lievelingsknuffeltje, een knuffeldoekje, eigen slaapzak, of een t-shirt dat mama gedragen heeft waar haar geur aan zit – om voor het slapengaan aan te ruiken. Sommige kinderen worden daar ontspannen van en dat helpt voor een betere nachtrust tijdens de logeerpartij bij opa en oma.
 • Dat je je niet druk maakt. Laat het los en geniet. 🙂

Geef een reactie