buitenleefruimte maken tips

Van je tuin een buitenleefruimte maken

De meeste mensen denken bij hun tuin aan planten, een gazon, en een mooi tuinstel. Maar wat als je van je tuin nou eens een echte buitenleefruimte kon maken, die net zo comfortabel is als je binnenleefruimte? Door mooie zitplaatsen, een overkapping en sfeer aan je tuin toe te voegen, kun je precies dat doen en het hele jaar door van je tuin genieten! Dit voegt niet alleen extra functionaliteit aan je tuin toe, maar maakt hem ook uitnodigender en aangenamer voor jou en je gasten. Waarschijnlijk zul je na het maken van een buitenleefruimte véél meer tijd in je tuin doorbrengen. Dat wil jij toch ook?

Buitenleefruimte creëren

Buiten zijn is goed voor jong en oud. Heb je een tuin aan huis, dan is het fijn om een buitenleefruimte te creëren om nog meer van je tuin te kunnen genieten. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen en te ontspannen, misschien wel als plekje om thuis te werken, of als plek om tijd met familie en vrienden door te brengen. Begin alvast met een grote tuinschoonmaak (echt waar, een opgeruimde tuin is het begin!) en maak plannen voor een grote tuinverbouwing. Hieronder delen we enkele tips die je kunnen helpen om je tuin om te toveren naar een heuse buitenleefruimte!

Overweeg een veranda in je tuin

Als je een tuinoverkapping aan je tuin toevoegt, kun je er een comfortabele zitplek van maken. Je kunt dan het hele jaar van een dak boven je tuinset genieten en dus ook buiten zitten als het regent. Bovendien kan een veranda ook een fijne plek zijn om van een mooi uitzicht te genieten. Denk aan een prachtig aangelegde vijver of je spelende kinderen. Zie jij jezelf al zitten of liggen op een overdekt terras in je eigen tuin?

Om het meeste uit je veranda te halen, overweeg je deze tips:

  • Kies de juiste plek en bedenk het doel van de veranda. Een veranda kun je aan je huis plaatsen of op een losstaande plek in de tuin. Kijk waar het mogelijk is en denk daarbij ook aan het uitzicht en eventuele mogelijkheden voor stroomvoorziening.
  • Als je de tuinoverkapping ook als eetplaats wilt gebruiken, zorg dan dat er voldoende plaats is voor een tafel en stoelen. En eventueel voor een buitenkeuken als je dat wenst.
  • Verdiep je in de verschillende materialen, stijlen en vele mogelijkheden.
  • Vergeet geen bouwvergunning aan te vragen als dat nodig is.
  • Check van tevoren reviews en ervaringen van het bedrijf waarmee je de overeenkomst aangaat.
  • Kijk op Google of Pinterest naar inspiratie om je veranda naar wens te stylen.

Kies voor beschutting

Wonen in een stad betekent dat je voortdurend omringd wordt door mensen. Hoewel dit geweldig kan zijn voor socialiseren en netwerken, betekent het ook dat je persoonlijke ruimte beperkt is. Om je meer op je gemak te voelen in de tuin is goede beschutting erg fijn voor iets meer privacy. Er zijn vele soorten schuttingen, denk hierbij aan onderhoudsvriendelijke materialen, of juist met natuurlijke materialen zoals hout. Als je je tuin het liefst zo groen mogelijk wilt houden plant je een heg. Coniferen en laurierplanten gaan vele jaren mee. Heb je met je tuin uitzicht over weilanden of de natuur? Dan kun je het ook deels openlaten voor meer diepte en uitzicht.

Comfortabele tuinmeubelen

Bij een buitenleefruimte horen ook comfortabele tuinmeubelen. Je wilt je immers op je gemak voelen als je buiten zit, en dat kan niet op een tuinmeubel dat echt niet lekker zit. Kies je voor een moderne lounge set of meer romantische tuinmeubelen? Plan een dagje naar het tuincentrum of de woonboulevard en ga “proefzitten” om te ontdekken welke tuinmeubels comfortabel zijn en in de style van jouw tuin passen.

Een vuurplaats in de tuin

Wat is er mooier dan op een koele avond met vrienden en familie rond een warm vuur samen te komen? Een vuurplaats in je tuin kan de perfecte sfeer scheppen om tijd buiten door te brengen.

Heb jij plannen voor een buitenleefruimte of aanpassingen in je tuin?

Geef een reactie