dakgoot-schoonmaken

Dakgoot schoonmaken: waarom je dit vaker zou moeten doen

Wist je dat jouw dakgoot schoonmaken nodig was en waarom je dit eigenlijk vaker zou moeten doen? De dakgoot is een belangrijk onderdeel van de woning, maar veel mensen zien dit toch over het hoofd. Een goede reiniging moet voorkomen dat je veel wateroverlast hebt.

Het meeste onderhoud voer je echter pas uit als het eigenlijk al te laat is. De problemen ontstaan en voordat je het weet, gaat het van kwaad tot erger. Als de dakgoot verstopt raakt, kan het water niet meer goed doorstromen.

Het gevolg is dat er niet alleen water rondom de woning staat, maar ook dat het potentiële schade aan de fundering met zich meebrengt. Het is een eerste reden waarom het schoonmaken een vereiste is. Maar welke voordelen kan je er nog meer aan behalen? 

Geen schade aan het dak en de structuur 

De dakgoot schoonmaken zorgt in eerste instantie voor een bescherming van jouw huis en dak. Een verstopte dakgoot kan namelijk leiden tot een ophoping van het water op het dak. Na verloop van tijd leidt dit tot lekken of zelfs structurele schade aan het dak. Als je het niet aanpakt, kan het voor extreme problemen en een hoge kostenpost zorgen.

Door regelmatig je dakgoot schoon te maken, voorkom je dat water op plekken belandt waar het niet hoort. Dit verlengt de levensduur van je dak en bespaart je op de lange termijn kostbare reparaties. En nog beter: je hoeft niet meer bang te zijn dat het water na verloop van tijd naar binnen komt. 

Geen ongewenste indringers in jouw huis

Een andere reden voor het schoonmaken van je dakgoot heeft te maken met de problemen die ontstaan door vocht. Jouw verstopte dakgoot is een broeinest voor schimmels en meeldauw. Als het water niet meer wegloopt, zal dit water immers stil komen te staan in deze dakgoot.

Stilstaand water zorgt voor schimmelvorming. Niet alleen in de dakgoot zelf, maar ook in de constructie van jouw woning. Dit kan niet alleen de luchtkwaliteit in je huis beïnvloeden, maar het kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

Een schone dakgoot zorgt ervoor dat de lucht vrij kan circuleren en voorkomt ongewenste indringers. Uiteindelijk gaat het niet alleen om comfort in je huis, maar is jouw gezondheid ook belangrijk om in de gaten te houden. 

Geen onverwachte uitgaven door de problemen

Een laatste reden om het schoonmaken van je dakgoot goed bij te houden is vanwege de financiën die hiermee gepaard gaan. Je wilt jouw geld liever uitgeven aan leuke dingen binnen het gezin. De onverwachte reparaties die vanwege een verstopte dakgoot komen kijken, wil je daarom zo veel mogelijk achterwege laten.

Door preventief de dakgoot schoon te laten maken door een professional en zelf ook alles goed bij te houden, voorkom je dat deze onverwachte uitgaven roet in het eten gooien bij jouw woning. Uiteindelijk kan je meer genieten van zowel jouw woning als jouw gezin en blijft wateroverlast, met alle gevolgen van dien, achterwege. Een afspraak maken voor het onderhoud redt jou van onverwachte uitgaven.   

Lees ook:

Jouw woning verzekeren: waarom de structuur beschermen?

Geef een reactie