wasco-krijtjes-smelten-maken-in-de-oven-uitleg-stap-voor-stap

Wasco krijtjes smelten in de oven

Als je kinderen hebt, heb je waarschijnlijk een heleboel wasco krijtjes in huis. Na verloop van tijd breken deze krijtjes en worden ze kleiner en kleiner, waardoor ze moeilijk vast te houden zijn en het lastig is om er mooie tekeningen mee te maken. Maar wist je dat je deze kleine stukjes wasco krijtjes kunt gebruiken om zelf nieuwe wasco krijtjes te maken? Het enige wat je nodig hebt is een oven en wat vormpjes om de wasco in te gieten. José maakte in het kader van “Valentijnsdag knutselen” deze gave wasco krijtjes in hartvorm. Hoe maak je je eigen wasco krijtjes? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je wasco krijtjes kunt smelten in de oven om er nieuwe krijtjes van te maken.

Stap 1: Verzamel de wasco krijtjes

Om te beginnen heb je natuurlijk wasco krijtjes nodig, ze worden ook wel “wax crayons” genoemd. Verzamel alle stukjes wasco die je nog hebt liggen, ook de kleine stukjes die je anders misschien weg zou gooien. Als je nou geen wasco krijtjes in huis hebt kun je ze ook heel goedkoop scoren bij de Action of op bijvoorbeeld Bol.com

Stap 2: Verwijder de papieren wikkels en sorteer op kleur

Verwijder de papieren wikkel van de krijtjes (dit gaat niet altijd even makkelijk en is soms een beetje prutsen) en sorteer de kleuren die je wilt combineren.

Stap 3: Breek de wasco krijtjes in kleine stukjes

Om de wasco krijtjes te smelten, moet je ze in kleine stukjes breken of snijden. Dit maakt het makkelijker om ze gelijkmatig te smelten en te mengen. Breek de krijtjes in stukjes van ongeveer 1 cm.

wasco-krijtjes-smelten-in-de-oven-valentijns-knutsel-traktatie-kinderfeestje
Wasco krijtjes smelten stap voor stap uitleg

Stap 3: Vul de vormpjes

Je kunt allerlei soorten vormpjes gebruiken om de wasco krijtjes in te gieten. Gebruik bijvoorbeeld siliconen ijsblokjesvormpjes of siliconen bakvormpjes. Vet de vormpjes in met een beetje olie om ervoor te zorgen dat de wasco niet blijft plakken.

Stap 4: Smelt de wasco krijtjes in de oven

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Plaats de vormpjes met de gebroken wasco krijtjes in de oven en laat ze smelten. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukjes wasco en de oven. Houd de wasco in de gaten en roer het af en toe door om het gelijkmatig te laten smelten.

Stap 5: Laat de nieuwe krijtjes afkoelen

Haal de vormpjes uit de oven en laat ze afkoelen op kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer 30 minuten tot een uur, afhankelijk van de grootte van de vormpjes. Als de krijtjes helemaal zijn afgekoeld, kun je ze uit de vormpjes halen en gebruiken om mee te tekenen. Uiteraard is het ook leuk om ze in te pakken als traktatie of cadeautje voor bijvoorbeeld een kinderfeestje, Valentijnsdag of Moederdag.

Tot slot

Veel plezier met je eigen wasco krijtjes knutselen/smelten. Zo hoef je nooit meer oude, gebroken wasco krijtjes weg te gooien en kun je je kinderen blij maken met nieuwe, kleurrijke krijtjes.

Lees ook:

Hartjes slingers knutselen voor Valentijnsdag of Moederdag

Geef een reactie