Als je lekker in de achtertuin aan je tuinset aan het eten bent met familie of vrienden, wil je natuurlijk niet dat iedereen zomaar zicht op jullie heeft. Je wilt tenslotte ook een beetje privacy. Dan is het belangrijk om eerst de grens van jouw erf of tuin te bepalen. Lees gerust eens verder en ontdek de vele mogelijkheden, maar vooral ook de aandachtspunten bij het kiezen van de juiste erfafscheiding voor jouw tuin.
Regelgeving
Voor je een keuze gaat maken welke erfafscheiding de voorkeur krijgt, is het allereerst belangrijk om te weten wat er allemaal wel en juist niet mag. Naast de regels die volgens de wet gelden, kunnen er ook nog per gemeente extra regels gehanteerd worden. De registratie door het kadaster helpt je ook verder op weg, net als de eigendomsakte, bij huiseigenaren. Het is het fijnste als je het met je buren eens wordt over welke type erfafscheiding je gaat aanbrengen. In dat geval kunnen jullie dit plaatsen op de erfgrens. Komen jullie er als buren niet helemaal uit, dan dien je je eigen erfafscheiding op je eigen grond te plaatsen. Zelfs dan heb je nog met regels te maken, zoals de maximale hoogte van een schutting of de afstand van een haag of bomen vanaf de erfgrens. Het is natuurlijk altijd mooier om samen met je buur tot een goede oplossing te komen en een compromis te sluiten. Nodig elkaar eens uit om samen iets te drinken in de achtertuin en ga gezellig aan je tuintafel van Tuinmeubelshop zitten en bespreek elkaars wensen. Onthoud goed: een goede buur is beter dan een verre vriend!
Soorten erfafscheiding
Je vindt erfafscheidingen in allerlei soorten en maten, maar globaal onderscheiden we deze in:
- Houten schuttingen, volledig van hout of hout met beton schutting
- Stenen muur, gemetseld of van beton
- Kunststof schuttingen
- Gaas, hekwerk of bouwstaalmatten
- Natuurlijke erfafscheiding
Natuurlijke erfafscheiding
Deze erfafscheiding kunnen we onderverdelen in een afscheiding van natuurlijke materialen of een groeiende erfafscheiding. Een afscheiding van natuurlijke materialen is onder andere een schutting van wilgen, bamboe of van riet. De groeiende natuurlijke erfafscheidingen zoals een buxus-, liguster-, coniferen- of beukenhaag nemen we verder onder de loep.
Hierbij dien je met een aantal zaken rekening te houden, zoals:
Wat is de bloeiperiode van de haag, hoeveel blad verliest het en wanneer. Heel belangrijk is het om te weten hoe het staat met de zon, kan de plant goed tegen de zon of juist goed tegen regen. Hoeveel onderhoud heeft je afscheiding op het gebied van snoeien? Volstaat bijvoorbeeld twee keer per jaar of moet dit iedere maand. Heb je speciale grond nodig en misschien is het nodig om extra te bemesten. Allerlei punten van aandacht om je natuurlijk groeiende erfafscheiding gezond en mooi te houden. Een groot voordeel van deze erfafscheidingen is dat het voor een goede afwatering zorgt in je tuin. Ga je binnenkort tuinmeubelen kopen? Dan zijn bovenstaande tips ideaal om rekening te houden met de tuinstijl. Zo maak je ook daarin de juiste keuze!
Welke erfafscheiding is het beste voor het milieu en dier
Een erfafscheiding in de vorm van een groene haag is de afscheiding die het meest milieuvriendelijk is. Is de afscheiding goed onderhouden, dan gaat deze vele malen langer mee dat bijvoorbeeld een houten schutting. Doordat een groene haag vanzelf groeit heb je minder materiaal nodig, dit bespaart weer grondstoffen en energie en is dus beter voor het milieu. Vogels kunnen zich hierin gaan nestelen en ze hebben tevens een goede schuilplek. Dit zorgt ervoor dat het voor vogels en andere diersoorten aantrekkelijker wordt in jouw achtertuin. Ben je op zoek naar een houten schutting, maar dan wel een die beter is voor het milieu? Ga dan voor een houtsoort met een keurmerk, dit hout is duurzaam geproduceerd en voldoet aan milieueisen. Ga sowieso liever niet voor geïmpregneerd hout, deze schadelijke stoffen kunnen namelijk gemakkelijk in het grondwater komen. Iets wat zeker niet goed is voor milieu en dier.
Welke erfafscheiding heeft de langste levensduur
Waar heb je nu het langst plezier van? Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je erfafscheiding al na een paar jaar kapotgaat. Een haag als erfafscheiding heeft, als het tenminste goed is onderhouden, de langste levensduur. Hier kan je wel ruim 50 jaar plezier aan beleven. Ditzelfde geldt voor een stenen afscheiding. Kies je voor een houten schutting? Kies dan eens voor betonnen palen naast de schuttingpanelen, houten palen kunnen in de grond eerder gaan rotten. Dit verkort zo de levensduur van de schutting. Kortom: een houten schutting gaat zo’n 10-30 jaar mee, afhankelijk van de houtsoort.
Welk type erfafscheiding voor de tuin zou jij kiezen?
Lees ook: