Mijn eerste mobiele telefoon was een Nokia 3210. Een echt koelkastmodel als je het met de mobieltjes en smartphones van tegenwoordig vergelijkt, maar ik was er echt supertrots op. Nu steeds meer kinderen een telefoon hebben, is de kans groot dat je eigen kind er ook een keer naar gaat vragen. Voor jullie als ouders is het dan handig om een aantal afspraken en huisregels te maken met je kindje, over het gebruik van zijn of haar eerste telefoon.
Mijn tienjarige zoon kreeg een half jaar geleden zijn eerste mobieltje, een Samsung Galaxy, die van een familielid is geweest. Een tweedehandsje maar zeker geen afdankertje. Hij was, en is er nog steeds helemaal gek mee. Toch kwamen er ook wel eens situaties waar ik als ouder niet zo blij mee was, zoals bepaalde apps die hij erop installeerde. Wij hadden toen nog geen regeltjes bedacht over het gebruik en de omgang met zijn eerste smartphone, dus deze hebben we een aantal dagen daarna wel afgesproken. Hopelijk hebben jullie ook iets aan deze tips.
Wanneer mag jouw kindje een mobiele telefoon?
Dat is eigenlijk een vraag die jij alleen zelf kunt beantwoorden. Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat als je kindje van 6 jaar alleen met de bus naar school moet, dat je je kindje dan een eenvoudige telefoon meegeeft. Als je kind de bus mist (of sterker nog, in de verkeerde bus zit…) dan kan je kindje jouw een sms sturen of bellen, met de mededeling dat hij of zij iets later thuiskomt. Een goedkope, simpele en eenvoudige telefoon is dan prima als het alleen voor het thuisfront gebruikt zal worden.
En op welke leeftijd een smartphone?
Een smartphone vind ik eigenlijk wel wat anders. Ook dit is weer een vraag die jij zelf dient te beantwoorden, toch heb ik hier wel mijn mening en bedenkingen over. Pedagogisch verantwoord vind ik een smartphone pas geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9. Het is namelijk erg belangrijk dat je kind, voordat hij zijn of haar eerste telefoon krijgt, de gevaren van het internet leert en kan inschatten. Mijn zoon van 7 jaar ziet dat allemaal nog niet zo nauw en fotografeerde laatst zijn zusje in haar ondergoed, met de smartphone van zijn broer. Nou weet ik zeker dat hij daar geen kwade bedoelingen mee heeft en ik zag het gebeuren. Ik heb de foto daarom ook meteen verwijderd uit de telefoon. Maar stel je voor dat deze foto op internet zal belanden en terechtkomen bij mensen die er verkeerde bedoelingen mee hebben? Voorlopig mag hij het eerst even met de spelletjes op zijn tablet doen of leren programmeren op de oude laptop van zijn vader. 😉
Eerste telefoon voor je kindje; afspraken en regels maken
Het eerste mobieltje voor je kind is natuurlijk hartstikke spannend en leuk! Of het nu een simpele mobiele telefoon of een hippe smartphone is. Je kind gaat zich zeker trots voelen om er een te hebben. Ik heb voor jullie een aantal waardevolle tips, afspraken en huisregels opgesomd.
- Help je kind zijn of haar telefoon te beschermen tegen diefstal door samen een pincode in te stellen.
- Leg duidelijk uit dat je kindje niet zijn of haar telefoonnummer zomaar aan iedereen mag geven, zeker niet aan onbekenden.
- Vertel je kind dat onbekende nummers niet opgenomen hoeven te worden. En dat ze deze ook niet terug hoeven te bellen.
- Laat ze belangrijke nummers zoals die van familie altijd opnemen en terug sms’en.
- Zet een aantal belangrijke telefoonnummers van familieleden en vriendjes in de favorieten. Zo kan je kind deze nummers makkelijk vinden.
- Zet 1 of 2 ICE-contacten in de telefoon. Deze zijn alleen voor noodgevallen. ICE betekent In Case of Emergency. Het is belangrijk dat mocht er noodgeval gebeuren (wat we natuurlijk nooit hopen), anderen jullie als ouders altijd kunnen bereiken.
- Installeer alleen apps die bij de leeftijd van je kind passen. Dus geen Instagram, Facebook en Twitter of enge vechtspelletje. Tip: vraag eens in de maand of elke twee weken of je mag zien welke apps je kindje op zijn of haar telefoon heeft staan. (Zo kwam ik er dus achter dat er 2 x een spelletje van 14+ opstond!).
- Spreek tijden af wanneer je kindje de telefoon mag gebruiken, bijvoorbeeld niet bij het eten en tijdens het huiswerken maken.
- En waar je kind de telefoon mag gebruiken, want op sommige plekken is het ongepast om je telefoon te gebruiken.
- De telefoon ’s avonds (bij voorkeur beneden) een vaste plek geven. Een kind heeft zijn of haar slaap hard nodig en dan is het niet verstandig dat ze de telefoon voor het slapen gaan gebruiken.
Sim Only, prepaid of telefoon met abonnement?
Als je kiest voor een nieuwe telefoon met abonnement, dan krijg je de telefoon soms gratis, of voor een klein bedrag. De maandelijkse abonnementskosten liggen dan vaak wel hoger dan bij een Sim Only. Een Sim Only abonnement is ideaal als je kind bijvoorbeeld een tweedehandse telefoon krijgt. Sim Only betekent dat je een losse simkaart met abonnement krijgt zonder toestel. Check wel even of het toestel simlockvrij is. Wat ik zelf een fijn idee vind, is dat je dan alleen de abonnementskosten voor het bellen, sms’en en internetgebruik hebt en niet maandelijks je telefoon afbetaald.
Als laatste tip is het dan wel handig om er een datalimiet op te zetten als je voor een abonnement kiest. In sommige gevallen kan een telefoon met prepaid kaart ook voldoende zijn, bijvoorbeeld als je kind alleen maar met het thuisfront of voor noodgevallen hoeft te bellen. Je kunt er dan zelf wat geld opzetten en tegenwoordig zijn er heel veel plekken met Wifi, wat dan ook wel weer handig is.
Nu mijn zoon zijn eigen mobieltje heeft stuurt hij me regelmatig een foto of een berichtje. Ik vind het echt lief hoe hij er dan ook vaak van die leuke smileys bij plaatst, met van die hartjes.. Dan smelt mijn mamahart wel. Ook met zijn vrienden en in de groepsapp van de jeugdbrandweer wordt er heel wat op los geappt. Mijn zoon kan zijn telefoon die hij van opa en oma heeft gekregen niet meer missen en ik hoop dat hij er netjes mee om blijft gaan.
Hebben jullie kinderen al een eigen telefoon? Hoe gaan jullie ermee om?
De uitgelichte foto van het meisje met telefoon is van Lakov Filiminov – Shutterstock.
Mijn belangrijkste tip is om je kind in ieder geval eind groep 8 te voorzien van een goede smartphone. Als ze namelijk kennis gaan maken op de middelbare school kan jouw kind anders niet mee doen met de whatsapp groep die ze dan aanmaken…
Ik wilde wachten tot mijn dochter in groep 8 zat, maar inmiddels is ze 10 en heeft ze de “oude” IPhone van mijn vriend in gebruik 🙂
hier zijn ze 6 en bijna 8 en geen telefoon. mij lijkt groep 8 een mooie afspraak. maar f dat gata lukken?
Sommige kids zijn er al vroeg bij. Hopelijk heb je dan wat aan de tips!
9 jaar voor een kind met een smartphone, ik weet niet wat ik daarvan vind. Persoonlijk zou ik sneller een kind een tablet geven dan een smartphone.
Belangrijk hoor, om afspraken te maken met je kind, zouden meerdere ouders moeten doen! Goed dat je hier over schrijft, bedankt! 🙂