Buitenspelen met kinderen tips

Leuke tips voor buitenspelen met je kinderen

‘Mam, mag ik naar buiten?’ Is de afgelopen paar jaar veranderd in: ‘Mam, mag ik achter de iPad?’ Natuurlijk niet altijd, maar toch is het soms moeilijk om je kinderen naar buiten te krijgen. Dat buitenspelen goed is voor je kind en belangrijk voor de ontwikkeling, is wel bekend. Maar hoe krijg je je kind aan het buitenspelen? Sommige kinderen hebben toch echt een duwtje in de rug nodig. Hoe stimuleer jij je kind tot buitenspelen zonder dat jij je kind de hele tijd moet vermaken? Wij geven je tips hoe jij je kinderen weer naar buiten krijgt.

Speel mee met je kind

Voor sommige kinderen helpt het om 5 minuten mee naar buiten te gaan. De overgang van binnen naar buiten is dan minder en ze worden even op weg geholpen. Het ene kind rent direct naar de glijbaan, het andere weet gewoon niet wat het moet gaan doen buiten. Het helpt dan als je hem of haar even op gang helpt. Wat belangrijk is, als je binnen zegt dat je 10 minuten mee gaat spelen, ga niet na 5 minuten al naar binnen want dan voelt hij of zij zich alleen gelaten. Maar ga ook geen half uur samen buiten spelen als je zei dat je 10 minuten mee ging doen, grote kans dat je kind dan ook weer mee naar binnen wil.

Spelen in houten speeltoestellen

Is er een leuke speelplek in je buurt? Bijvoorbeeld een dichtstbijzijnde speeltuin boordevol met allerlei houten speeltoestellen. Bezoek deze dan samen met je kind. Andere kinderen zorgen ervoor dat je kind ook al snel gaat meespelen. Door op een gegeven moment ook de looproute ernaartoe te oefenen, kan je kind als die er aan toe is, zelfstandig met een vriend(in) naar deze speelplek gaan. Zijn er geen speelplekken in de buurt? Dan kun je deze vaak aanvragen bij de gemeente en met de buurt samen participeren in een project om speelplekken te creëren bij je in de buurt. Samen kun je dan gaan voor speeltuin inrichting.

Maak een wandeling of fietstocht

Wil je even lekker meebewegen? Samen een boswandeling of fietstochtje maken, zijn dan leuke mogelijkheden. Als je kind niet direct warm loopt voor een wandeling, maak er dan een spel van. Onze tips voor een wandeling met kleine kinderen zijn: verstoppertje spelen onderweg, je kind kan een verzameling aanleggen van bijzondere stenen, bladeren of takjes of misschien wel foto’s maken. Een picknick, een ijsje of iets drinken in het vooruitzicht, kunnen ook goede stimulansen zijn.

Buiten speelgoed schoonmaken

Het klinkt als werk voor ouders, maar kinderen vinden het geweldig! Geef ze een teiltje met een niet-chemisch schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Haal het speelgoed van binnen naar buiten, zoals duploblokken en alles wat nat kan worden zonder beschadigd te raken. Laat je kind het met een borsteltje schoonmaken en leg het vervolgens op een paar theedoeken in de zon.

Het speelgoed verkleurt niet van één middagje zon en het droogt vanzelf. Er is alleen wel een kans van 100% dat je kind net zo nat is als het pas gewassen speelgoed. Maar goed, snel onder de douche of bij voorbaat vast zwemkleding aan.

Geef een reactie