dierendag-activiteiten-peuters-kleuters

25 Dierendag activiteiten voor peuters en kleuters (4 oktober)

Wanneer Dierendag op 4 oktober nadert, is het een uitgelezen kans om peuters en kleuters kennis te laten maken met de wonderen van het dierenrijk.

Het is niet alleen een dag om onze huisdieren wat extra liefde te geven, maar ook om kinderen bewust te maken van de zorg voor en het respecteren van dieren.

Maar hoe kun je Dierendag het beste vieren met deze jonge dierenvrienden? Hier zijn 25 leuke Dierendag activiteiten voor met peuters en kleuters die zowel educatief als vermakelijk zijn op Dierendag.

1. Bezoek aan een kinderboerderij

Begin Dierendag met een bezoek aan een van de lokale kinderboerderijen of leukste dierentuinen in Nederland. Dit is een fantastische manier om kinderen kennis te laten maken met verschillende dieren. Ze kunnen geiten aaien, naar konijnen kijken en misschien zelfs een kalfje voeren. Terwijl ze dat doen, kunt u met hen praten over de behoeften van elk dier en hoe we voor ze moeten zorgen.

2. Dierenmaskers maken

Een creatieve activiteit die bij deze dag past, is het maken van dierenmaskers. Met wat gekleurd papier, elastiekjes, stiften en wat andere knutselbenodigdheden kunnen kinderen hun favoriete dier worden. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar geeft ze ook de mogelijkheid om over verschillende dieren te leren.

3. Dierenverhalen vertellen

Of je nu een boek voorleest over dieren of je eigen verhalen verzint, het vertellen van dierenverhalen kan peuters en kleuters helpen de wereld om hen heen beter te begrijpen. Kies verhalen die de nadruk leggen op zorg, vriendschap en respect voor alle levende wezens.

4. Een dierenpicknick

Bereid samen met de kinderen een picknick voor met dierenthema’s. Denk aan boterhammen in de vorm van dieren of fruit gesneden in de vorm van dierengezichten. Terwijl jullie genieten van de maaltijd, kun je praten over wat verschillende dieren eten en waarom een evenwichtige voeding belangrijk is.

5. Dierenliedjes zingen

Er zijn talloze kinderliedjes over dieren. Van “Old MacDonald Had a Farm” tot “Vijf Kleine Eendjes”, zing samen en gebruik handbewegingen om het verhaal van het liedje te vertellen.

6. Dierenpuzzels en spelletjes

Naast liedjes zijn er tal van puzzels en bordspellen met een dierenthema die perfect zijn voor peuters en kleuters. Ze bieden niet alleen entertainment, maar verbeteren ook hun cognitieve vaardigheden en hand-oogcoördinatie.

7. Een dierenreddingsmissie

Stel je voor dat de knuffeldieren van je kind in “gevaar” zijn en ze moeten worden “gered”. Dit rollenspel kan kinderen leren over het belang van dierenzorg en het beschermen van dieren in nood.

8. DIY Dierenvoer maken

Of je nu vogelzaadhangertjes maakt voor de vogels buiten of zelfgemaakte traktaties voor je huisdier, het samen maken van dierenvoer kan een leuke en leerzame ervaring zijn.

9. Dierenyoga

Dierenyoga is een geweldige manier om kinderen te leren over verschillende dieren terwijl ze tegelijkertijd hun lichaam bewegen. Van de ‘koe’ tot de ‘leeuw’, deze posities zijn zowel leuk als gezond.

10. Dierendag boek maken

Moedig je kinderen aan om hun ervaringen en gevoelens over Dierendag vast te leggen. Dit kan in de vorm van tekeningen, korte zinnen of zelfs foto’s van de activiteiten die ze die dag hebben gedaan. Bundel ze in een schriftje of map als een soort boek om samen te bekijken.

11. Dierendag memory spel

Maak een memory spel met kaartjes die verschillende dieren tonen. Hierdoor kunnen kinderen niet alleen hun geheugen trainen, maar ook verschillende dieren herkennen en benoemen.

12. Dieren schaduwspel

Gebruik een zaklamp en dierenfiguurtjes om schaduwen op de muur te creëren. Laat de kinderen raden welk dier ze zien en moedig ze aan om ook zelf dierenschaduwen te maken met hun handen.

13. Bezoek een dierenasiel of dierenopvang

Veel dierenasiels staan open voor bezoekers, vooral op Dierendag. Het is een goede gelegenheid om kinderen te leren over dierenwelzijn en adoptie.

14. Dierenkoekjes bakken

Bak samen koekjes in de vorm van verschillende dieren. Terwijl jullie bezig zijn, kun je praten over de dieren en hun bijzondere eigenschappen.

15. Verkleedpartij

Laat kinderen zich verkleden als hun favoriete dier. Ze kunnen zelfs een kleine optocht houden en ‘dierengeluiden’ maken.

16. Dierenstempels

Gebruik dierenstempels en inkt om prachtige kunstwerken te maken. Kinderen kunnen hun creativiteit de vrije loop laten en tegelijkertijd leren over verschillende dieren.

17. Dierendans

Zet muziek op en moedig de kinderen aan om te dansen zoals hun favoriete dier. Of het nu huppelen als een konijn of sluipen als een tijger is, het is zeker vermakelijk!

dierendag-peuters-kleuters-activiteiten

18. Dierentuin thuis of in de klas

Transformeer een kamer of tuin in een ‘dierentuin’. Gebruik knuffels, speelgoeddieren en tekeningen. Laat de kinderen gids zijn en vertellen over elk ‘dier’. Een leuke Dierendag activiteit voor groep 3 of 4.

19. Dierendag knutselproject

Knutsel dieren met klei, papier-maché of gerecyclede materialen. Het eindresultaat kan als decoratie dienen.

20. Dierenraadsels

Verzin raadsels waarbij kinderen moeten raden om welk dier het gaat. Bijvoorbeeld: “Ik heb een lange nek en eet graag bladeren. Wie ben ik?” (Giraf!)

21. Dierenvriendjes kaart

Laat kinderen een kaart maken voor hun huisdier of voor een dier dat ze leuk vinden. Ze kunnen tekenen, kleuren en een lief berichtje schrijven.

22. Dieren Bingo

Maak een bingo-kaart met afbeeldingen van verschillende dieren. Roep de namen van de dieren op en laat de kinderen ze op hun kaart markeren.

23. Dierendag krans

Maak samen een krans met dierenthema. Gebruik afbeeldingen van dieren, veren, en andere diergerelateerde decoraties.

24. Educatieve dierenvideo’s kijken

Kijk samen naar educatieve video’s over dieren. Bespreek na het kijken wat ze hebben geleerd.

25. Dierenpuzzeltocht

Zet een speurtocht op met dierengerelateerde aanwijzingen. Aan het einde kunnen kinderen een ‘dierenschat’ vinden, zoals stickers of kleine speelgoeddieren.

Met deze 25 Dierendag activiteiten voor peuters en kleuters zullen de kinderen niet alleen plezier hebben, maar ook waardevolle lessen leren die ze hun hele leven bij zich zullen dragen. Het is een dag van viering, educatie en vooral, liefde voor onze dierenvrienden.

Geef een reactie