Wellicht ben jij opgevoed in de tijd dat een klaptelefoon met een kleurenschermpje al helemaal stoer was. Tegenwoordig lopen kinderen rond met smartphones die ze gebruiken voor games, internet en sociale media. Dit brengt risico’s met zich mee. Veel ouders vragen zich dan ook af: ‘Hoe leid ik het smartphonegebruik van mijn kind in goede banen?’
Op welke leeftijd is je kind klaar voor een smartphone?
Het is gemakkelijker het smartphonegebruik van je kind in goede banen te leiden wanneer je ze op de juiste leeftijd een smartphone geeft. Dit is echter lastig, want het verschilt per kind wanneer ze klaar zijn voor een smartphone. Deskundigen raden de leeftijd van elf of twaalf jaar aan. Zo kun je je kind in het gebruik van zijn telefoon begeleiden alvorens hij naar de middelbare school gaat. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind eerder of juist later een smartphone te geven. Is jouw kind er klaar voor? Dit hangt van een aantal zaken af. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of jouw kind impulsief beslissingen maakt of juist altijd goed nadenkt voor hij iets doet. Is hij heel open? Zou hij het je vertellen als hij iets geks tegengekomen is op het internet? Gaat je kind goed met afspraken om of lapt hij graag regels aan zijn laars?
Je kind heeft een smartphone – en nu?
Je hebt je kind een smartphone gegeven. Hoe leid je zijn gebruik hiervan nu in goede banen? Het is belangrijk je kind bewust te maken van de gevaren van het internet. Houd zijn internetgebruik ook goed in de gaten. Kies er bijvoorbeeld voor je kind geen databundel te geven, zodat hij enkel van het internet thuis en andere wifi waarvan hij de code heeft, gebruik kan maken. Ga samen het internet op en leer je kind veilig te navigeren. Maak eventueel gebruik van ouderlijk toezichtapps en schermtijdapps, maar spreek ook het één en ander af, bijvoorbeeld ‘geen telefoons aan tafel’ en ’telefoons liggen ’s nachts beneden aan de oplader’. Je kunt erop hameren dat je kind niet zoveel achter zijn schermpje moet zitten, maar het belangrijkste is dat jij het goede voorbeeld geeft. Jouw kind vertellen dat hij maar een uurtje op zijn telefoon mag, terwijl jij de hele dag door op het schermpje gefocust bent, ook aan tafel, zal niet de gewenste resultaten geven. Het beste spreek je dan ook voor het hele gezin dezelfde afspraken af. Betrek je kinderen hierbij. Op deze manier hebben ze het gevoel dat zij ook wat te zeggen hebben, waardoor ze eerder geneigd zijn zich aan de regels te houden.