Het afsteken van een sterretje lijkt onschuldig, maar niets is minder waar. Uit recent onderzoek blijkt dat 47% van de jonge vuurwerkslachtoffers afgelopen jaar gewond raakte door F1-vuurwerk, waaronder de bekende sterretjes vallen.
F1-vuurwerk is verboden voor kinderen onder de twaalf jaar oud, maar weinig ouders zijn hiervan op de hoogte.
Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat en VeiligheidNL pleiten samen voor bewustwording en lanceren de campagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’.
Het ‘onschuldige’ sterretje en letsel
Zelfs in een jaar met een algeheel vuurwerkverbod steeg het letsel door categorie F1-siervuurwerk, zoals sterretjes, grondtollen en fonteintjes, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Ondanks het vuurwerkverbod was F1-siervuurwerk toegestaan.
Maar liefst 72% van de slachtoffers van F1 vuurwerk was jonger dan 15 jaar, waarvan bijna tweederde onder de 10 jaar. Dit heeft het ministerie en VeiligheidNL gemotiveerd om ouders van jonge kinderen bewust te maken van de risico’s van F1-siervuurwerk.
Waarom geen F1-siervuurwerk voor kinderen onder de twaalf jaar?
F1-siervuurwerk is verboden voor kinderen onder de twaalf jaar omdat zij nog geen goed besef hebben van gevaar en hun motoriek nog niet voldoende ontwikkeld is om veilig met siervuurwerk om te gaan.
Zelfs een ‘onschuldig’ sterretje kan temperaturen tot wel 1100 graden bereiken, waarschuwt Martijntje Bakker, directeur VeiligheidNL.
De bewustwordingscampagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, benadrukt: “Siervuurwerk hoort bij de jaarwisseling, maar het veroorzaakt ook elk jaar weer letsel en overlast, vooral bij jonge kinderen.
We moeten er alles aan doen om dit te voorkomen en de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Geef geen enkele vorm van vuurwerk aan kinderen onder de twaalf jaar. Kindervuurwerk bestaat niet.”
Het jaar eindigt goed met bewustwording
De campagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’ heeft als doel de kennis bij ouders van jonge kinderen te vergroten. Influencers zullen aandacht besteden aan het onderwerp, en basisscholen kunnen gebruikmaken van het gratis lespakket ‘4VuurwerkVeilig’.
Dit lespakket, beschikbaar vanaf 23 november, maakt leerlingen bewust van de gevaren van vuurwerk en geeft tips voor een veilige jaarwisseling. Het toegevoegde certificaat stimuleert het gesprek tussen ouder en kind over veilig vuurwerkgebruik.
Verantwoord knallen met kindervuurwerk en F1-vuurwerk vanaf twaalf jaar
Vanaf twaalf jaar is het toegestaan om F1-siervuurwerk af te steken, maar wel op een veilige manier. Het dragen van een vuurwerkbril wordt sterk aanbevolen om oogletsel te voorkomen. Een aansteeklont gebruiken is veiliger dan een open vlam, en het lezen en opvolgen van de gebruiksaanwijzing is essentieel.
Voor oudejaarsvuurwerk (F2) geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Houd altijd voldoende afstand tijdens het afsteken: minimaal 1 meter bij F1-siervuurwerk en minimaal 8 meter bij F2-siervuurwerk. Meer tips over veilig vuurwerkgebruik zijn te vinden op de website van de vuurwerkbranche: www.veiligvieren.nl.
Zorg dat de jaarwisseling eindigt op een veilige en feestelijke manier door bewust om te gaan met vuurwerk en kinderen te beschermen tegen de risico’s.
Lees ook: