oud-en-nieuw-kinderen-wakker-maken-waarom-wel-of-niet-tips-jaarwisseling

Waarom wel of niet je kind ’s avonds wakker maken met Oud en Nieuw?

Oud en Nieuw is een leuk feest met vuurwerk, lekkere hapjes en gezelligheid. Soms sta je als ouder, zeker wanneer je kinderen nog klein zijn, voor de vraag: Waarom moet je je kind s’ avonds wel – of juist niet – wakker maken voor de jaarwisseling?

Is het een goed idee om de kleintjes op te laten blijven voor de festiviteiten van Oud en Nieuw, of is het beter om ze op hun gebruikelijke tijd te laten slapen?

In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van je kind wakker maken met Oud en Nieuw, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij de behoeften van jouw gezin.

Waarom kind ’s avonds wakker maken tijdens Oud en Nieuw:

1. Familieherinneringen creëren

Oud en Nieuw is een tijd van samenzijn en het maken van dierbare herinneringen. Door je kind ’s avonds wakker te maken en Oudjaarsdag aftellen met kinderen, kun je samen als gezin genieten van de feestelijke sfeer en speciale momenten delen die blijvende herinneringen zullen vormen.

2. Exclusieve vuurwerkervaring

Voor veel kinderen is vuurwerk een hoogtepunt van Oud en Nieuw. Door ze wakker te maken, geef je ze de kans om dit spektakel met hun eigen ogen te zien, onder jouw toezicht en in een veilige omgeving. Veel kinderen vinden het spannend om vuurwerk te zien.

3. Familietradities opbouwen

Door je kinderen te betrekken bij Oud en Nieuw, kun je familietradities opbouwen. Dit kan variëren van het samenstellen van een speciale oudejaarsmaaltijd of oliebollen bakken, tot het maken van nieuwe voornemens als gezin.

Voor veel gezinnen is het wakker maken van de kinderen op Oud en Nieuw een gevestigde traditie. Het kan een manier zijn om de festiviteiten samen te vieren en een gevoel van verbondenheid te versterken.

Waarom je je kind misschien niet wilt wakker maken voor Oud en Nieuw:

1. Slaapbehoeften respecteren

Kinderen hebben voldoende slaap nodig voor hun algehele welzijn en ontwikkeling. Het verstoren van hun normale slaappatroon kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid, wat de feestvreugde kan beïnvloeden.

2. Angst voor vuurwerk

Sommige kinderen kunnen angstig reageren op het luide geluid van vuurwerk. Het is belangrijk om de gevoelens van je kinderen te respecteren en hen niet bloot te stellen aan situaties die hen angstig maken.

3. Risico op overstimulatie

De festiviteiten, het vuurwerk en de opwinding kunnen overweldigend zijn voor jonge kinderen. Het risico op overstimulatie is groter als ze ’s avonds worden gewekt, wat kan resulteren in moeilijkheden bij het in slaap vallen na de festiviteiten.

Tips voor het nemen van de beslissing:

Leef mee met de behoeften van je kind

Overweeg de slaapbehoeften en persoonlijke voorkeuren van je kind. Sommige kinderen gedijen goed bij routine, terwijl anderen meer flexibiliteit hebben.

Probeer het vooraf uit

Als je twijfelt, probeer dan de festiviteiten een paar dagen voor Oud en Nieuw uit. Merk op hoe je kind reageert en baseer je beslissing op hun comfort en welzijn.

Alternatief: Oud en Nieuw overdag vieren met kinderen

Als het wakker maken ’s avonds geen optie is, overweeg dan om Oud en Nieuw overdag te vieren met je kinderen. Organiseer bijvoorbeeld een vroeg avondfeest met vuurwerk om 20:00 uur en denk hierbij aan kindvriendelijke activiteiten. Dit stelt kinderen in staat om deel te nemen aan de vieringen zonder hun slaaproutine te verstoren.

Oud en nieuw kind wakker maken: wel of niet doen?

Het wel of niet wakker maken van je kinderen op Oud en Nieuw is een persoonlijke keuze die afhangt van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het kind, familietradities en individuele behoeften. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen het creëren van speciale herinneringen en het respecteren van de slaapbehoeften van je kind.

Het instellen van alternatieve vieringen overdag kan een compromis zijn dat zowel ouders als kinderen ten goede komt, waardoor iedereen kan genieten van de festiviteiten zonder concessies te doen aan een goede nachtrust.

Geef een reactie