Waar moet je op letten tijdens het kopen van babykleertjes? Als je mij die vraag 12 jaar geleden had gesteld, dan had ik waarschijnlijk geen flauw idee. Tijdens mijn eerste zwangerschap, op mijn 21e, heb ik namelijk best veel babykleding gekregen en tweedehands overgenomen. Met tweede kansjes is natuurlijk niets mis, maar ik heb wel het één en ander geleerd door de jaren heen…
Waarop moet je letten bij het kopen van babykleertjes?
De huid van een baby is super zacht en heerlijk geurend, maar ook heel gevoelig en kwetsbaar. Logisch, dat je er dan ook voorzichtig mee bent. Stel daarom zorgvuldig de babygarderobe samen. Met mijn ervaringen weet ik nu precies waar ik op moet letten als ik babykleding ga kopen (wel voor een ander, want hier komt na 3 gezonde kindjes geen baby meer…). Ik deel daarom graag mijn tips waarop je moet letten bij het kopen van babykleertjes.
Baby basisuitzet
Voor een pasgeboren baby hoef je nog niet perse dag- en nachtkleding te kopen. De baby slaapt vaak de meeste tijd. Ook groeien ze de eerste weken snel en daarom hoef je geen 20 broekjes, 20 rompers en 20 shirtjes te kopen. Een baby basisuitzet met wat je écht nodig hebt is voldoende. Voor mijn gevoel zijn dat per maat voor de eerste weken: 6 setjes kleding, 6 rompers, 2 mutsjes, een paar sokjes en een jasje.
Comfortabele en fijne stoffen
Babykleertjes moeten comfortabel zitten. De eerste weken ligt een baby voornamelijk. De stoffen moeten dan fijn zitten en niet gaan knellen. Katoenen stofjes zweten minder snel dan synthetische babykleren. Een skinny jeans of overall in maatje 56 is stoer, maar niet comfortabel. De eerste newborn pakjes kocht ik zelf altijd bij Prenatal of Noppies. Deze merken hebben hele zachte en fijne kleertjes voor de allerkleinsten!
Functionaliteit babykleding
Babykleding moet ook functioneel zijn. De kleertjes moeten beschermen tegen de kou als dat nodig is en verkoeling geven als het warm is. Om deze reden loont het zich niet om babykleertjes voor een paar maanden vooruit te kopen. Je weet immers niet in welke babymaat je kindje straks zit.
Lees ook: baby essentials voor de zomer
Praktische babykleertjes
Tegenwoordig kijk ik er ook altijd naar of babykleertjes praktisch zijn. Na het spugen of het verschonen van een luier moeten de kleertjes keer op keer uitgetrokken worden. Als je minuten lang bezig bent om een pakje met 18 knoopjes of strikjes aan-en-uit te trekken dan schiet dat natuurlijk niet op.
Tot slot: het oog wil ook wat…
Naast bovengenoemde tips waar je op moet letten tijdens het kopen van babykleertjes is er nog één ding: het oog wil natuurlijk ook wat. Babykleertjes moeten er schattig, leuk en of stoer uitzien. Voor iedere smaak is er altijd wel wat te vinden. Wil je perse babykleertjes als kraamcadeau kopen? Vraag dan eerst de ouders wat hun smaak is. Zo voorkom je dat de kleertjes misschien ongedragen in de kast zullen blijven hangen.