babyzwemmen-eerste-keer-zwemmen-met-baby-tips

Eerste keer zwemmen met baby

Je baby is een paar weken oud en je kijkt uit naar de volgende mijlpaal; de eerste keer zwemmen met je baby. Vanaf hoeveel weken mag je zwemmen met een baby? En wat moet je meenemen naar het zwembad of voor babyzwemmen? In dit artikelen geven we antwoord op deze vragen en delen we tips over de eerste keer zwemmen met baby.

Vanaf hoeveel weken zwemmen met baby

Het is voor de meeste ouders een hele mijlpaal, de eerste keer zwemmen met je baby en meteen spannend ook want je vraagt je misschien af hoe je baby de eerste keer zal reageren…

Na de eerste inenting mag je met je baby gaan zwemmen. Dit is na ongeveer 8 weken maar de meeste consultatiebureaus raden het pas aan om te wachten tot je kindje 12 weken oud is en goed groeit. Kleine baby’s raken namelijk snel onderkoeld. Bron.

Ook is het verstandig om erop te letten dat je baby zijn of haar hoofdje zelfstandig kan optillen werd mij verteld door de zwemjuf. Voor de eerste keer zwemmen is 15-20 minuten genoeg.

Handige tips voor het eerste zwembadbezoek

In subtropische zwembaden is de watertemperatuur vaak iets aangenamer. Ook normale zwembaden hebben soms tijdstippen dat het water net iets warmer is dan normaal. Dit is prettiger voor je baby, zeker de eerste keer. Je kunt ook vooraf het zwembad vragen of er speciale zwemuren voor baby’s zijn. Of misschien heb je wel zin om mee te doen aan een proefles babyzwemmen?

Zorg dat je baby voor het zwemmen al de fles of de borst heeft gehad. Een baby die honger heeft kan zich namelijk niet zo goed ontspannen in het water. Ook van zwemmen krijgen wij sneller honger maar je baby ook dus zorg ook dat je in ieder geval iets drinken voor je baby mee hebt.

Neem de eerste keren iemand mee als je met je baby gaat zwemmen. Bijvoorbeeld je partner, een vriend, vriendin of oom of tante. In ieder geval iemand die de baby al kent. Dan kan de één douchen en de ander de baby omkleden. Daarna kun je elkaar aflossen voor het douchen. Het is belangrijk om chloorwater van jou en de baby af te spoelen omdat het de huid kan laten irriteren.

Ook met tweelingen of meerlingen kan je babyzwemmen. Bedenk dan wel dat je voor elke baby een volwassen persoon erbij moet hebben omdat je anders handen tekort komt.

Wat meenemen?

Om de eerste keer babyzwemmen of zwemmen met je baby wat makkelijker te maken heb ik ook een paklijst gemaakt voor de babyzwemtas. Print het eventueel uit en vergeet niets mee te nemen.

  • Wasbare of wegwerp zwemluiers
  • Handdoek voor je baby (om af te drogen)
  • Een badcape
  • Shampoo
  • Badkleding én handdoek voor jezelf
  • Badslippers voor jezelf
  • Schone luier voor je baby
  • Billendoekjes
  • Fotocamera

Het heeft overigens geen zin om je kindje thuis alvast aan te kleden voor het zwemmen. Zwemluiers nemen weinig urine op en zo heb je kans dat je baby doorlekt. Wel is het belangrijk dat een zwemluier goed aansluit om de billetjes zodat er geen poep langs komt.

Vergeet je fotocamera niet want de eerste keer babyzwemmen is zeker een momentje voor het fotoalbum van je baby. Heel veel plezier!

*De uitgelichte foto van baby die onderwater zwemt is van Shutterstock / Rocksweeper

Geef een reactie