eigen-smartphone-middelbare-school-redenen

Een eigen smartphone voor je kind op de middelbare school: 4 goede redenen

Of je je kind een smartphone geeft of niet, is een overweging die je op enig moment moet maken. Dat het uit jouw zak moet gaan komen, is onvermijdelijk, want je zoon of dochter zal op relatief jonge leeftijd niet de eigen spaarrekening plunderen voor iets wat hij of zij waarschijnlijk enigszins als een basisvoorziening zal beschouwen. Welke goede redenen zijn er om je kind dat naar de middelbare school gaat een eigen smartphone te geven?

Bereikbaarheid

De basisschool is vaak in de eigen buurt. Daar kan er relatief weinig fout gaan, omdat er een bepaalde mate van sociale controle is. Wanneer je kind naar de middelbare school gaat, is dat vaak verder weg en is een grotere mate zelfstandigheid nodig. Wederzijdse bereikbaarheid is op dat moment zeker iets wat aandacht verdient. Het is toch wel erg fijn als je kind jou kan bellen als er iets is en dat jij je kind kan bereiken om vinger aan de pols te houden. 

Peer pressure

Relatief veel kinderen die naar de middelbare school gaan, zullen anno 2023 al in het bezit zijn van een smartphone. Ook voor het onderlinge contact is dat een factor van toenemend belang. Er is dus zeker ook sprake van een peer pressure, wat inhoudt dat een klasgenoot zonder telefoon wat buiten de boot valt. Helaas kan het soort telefoon ook een rol spelen: met de nieuwe Samsung Galaxy S23 maak je meer indruk dan met een iPhone uit het jaar nul. Daarbij is het natuurlijk wel een beetje de vraag waarmee je je kind vertrouwt. De waarde van zo’n smartphone is moeilijker in te schatten als je er nooit zelf een hebt hoeven kopen.

Waar hangt je kind uit?

Of het nu ethisch is of niet, als je kind een smartphone op zak, is dat een instrument om te kunnen controleren waar hij of zij zich bevindt. Als de juiste dingen aan staan, kun je dat namelijk redelijk precies bijhouden. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je je kind de hele dag loopt te controleren, maar voor de gemoedsrust kan het fijn zijn om te weten waar je kind uithangt. Helaas komen bij meer zelfstandigheid immers ook meer risico’s kijken.

Andere handige functies

Een smartphone komt niet alleen van pas om contact te kunnen onderhouden. Selfies staan natuurlijk niet hoog op de lijst van noodzakelijke dingen, maar het is bijvoorbeeld erg praktisch dat een smartphone tegelijkertijd ook als rekenmachine kan fungeren. Of dat je kind er schoolroosters of andere belangrijke zaken mee kan fotograferen. Of de wekker kan zetten. Herinneringen aan huiswerkopdrachten instellen. Tal van zaken die zeer van pas kunnen komen voor een scholier op zo’n smartphone dus.

Er zijn dus genoeg redenen te bedenken om je middelbare scholier van een eigen smartphone te voorzien. Maar uiteindelijk bepaalt elke ouder dat zelf en heeft niet elke ouder zelfs de financiële mogelijkheden hiertoe. Heb je die wel, dan is het wellicht ook in je eigen belang niet zo’n slechte investering. Wel is het natuurlijk zaak om hoge telefoonrekeningen te voorkomen.

Geef een reactie