bloed-in-urine-kind-peuter-hematurie

Bloed in de urine van een peuter (hematurie); hoe dit ons leven even op zijn kop zette..

Bloed in de urine van je kindje… dat is even schrikken kan ik je wel vertellen. Mijn peuter had twee weken geleden een urineonderzoek en het was opvallend dat er bloed in zat in een hoeveelheid wat eigenlijk niet hoorde. Dokters noemen het ook wel hematurie. Omdat mijn meisje de laatste tijd ook erg veel last heeft van nachtzweten gingen de alarmbelletjes ringelen en werd er een bloedonderzoek gestart…

Bloed in de urine van onze peuter?

De laatste tijd zijn we erg veel bezig met potjestraining en is onze peuter zo goed als droog overdag. Omdat ze meestal op een potje plast is het mij ook nooit opgevallen dat ze bloed plaste. De ene keer is haar plas licht van kleur en de andere keer wat donkerder maar knalrood eigenlijk nooit.

Nachtzweten; erg natte lakens en beddengoed terwijl ons kindje slaapt

Sinds een paar maanden heeft ze erg last van nachtzweten en kan ik telkens het bed verschonen want alles is nat van het zweet. Hier heeft ze heel vaak last van. Het maakt dan ook niet uit of mijn peuter een pyjama of alleen ondergoed draagt, haar lichaam scheidt erg veel zweet uit als ze slaapt. De assistente van de kinderarts wilde haar urine sowieso even checken…

Hematurie; waar komt het vandaan bij ons kindje?

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat mijn meisje bloed zou plassen. Dat was mij nooit opgevallen en des te meer schrok ik ervan toen er even overlegd moest worden met de arts. Mijn kind had naast nachtzweten en bloed in de urine geen andere klachten. Ze is nog altijd even vrolijk maar de arts vond dat we het serieus moesten nemen. We kregen een leeg potje (op de foto) mee die we de volgende dag moesten inleveren met een nieuw plasje. Dit moest het middelste gedeelte van het plasje zijn. Dus niet de eerste straal maar ook niet het laatste. Ik liet mijn kindje op de wc zitten om het potje eronder te houden. Zo kon in de urine makkelijk opvangen.

Ze vond het leuk om weer in het potje te plassen.. nog niet wetende waarvoor en wat er verder gaat gebeuren..

Helaas zat er de tweede keer weer te veel bloed in de urine. We moesten een afspraak plannen om haar bloed te laten prikken. Ook haar bloeddruk werd gecheckt en was in orde.

Bloedonderzoek naar aanleiding van nachtzweten en bloed in de urine

Omdat het plotseling hevig nachtzweten en bloed in de urine klachten zijn die serieus moeten worden genomen, was het belangrijk dat ze haar bloed gingen testen om het een en ander uit te sluiten. Een blaasontsteking was niet ter sprake en ze had het erover dat ze het bloed onder andere ging onderzoeken naar de leverfunctie, nierfunctie, schildklierfunctie en ook tumormarkers. Er is daarnaast nog veel meer onderzocht uit de 4 buisjes bloed die ze heeft moeten prikken. Papa was ook mee en wat was ze dapper. Ze heeft helemaal niet gehuild en ze liet thuis stoer de pleister aan haar grote broers zien! We hebben er even om moeten lachen maar ze heeft op vrijdag bloed moeten prikken en maandag zouden we bellen voor de uitslagen.

Nou dat was een hell! Er zat al een week tussen de tweede dag dat ze bloed in haar urine ontdekten en de afspraak van het bloedprikken. Je gaat van het goede uit maar je weet dat het ook misse boel kan zijn… Dat we ook nog eens zo lang op de bloeduitslagen moesten wachten was erg frustrerend. Ik heb mij een tijdje lang niet goed kunnen concentreren toen we hoorden dat er voor de tweede keer bloed werd gevonden. Ik ben toen even een paar dagen weg geweest met de kids voor een beetje afleiding om alles te relativeren.

Inmiddels hebben we te horen gekregen dat de bloedwaardes voor zover goed waren. Aan de ene kant een grote opluchting! Geen tumoren, schildklier-, nier-, of leverproblemen… maar wat dan wel? We hebben weer een urineonderzoek gepland en als er weer bloed wordt gevonden sturen ze ons door naar een kinderarts in het ziekenhuis die dan verder gaat onderzoeken..

Wordt vervolgd..

Deel 2

De urine werd weer getest en dit keer zaten er meer rode bloedcellen in. Ook witte bloedlichaampjes en eiwitten. De kinderarts heeft besloten haar urine op een 24 uurs kweek te zetten om te kijken of ze daar iets op konden zien. Na 24 uur zou ik de kinderarts kunnen bellen.

Deel 3

We bellen na 24 uur om te vragen of ze al meer weten. De uitslag was niet goed zeiden ze en ze wilden het voor de zekerheid naar het lab sturen. Afgelopen vrijdag zouden we hier van de uitslagen krijgen maar dat duurde tot vandaag 23 oktober. We zijn eindelijk een stuk wijzer nu want er is een diagnose. Uit het onderzoek van de kweek is tevoorschijn gekomen dat ze een urineweginfectie heeft die veroorzaakt is door een bacterie. Dit was de mogelijke oorzaak van het bloed in haar urine. Vandaag starten we gelijk met een antibioticakuur! Als de kuur klaar is moet ze nogmaals terug voor een urineonderzoek om te kijken of de antibiotica geholpen heeft.

Als we er met een kuurtje vanaf komen is het natuurlijk hartstikke prima! Ik snap nog steeds niet waarom het zo lang heeft moeten duren om te achterhalen waar de klachten vandaan kwamen. Dat lange wachten, de onzekerheid dat breekt je… Zeker toen ze vertelden waar ze haar bloed op gingen testen. Dan valt een urineweginfectie toch wel mee in vergelijking met dat andere. Hopelijk slaat de kuur goed aan.

Update 2023: de hematurie heeft ze nog steeds en na drie jaar lang gemiddeld 6 x per jaar een blaasontsteking en een ziekenhuisopname met nierbekkenontsteking dit jaar gaat ze een nieuw onderzoekstraject in. Ik schreef hier in april 2023 een nieuwe blog over. Deze kun je hier lezen.

10 thoughts on “Bloed in de urine van een peuter (hematurie); hoe dit ons leven even op zijn kop zette..

 1. Hoi hoi,

  Vreselijk hè als er iets met je kindje is en ze weten niet wat. Onze jongste nu 15 is toen hij 2.5/3 was 2 keer bont en blauw wakker geworden s morgens! Je schrikt je een ongeluk. En forensische foto’s snapte ik heel erg goed. Maar ik voelde me ook erg opgelaten. Hij is in de tijd 2 keer op Leukemie getest. Ik wist niet dat je dag binnen een uur kunt weten. Het waren 2 hele lange uren. Daarna moest hij in de MRI nu brengen ze kindjes onder narcose! Toen helaas kreeg hij een slaapmiddel. Steeds als ik hem in de MRI wilde leggen zei hij, ik zei thuis toch dat ik NIET in het ziekenhuis ging slapen!

  Nu begint alles weer van voren af aan. Bang groep 8 vage klachten. Nu zit hij in het examenjaar. Hij gaat parttime naar school. En niemand weet wat hij heeft. Mijn eigen revalidatie arts, daarbij is hij in goede handen. Ik heb MS dus het was wel fijn om een arts te hebben die hart voor zijn patiënten heeft te hebben nu. Met school in gesprek gaat etc.
  Binnenkort gaan we weer uitgebreide onderzoeken doen. De reva arts zegt dat hij ook pas 14 is. En dus nog maar een kind. Daarom vertrouw ik deze man ook zo. Yairo zoonlief wilde afgelopen jaar niet leerjaar 3 overdoen. Dus hij heeft hard moeten werken thuis. Hij is met 1 5 over naar het examenjaar. I’m #PROUD! Je kunt beter zelf iets hebben dan dat je kind iets heeft. Heel veel sterkte en succes met uitzoeken wat het kan zijn.

  Groetjes Claudia.

 2. Jeetje bah, zeker een hel! Je gaat altijd meteen het ergste denken. Aan de ene kant fijn om te weten dat de bloedwaardes goed zijn, maar nu nog de onzekerheid wat het wel is?! Heel veel sterkte x

  1. De kuur is afgelopen en we hebben weer een controle gehad. Het nachtzweten is minder geworden en de eiwitten zijn weg. Dat is op zich een goed teken. Helaas zijn er nog wel bloedcellen aanwezig en hebben we in februari een afspraak gekregen voor een uitgebreider onderzoek van haar niertjes. Sinds de antibioticakuur is ze flink gaan hoesten en hiervoor krijgt ze nu pufjes. Mocht haar gezondheidstoestand verslechteren dan kan ze eerder in het ziekenhuis terecht.

 3. wat lange tijd er tussen.
  Hetzelfde verhaal bij ons ,alleen na de anti biotica Kuur die ook niet hielp direct een echo van de niertjes. Wat niet goed was…..
  Hopelijk is alles goed in februari!

Geef een reactie