belang van self-care

Het belang van self-care

Neem je voldoende tijd voor jezelf? Heb je tijd om niets te doen en om even alleen te zijn? Met andere woorden, heb je genoeg momenten voor jezelf? Deze vraag is zeker een populaire vraag voor nu en speelt een belangrijke rol, vooral onder ouders. Als je voor kleine kinderen moet zorgen, ren je vaak de hele dag achter ze aan. Aan het eind van de dag heb je geen energie meer over, en eindig je met een Netflix-serie op de bank. En dit is helemaal niet erg! Maar af en toe kan het leuk zijn om er echt een speciaal momentje voor jezelf van te maken. Wil je weten hoe je dit doet na een drukke dag? Lees dan verder!

Waarom helpt dit? 

Hoe je deze tijd voor jezelf het liefste invult, verschilt per persoon. Voor sommigen is tijd voor jezelf, tijd om uit eten te gaan met het gezin, anderen doen liever yoga en weer anderen winkelen bij HBB24 en komen zo deze behoefte voor tijd voor jezelf tegemoet. Hoe jij deze me-time tijd voltooit, verschilt van persoon tot persoon, maar de voordelen zijn hetzelfde. Het kan bijvoorbeeld helpen bij emotionele ontlading, diepe ademhaling, mentale helderheid en bij het opladen van de batterij, zodat je weer meer energie heeft. Het werkt als een korte pauze. Heb je hier veel moeite mee? Er is dan een risico op langdurige problemen. Daarom is het echt belangrijk om af en toe, al is het maar vijf minuutjes op een dag, een rustmomentje voor jezelf in te plannen.

Hoe ga je hiermee om? 

Jij bepaalt hoe je tijd voor jezelf doorbrengt. Vind je het moeilijk om je tijd te vinden of weet je niet wat je moet doen? Zie het dan als een super korte vakantie. Je maakt tenslotte ook tijd voor vakantie. Als je het zo bekijkt, zijn er vast honderden dingen die je zou kunnen doen. Bijvoorbeeld lekker wandelen, lezen, zwemmen, wandelen, mediteren en een drankje doen op het terras met vrienden of familie. Tijd doorbrengen met familie en vrienden is dus geen uitzondering. Deze vrije tijd vul je zelf in. Je kunt het alleen doen, of je kunt het samen met anderen doen. Het is dingen doen die je kunnen helpen ontspannen en loslaten. De gouden regel is dit: Ik heb niets nodig en alles is toegestaan.  

Tips om te ontspannen 

Als je bedenkt wat mensen kunnen doen om te ontspannen, is dit vaak moeilijk. Al snel na het goede idee is de tijd om te ontspannen voorbij en ontstaan er allemaal beren op de weg. Bedenk in ieder geval een oplossing. Onthoud dat niets doen ook goed is en dat er niets mis mee is. Als dat niet werkt, kun je teruggaan naar waar je als kind van hield, zoals schilderen, klimmen of naar het pretpark gaan. Kost dit je teveel energie, en word je hier juist helemaal niet ontspannen van? Kies dan voor activiteiten die niet veel inspanning van je eisen. Neem bijvoorbeeld een lekkere lange douche met je favoriete producten of kies een van deze mama me-time momenten uit het lijstje dat wij eerder publiceerden. Ook kun je je lievelingsgerecht laten bezorgen. Zo heb je toch een rustmomentje, zonder dat je hier veel voor hoeft te doen!

Geef een reactie