Wat te doen in Giethoorn

Dagje Giethoorn met je partner, vrienden of familie; wat te doen?

Giethoorn is een klein dorp in Nederland dat bekend staat om zijn unieke architectuur en grachten en overvloed aan bruggen door het dorp, in plaats van wegen. Het word dan ook niet voor niks “het Venetië van Holland” genoemd en er komen vooral veel dagjesmensen naar deze plek. Bezoekers kunnen o.a. genieten van boottochtjes, fietsen en wandelen door het schilderachtige dorp. In Giethoorn zijn ook een paar restaurants en cafés, waardoor het de perfecte bestemming is voor een daguitstap of weekendje weg. Wat te doen in Giethoorn met je partner, vrienden of familie? Laat je inspireren door onze tips in dit blog.

Deze maand mocht ik met een groep bloggers mee op persreis naar Giethoorn, en wij logeerden in een mooie (maar vooral grote) groepsaccommodatie Giethoorn in Oldemarkt. Voor mij was het niet de eerste keer dat ik deze toeristische trekpleister bezocht. Ik ben er nu in totaal 3x keer geweest, waarvan twee keer met familie. Het toeristenseizoen was eigenlijk net geopend, het weer was op dat moment wisselvallig met zon, hagel, wind en regen, en daarom was het nog erg rustig. In de weekenden met mooi weer en in de schoolvakanties valt er zeker van alles te beleven!

Giethoorn

Giethoorn ligt in Nederland, in de provincie Overijssel, op zo’n 30 km van Zwolle. Het hoort bij de gemeente Steenwijkerland. Dit waterrijke dorp ligt midden in natuurgebied Nationaal Park Weerribben-Wieden en telt 176 bruggetjes. Een romantisch beeld geeft het zeker.

Parkeren

Zodra je met de auto dichtbij het centrum van Giethoorn komt, zie je borden die je naar grote parkeerplaatsen leidden. Vaak kun je hier gratis óf tegen een kleine vergoeding parkeren. Het is dan nog een klein stukje lopen naar het toeristische dorp en/of bootverhuur. Wel is het verstandig om ruim van te voren te reserveren voor een bootje huren in Giethoorn, om eventuele teleurstelling op de dag zelf te voorkomen. De sloepen en fluisterbootjes zijn namelijk erg gewild, zeker bij mooi weer.

Bootje huren

giethoorn bootje varen

De meest gewilde activiteit is een privé bootje huren in Giethoorn. Vergeet je zonnebrand niet en neem een lekkere lunch mee voor onderweg. Kijk ook eens tussen de huizen door naar adembenemende uitzichten.

Waterfietsen

Giethoorn waterfietsen aqua verhuur
Fotocredits: Linda van Reis-Liefde

Sportievelingen vanaf 15 jaar kunnen hun hart ophalen door met een waterfiets van Aqua Verhuur door de grachten te varen. Het is een soort ‘spinning bike’ zoals we die in de sportschool kennen, in het midden van twee SUPS. Bang zijn om om te vallen is helemaal niet aan de orde, het is ontzettend stabiel! Kinderen kunnen eventueel voorop zitten met een zwemvest. De kortste route duurt ongeveer 40 minuten. Wij hebben een klein stukje geprobeerd en ik vond het echt heel gaaf! Ik kan mij voorstellen dat dit erg leuk is om samen met een vriendengroep te doen.

Rondvaart

Giethoon rondvaartboot

Geen zin om te waterfietsen of zelf varen in een sloep of fluisterbootje? Een rondvaart Giethoorn (wellicht met diner?) door de Gieterse wateren is ook een leuk idee! Voordeel is dan ook dat de schipper je van alles kan vertellen over Giethoorn. Zo vond ik het best leuk om te horen dat er in het voormalige gemeentehuis nog steeds getrouwd kan worden en dat er ook een advocaat in hetzelfde gebouw zit. Dus als je direct na het trouwen de scheiding wil aanvragen, kun je zo een kamer verder. Humor!

Museum De Oude Aarde: edelstenenmuseum & winkel

giethoorn museum edelstelen kristallen museum de oude aarde

Hou je van edelstenen? Zo ja, dan zul je dol zijn op De Oude Aarde aan Binnenpad 43 in Giethoorn! Het museum herbergt een verbazingwekkende collectie edelstenen en halfedelstenen uit de hele wereld. Er zijn ook stenen die licht geven in het donker en tegen betaling kun je zelf Mexicaanse kristalbollen kraken en meenemen naar huis. Voor kinderen is er ook een speurtocht.

Museum ’t Olde Maat Uus: over de geschiedenis van Giethoorn

Olde Maat Uus Giethoorn - levend museum boerderijmuseum

Even terugblikken hoe het vroeger in Giethoorn was? In museumboerderij ’t Olde Maat Uus aan het Binnenpad 52 leer je meer over de geschiedenis van Giethoorn. Met mijn Museumkaart kon ik het museum gratis bezoeken. Dit stond overigens niet op het programma van de persreis, maar gezien wij nog “vrije tijd” over hadden, wilde ik hier graag heen en ik ben blij dat ik ben geweest. Met kinderen, is dit zeker het leukste museum! Er is een verkleedkist aanwezig en het museum is gewoon heel interessant voor jong en oud.

Uit persoonlijke verhalen van inwoners (gekleed in klederdracht) komt van alles naar voren over turfwinning en bijzondere gebruiken. Je kunt alleen hier een authentieke Gieterse boerderij van binnen zien. Er is ook een buitengedeelte. Het vissershuisje en het botenhuis geven een unieke indruk van het eenvoudige bestaan in dit waterrijke dorp.

Foto in klederdracht

Bij Atelier 66 kun je terecht voor het maken van een foto in klederdracht. Deze kledingstukken werden typisch gedragen door de mannen vrouwen in deze streek van Nederland. Ik denk dat je zult genieten bij het maken en zien van deze foto’s!

Doopsgezinde kerk

giethoorn doopsgezinde kerk bezoeken

De Doopsgezinde gemeentekerk aan Binnenpad 50 te Giethoorn behoort tot de oudste van het land. Tussen 1563 en 1565 bezocht Leenaert Bouwens deze gemeente, en doopte er 5 personen.
Al spoedig (in de 16e eeuw) zien we de gemeente in twee delen gesplitst. Voortaan zou er een gemeente zijn van Giethoorn Noordzij en een van Giethoorn Zuidzij. De splitsing die eerst alleen maar geografisch van aard was, kreeg ook een godsdienstige betekenis. Tot 1890 leefden de twee Doopsgezinde gemeenten naast elkaar voort en daarna zijn ze weer tot één geworden.

Eten & drinken

Wij hebben gegeten bij hotel & Brasserie De Pergola. Je kunt hier echt heerlijk en relaxed zitten voor een hapje en een drankje. Het interieur is modern en stijlvol. In de zomer kun je ook genieten van een heerlijk ijsje. Wist je dat er in het vakantie- en zomerseizoen ook een friet- en ijsjesboot over het water vaart? Goed voor de lekkere trek!

Heb jij al zin gekregen in een dagje Giethoorn met je partner, vrienden of familie?

Geef een reactie