erfelijke-ziektes-preventieve-bodyscan

Heb jij erfelijke ziektes in jouw familie?

Ziektes kunnen je leven helemaal op zijn kop zetten. Het ene moment denk je dat je kerngezond bent, het andere moment loop je te vechten voor je leven. Dit rampscenario is misschien niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel veel doen om te zorgen dat je de kans verkleint dat je door dit noodlot overvallen wordt.

Soms weet je namelijk al dat bepaalde ziektes welig tieren in jouw familie. In dat geval is het beter om te voorkomen dan om te genezen. Je kunt namelijk aan preventieve gezondheidszorg gaan doen. Wat wij daar precies mee bedoelen, zullen wij in dit artikel uitleggen.

Je zult zien dat wanneer je je houding ten opzichte van het bestrijden van ziektes verandert, je daar heel veel baat bij kunt hebben.

Wat is een preventief gezondheidsonderzoek?

Normaliter ga je naar de huisarts wanneer je klachten hebt waar je de oorzaak van wilt achterhalen. Bij een preventief gezondheidsonderzoek laat je onderzoek doen op het moment dat je nog helemaal geen klachten hebt. Dit is verstandig omdat je dan waarschijnlijk eventuele ziektes al in een heel vroeg stadium traceert. Dat kan van groot belang zijn voor de behandeling van je kwaal.

Laten we het niet hopen, maar mocht er bijvoorbeeld een tumor gevonden worden in je lichaam, dan is het veel beter dat je deze vindt wanneer deze nog klein is, dan wanneer deze al groot en uitgezaaid is. Weet jij dus dat er bepaalde ziektes in jouw familie voorkomen, bekijk dan eens de mogelijkheid om een preventief onderzoek uit te laten voeren. Dit kun je het beste doen bij een privé-kliniek.

Hoe pak je dit onderzoek aan?

Als je weet dat er veel kanker in jouw familie voorkomt, kun je een scan laten uitvoeren om te zien of jij ook beginnende vormen van kanker in jouw lichaam hebt. Omdat deze ziekte overal in je lichaam kan voorkomen, kun je het beste een total bodyscan uitvoeren. Zoals de naam van deze scan al doet vermoeden, wordt bij deze scan je hele lichaam in kaart gebracht. Vervolgens kun je met een expert de resultaten van het onderzoek bespreken.

Mocht blijken dat jij meer zorg nodig hebt dan men in de privé-kliniek kan bieden, dan kun je gelijk een doorverwijzing krijgen naar het ziekenhuis. Omdat je een groot deel van het onderzoek al gedaan hebt, kun je hier gelijk beginnen aan het maken van een goed behandelplan. Daarmee kun je tijd winnen en dat kan cruciaal zijn.

Wat kun je zelf doen?

Als je je meer gaat richten op preventieve gezondheidszorg, dan kun je uiteraard meer doen dan bij tijd en wijle een onderzoek laten uitvoeren. Zorg er ook voor dat je gezond leeft. Weet je bijvoorbeeld dat er veel longkanker in jouw familie voorkomt, probeer dan te stoppen met roken. Probeer gezond te eten, voldoende water drinken, en drink niet meer alcohol dan goed voor je is. Nog beter is het om hier helemaal mee te stoppen.

Geef een reactie