wat-kost-een-bevalling-nou-eigenlijk

Wat zijn de vergoedingen voor een poliklinische bevalling?

Zwanger zijn en bevallen vond ik niet altijd even leuk. Nu ben ik er na drie kinderen denk ik ook wel een keer klaar mee. En dan heb ik het alleen nog over de fysieke ongemakken. Want dat een zwangerschap daarnaast ook aardig wat geld kost weten we allemaal. Vooral wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen. Maar wat kost een poliklinische bevalling zonder medische indicatie eigenlijk?

Ik zocht het uit nieuwsgierigheid op. Eerlijk gezegd schrok ik meteen een beetje van de hoge bedragen. Verderop in dit artikel zal ik daar wat dieper op ingaan. Maar allereerst: gelukkig hoef je niet alle kosten  zelf voor een bevalling te betalen. Dat zou wat zijn zeg… Een deel van de kosten kun je vergoed krijgen via je aanvullende zorgverzekering. Wist jij dit al? Hier hadden wij bij onze eerste zwangerschap in Nederland ook dankbaar gebruik van gemaakt. Het is zeker verstandig om even na te kijken hoe je verzekerd bent. Kijk bijvoorbeeld eens naar de aanvullende modules van de zorgverzekering van FBTO. Met de module gezinsplanning wordt een deel van de kosten vergoedt. Je kunt hierbij denken aan de eigen bijdrage wanneer je bevalt in het ziekenhuis zonder medische indicatie.

Toen mijn oudste zoontje ongeveer 2,5 jaar oud was zijn we naar Duitsland verhuisd. Hier is het heel gebruikelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Na de bevalling van mijn andere kinderen bleef ik nog 4 of 5 dagen in het ziekenhuis. Kraamzorg in Duitsland heb ik dus helemaal niet nodig gehad. Alle hulp kwam namelijk aan bed in het ziekenhuis. Mijn man nam toen verlof om thuis voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Ik zal een andere keer een hele blog schrijven over bevallen in Duitsland. Leuk om alle verschillen qua bevallen in Nederland in Duitsland te vergelijken. ?

Kosten voor een bevalling in Nederland

Tijdens de zwangerschap heb je ruim tijd om de babyuitzet aan te schaffen. Daar horen bijvoorbeeld babymeubels, een badje, babykleding en verzorgingsproducten bij. Op internet en in de babyspeciaalzaken kun je hier speciale lijstjes voor vinden. Hier kun je alles wat je hebt aangeschaft meteen op afvinken. Super handig! En op veel dingen kun je besparen. Meubeltjes voor de babykamer kun je bijvoorbeeld goed tweedehands kopen. Ook zul je waarschijnlijk geld uit moeten geven aan zwangerschapskleding en een wat ruimere jas. En vergeet de grote oma onderbroeken voor je kraamweek niet! Heb je die mega grote lappen in je kraampakket al gezien? Ik wil je niet bang maken maar het lijken wel luiers. De eerste keer droeg ik mannenboxershorts want de onderbroeken die ik had waren te klein. 😛

Lees ook: besparen op de babyuitzet.

Wat vergoedt een basisverzekering tijdens en na de zwangerschap?

Op de Consumentenbond site vond ik een overzicht met kosten voor een bevalling. Indien je niet aanvullend verzekerd bent en alleen een basispakket hebt krijg je:

  • Een kennismakingsgesprek bij de verloskundige of gynaecoloog.
  • 2 echo’s vergoed. De termijn echo en 20 weken echo.
  • Alleen een combinatietest bij medische indicatie. Bij eigen keuze kost het je ongeveer €170,13.
  • Hetzelfde geldt voor de NIPT-test. Deze kost je anders ongeveer €175,-
  • Uit medische noodzaak de complete kosten voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling vergoed.
  • Bij een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak krijg je ongeveer €211 vergoed vanuit je basisverzekering. De rest moet je zelf betalen en dit zal ongeveer een paar honderd euro zijn. Op verschillende websites vond ik bedragen die oplopen van ongeveer 600 tot 1000 euro. Dat is eigenlijk best veel!
  • Minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte, verdeeld over 10 dagen, waarbij een eigen bijdrage geldt van €4,30 per uur.
kosten-bevalling-duur-besparen
Nog even een buikfoto maken tijdens de weeën door..

Wel of géén aanvullende zorgverzekering nodig voor de bevalling

Al met al komen er nog best wat kosten kijken bij een bevalling. Als je zwanger bent is het dus verstandig om na te denken over een aanvullende zorgverzekering. Natuurlijk geldt dit ook als je plannen hebt om zwanger te worden. Bekijk bij jouw eigen verzekering en bij andere zorgverzekeraars wat de mogelijkheden zijn. Bespaar zo mogelijk extra kosten met een aanvullend pakket. Misschien heb je dan wel recht op een kraampakket, lactatiekundig advies en een vergoeding voor de eigen bijdrage die je moet betalen wanneer je kraamzorg krijgt.. Bij een basispakket moet je dit soort dingen meestal zelf betalen. Handig hiervoor is de FBTO aanvullende module gezinsplanning. In de module van FBTO zit een medisch kraampakket inbegrepen. Ook krijg je dan een vergoeding voor de eigen bijdragen voor de bevalling in het ziekenhuis wanneer je geen medische indicatie hebt of een vergoeding voor de eigen bijdrage kraamzorg. Zeker de moeite waard om even te bekijken. Lees wel altijd even de kleine lettertjes door als je over wilt stappen. Zo sta je niet voor verrassingen.

Zelf had ik geen keus voor een poliklinische bevalling. Ik moest bij alle kinderen om medische redenen in het ziekenhuis bevallen. Gezien mijn complicaties had ik een thuisbevalling ook niet aangedurfd. Bij mijn laatste zwangerschap heb ik voor een badbevalling gekozen. Dat leek mij zo’n prachtige en romantische belevenis. Helaas was er op het moment suprême alleen geen bevallingsbad beschikbaar. Wat een pech. Achteraf ging het allemaal ook veel te snel met de ontsluiting. Misschien was een doula ook wel fijn geweest, maar dat kost ook extra geld. Wel fijn dat sommige verzekeringsinstanties dit ook deels vergoeden.

Wist jij dat je voor een poliklinische bevalling extra moet betalen? Ben jij thuis of in het ziekenhuis bevallen?

One thought on “Wat zijn de vergoedingen voor een poliklinische bevalling?

Geef een reactie