bevalling-zelf-opwekken-natuurlijke-manier-tips-methoden-manieren

Bevalling opwekken op een natuurlijke manier

Als de “uitgerekende datum” van je zwangerschap nadert, kan de gedachte om de bevalling zelf op te wekken aantrekkelijk lijken. Vooral als je kwaaltjes en het ongemak van het laatste trimester ervaart of er gewoon heel erg naar uitkijkt om je baby te ontmoeten.

In dit artikelen delen we verschillende manieren en tips waarop je de bevalling op natuurlijke wijze zelf kan opwekken.

10 Manieren en tips om de bevalling natuurlijk en zelf op te wekken

Hoewel deze methoden kunnen helpen bij het zelf opwekken van de bevalling op een natuurlijke manier, is het belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap uniek is en het niet raadzaam is om deze tips voor de 40e zwangerschapsweek toe te passen.

Niet elke methode zal voor iedereen werken en sommige kunnen zelfs schadelijk zijn als ze niet op de juiste manier worden toegepast. Bovendien kunnen veel van deze methoden ongemakkelijke bijwerkingen hebben!

Let op, deze methoden zijn niet altijd wetenschappelijk bewezen en het is belangrijk om eerst het advies van een gezondheidsdeskundige (bijvoorbeeld de huisarts, gynaecoloog of verloskundige) te zoeken alvorens ze toe te passen.

1. Lichamelijke activiteit

Lichte lichamelijke activiteit en beweging zoals wandelen en dansen kan de bevalling bevorderen. Dit werkt door de zwaartekracht te gebruiken om de baby tegen de baarmoederhals te duwen, wat kan helpen om deze te verdunnen en te openen. Het is echter belangrijk om niet te overdrijven om uitputting en uitdroging te voorkomen.

2. Seksuele activiteit

Er zijn enkele anekdotische bewijzen die suggereren dat seksuele activiteit de bevalling op een natuurlijke manier kan opwekken. Dit zou kunnen komen door de vrijlating van het hormoon oxytocine tijdens orgasme, en het feit dat sperma prostaglandinen bevat, die kunnen helpen de baarmoederhals te verzachten.

Het is echter belangrijk om seksuele activiteit te vermijden als je water is gebroken, om het risico op infecties te vermijden.

3.Tepels stimuleren

Tepelstimulatie kan ook de productie van oxytocine stimuleren, wat weeën kan opwekken. Dit kan gedaan worden door zachtjes te wrijven of de tepels te masseren, maar moet met zorg gebeuren om overstimulatie en sterke weeën te voorkomen.

4. Eten van pittig/scherp voedsel

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om het te ondersteunen, is het eten van pittig of scherp voedsel een populaire volksremedie om de bevalling op te wekken. De gedachte is dat pittig voedsel de spijsvertering kan stimuleren, wat op zijn beurt weeën kan stimuleren.

5. Acupunctuur en reflexologie

Sommige vrouwen wenden zich tot alternatieve therapieën zoals acupunctuur en reflexologie om de bevalling op te wekken. Hoewel het wetenschappelijk bewijs beperkt is, geloven sommigen dat deze technieken kunnen helpen door bepaalde punten op het lichaam te stimuleren die gerelateerd zijn aan het natuurlijk opwekken van de bevalling.

6. Vrouwenmantel thee

Vrouwenmantel thee wordt soms gebruikt in de hoop de bevalling op te wekken. Het wordt verondersteld te werken door de baarmoeder te tonifiëren en de baarmoederhals te verzachten. Er is echter meer onderzoek nodig om de effectiviteit van deze methode te ondersteunen.

7. Inname van wonderolie of bevallingsolie (Castorolie)

Wonderolie of castorolie is een andere populaire natuurlijke methode de bevalling op te wekken.

Het werkt als een sterk laxeermiddel, en het idee is dat het stimuleren van de darmen op zijn beurt de baarmoeder kan stimuleren om te beginnen met contracteren. Het moet echter met voorzichtigheid worden gebruikt, aangezien het ongemakkelijke bijwerkingen kan hebben, zoals misselijkheid, diarree en uitdroging.

8. Homeopathie en kruiden

Er zijn verschillende homeopathische middelen en kruiden die worden gebruikt om de bevalling te stimuleren. Voorbeelden zijn caulophyllum en pulsatilla. Deze worden echter niet breed ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en kunnen risico’s met zich meebrengen, vooral als ze worden ingenomen zonder professioneel advies.

9. Ademhalingsoefeningen

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het ontspannen van het lichaam en het bevorderen van de bevalling. Het is bewezen dat ontspanning en verminderde stress het lichaam kunnen helpen om oxytocine vrij te geven, wat essentieel is voor het opwekken van weeën.

10. Meditatie en Visualisatie

Net als ademhalingsoefeningen kan meditatie helpen het lichaam te ontspannen en de geest voor te bereiden op de bevalling. Visualisatie, het proces van het creëren van een mentaal beeld, kan ook nuttig zijn. Veel vrouwen visualiseren hun baarmoederhals die zich opent, of golven van contracties die over hun lichaam stromen.

Mocht je één van deze tips om de bevalling opwekken natuurlijk willen proberen, dan is het altijd essentieel om het advies van een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige (zoals je verloskundige of gynaecoloog) in te winnen voordat je probeert je bevalling op natuurlijke wijze op te wekken.

Hoewel het wachten op de natuurlijke start van de bevalling frustrerend kan zijn, is het meestal het beste voor zowel moeder als baby. Veiligheid en gezondheid moeten altijd de hoogste prioriteit hebben.

Lees ook:

Wat zijn de vergoedingen van een poliklinische bevalling?

Geef een reactie