De eerste knipbeurt van je kindje, thuis of bij de kapper?

Er zijn kindjes die met een volle bos haar worden geboren en die de kapper al binnen een half jaar voor het eerst zien. Sommige kindjes blijven langer kaal. Het haar van mijn dochter begon echt pas na haar tweede verjaardag te groeien. Wat was ik trots op die paar plukjes! Kort geleden heb ik toch maar besloten om alles op één lijn te knippen. Benieuwd hoe dat bij mijn dochter ging voor de allereerste keer?

Gemiddeld gaan de meeste ouders met hun kindje naar de kapper als ze tussen de 1 en 2 jaar oud zijn. Het is genetisch bepaald of je kindje dik of dun haar krijgt, welke kleur en of het stijl haar, slag of krullen krijgt. Mijn dochter bleef lang kaal en wat was ik trots op de eerste plukjes haar en toen ik met kleine lokknipjes kon beginnen.

Tips voor de eerste knipbeurt

Ik heb al heel wat kinderen hun haren geknipt en ik weet dat veel jonge kindjes weinig geduld hebben om stil te zitten en sommige zelfs de boel bij elkaar huilen. Vaak helpt het dan om naar een kapper te gaan waar ze een leuke kinderknipstoel hebben met een stuurtje eraan, tv schermpjes of andere leuke afleiding. Je kunt ook zelf een stukje speelgoed of een boekje van huis meenemen. Baby’s en peuters kunnen het best bij één van hun ouders op schoot zitten tijdens het knippen. Dit geeft hun toch een wat meer vertrouwen.

Je kunt ook een kapper aan huis laten komen om je kindje te laten knippen in zijn of haar eigen omgeving. Dit is vaak goedkoper maar je mag zelf je haren opvegen en stofzuigen nadien.

Baby’s kaal scheren voor dikker en meer haar, feit of fabel?

Er zijn mensen die beweren (en mij zelfs advies gaven) het haar van je kleintje nog voor de eerste verjaardag eraf te scheren met een tondeuse zodat het haar dikker zou worden. Ik heb mijn kappersdiploma en ik kan jullie vertellen dat dit echt de grootste onzin is die ik ooit heb gehoord. Als je je haar korter knipt lijkt het voller maar het wordt er niet dikker op! Bij een jongen zou ik het nog niet eens zo erg vinden maar bij een meisje vind ik dat echt zonde. Er zit niets anders op dan geduld hebben. Tussen de twee en drie jaar beginnen de babyharen plaats te maken voor ‘volwassen’ haren.

Zo ging de eerste keer knippen bij mijn dochter

Mijn kinderen zijn nog nooit bij een kapper geweest (wel eens met mij mee als ik geknipt moest worden) omdat ik zelf mijn kappersdiploma heb en dit dus een hoop kosten scheelt. Ik heb dan weliswaar geen knipstoel maar de kinderen zitten meestal op een eetstoel als ik hun haren knip. Laatst knipte ik de haren van mijn zoontje en toen wilde mijn dochter ook haar haren geknipt hebben. Kort!! Nee joh, mama doet bij jou alleen even de puntjes. Ze ging er mooi voor zitten met de kinderkapmantel om.

Voor-het-eerst-haren-knippen-kinderen-blog-info-tips-kapper

Het ging eigenlijk best goed en ze kon goed stil zitten terwijl ze op een afstandje naar de tv keek. Ik heb alleen een stuk van de lengte afgeknipt en de langste plukken waren ongeveer 3 of 4 cm. Het is nu weer mooi recht en er zit nu echt een modelletje in. Lang haar is mooi maar je moet het natuurlijk wel regelmatig bijpunten.

Een plukje haar bewaren we samen met een milestone kaart in haar herinneringsbox voor later. Waarom weet ik eigenlijk niet maar ik heb van elk kind een plukje haar bewaard. Op naar de volgende knipbeurt, zou het dan weer goed gaan? 😉

Wat heeft jullie voorkeur, een thuiskapper of laten knippen in een kapsalon?

9 thoughts on “De eerste knipbeurt van je kindje, thuis of bij de kapper?

  1. De eerste keer heb ik het zelf gedaan. Maar dat was meer omdat ze met haar enorme bos haar en kale ligplek twee rattenstaartjes kreeg. Dat zag er echt gek uit, dus knipte ik die twee lange plukjes af. De keren daarna gingen we naar de buurvrouw, die thuiskapster is.

  2. Ik heb sinds jaren een hele goede (Italiaanse) kapper in Amsterdam. Hij is de enige die aan mijn haren zit inmiddels. hij heeft zelf twee kleine meisjes en hij adviseerde mij altijd: “Don’t cut her hair until she’s 4”. Mila had namelijk pijpenkrulletjes. Uiteindelijk hebben we het pas – door hem – laten knippen toen ze 5 jaar was en echt hele lange haren had. Je raadt het al. De krulletjes zijn weg. Maar nog steeds laat ik haar haartjes knippen als ik naar de kapper ga. Door Alessio dus.

  3. Ik laat het bij de kapper knippen sinds ze een jaar of vijf zijn. Daarvoor deed mijn ex het. De eerste keer dat we mijn zoontje’s haren knipten was hij al ruim twee. Ik wilde het niet te knippen want hij had de mooiste superlichte blonde krullen ever haha. Hij is inmiddels 14 en heeft bruin steil haar, echt grappig hoe dat kan veranderen.

  4. Ik ging altijd met de kinderen naar de kapper bij ons in het dorp.
    Mijn zoon heb ik één keertje zelf geknipt. Het zag er niet uit.
    De juf op de kleuterschool vroeg: Heeft jouw moeder je haar geknipt.
    Dat dus nooit meer.

Geef een reactie