Wandelen met kleine kinderen leuk houden

Wandelen met kleine kinderen

Wandelen met kinderen is leuk en gezond maar zo’n wandeling heeft wel enige voorbereiding nodig. Helaas staat niet elke peuter of kleuter meteen te springen om samen een wandeling te maken. Hoe maak je zo’n uitje dan leuk en aantrekkelijk voor het hele gezin? Wij hebben 5 goede tips voor jullie om het wandelen met kleine kinderen nóg leuker te maken.

Kleine kinderen die nog niet of niet goed kunnen lopen kun je het best meenemen in kinderdrager of wandelwagen. Wat je zelf het prettigst vindt. Toch is niet elke kinderwagen geschikt voor een wandeling in het bos en op onverharde paden. Wil je de kinderwagen mee, dan zou je dit dus van te voren moeten checken om eventuele teleurstelling te voorkomen.

5 tips om het wandelen met kleine kinderen leuker te maken

Wil je gaan wandelen je met een peuter of kleuter? Dan is het altijd handig om een setje extra kinderkleren en snoetenpoetsers of vochtige doekjes bij je te hebben voor kleine (plas)ongelukjes en vieze handjes. Zorg ook dat je kindje goede kinderschoenen, (eventueel TEX bij lage temperaturen) wandelschoenen of regenlaarsjes aan heeft. Neem een flesje of pakje drinken mee voor de dorst en iets te eten voor onderweg. Hieronder staan de tips om het wandelen met kleine kinderen nóg leuker te ervaren. Veel succes!

1. Kies géén lange wandelroute

Dit is toch wel de gouden regel als je met kleine kinderen gaat wandelen. Kies niet meteen voor een route van 5 of 10 kilometer. Houdt er rekening mee dat je twee keer zoveel tijd kwijt bent als je met een peuter of kleuter wandelt. Een route van 2 of 2,5 kilometer is dan in het begin meer dan genoeg. Neem rustmomentjes tijdens het wandelen als je kindje dat nodig heeft.

2. Laat kinderen onderweg natuurschatten zoeken

Wat is er leuker dan tijdens een wandeling leuke dingen verzamelen? Denk aan natuurschatten als schelpjes, mooie stenen, kastanjes… Verwacht je die niet, dan is het altijd leuk om een verrekijker of vergrootglas mee te nemen om de bloemen, planten en paddenstoelen te bestuderen.

3. Neem picknick spullen mee

Herinneringen maken kan al met iets heel simpels. Ga bijvoorbeeld eens picknicken tijdens een wandeling. Neem een picknickkleed of fleecedeken mee, bordjes en bestek en natuurlijk het eten en drinken niet te vergeten.

4. Blote voeten pad; een sensorische belevenis!

Sensorische activiteiten prikkelen de zintuigen. Niet alleen leuk voor kleine kinderen maar ook voor volwassenen, is een blote voeten pad. Neem voor de zekerheid een flesje water en een klein handdoekje mee en ga er met het hele gezin op uit. Het is een bijzondere ervaring om met je blote voeten over verschillende stukken grond en obstakels te wandelen. Vies worden hoort erbij. 😉

5. Kabouterpad met paaltjesroute

Al eens van een kabouterpad gehoord? Er zijn vele kabouterpaden in Nederland. Een aantal daarvan zijn aangelegd door Natuurmonumenten. Je kunt ze vaak gratis bewandelen maar wil je een knapzak, kaboutermuts en een opdrachtenboekje mee dan betaal je hiervoor een paar euro. Wij bezochten al eerder het kabouterpad in Dronten en dat was een groot succes!

Heb jij al zin gekregen om te gaan wandelen met je kroost?

Geef een reactie