Genderbewust opvoeden, ja of nee?

beauty-1265522_1920

Meisjes spelen met poppen en jongens met auto’s? Bestaat er überhaupt nog speelgoed dat alleen voor jongens of meisjes is? Nou is het niet zo dat ik mijn jongens ooit een jurkje aan zou trekken maar toch mogen ze van mij met poppen of My Little Pony spelen! En zo speelt mijn dochter af en toe ook met tractors..

Speelgoed

Met twee jongens in huis hebben we natuurlijk best al wat auto’s, tractors en vliegtuigjes in huis. Spullen van Cars, Planes en Spiderman. Toen ik zwanger was van de tweede heb ik een Baby Born pop gekocht voor mijn zoontje die toen net twee jaar was. Met deze pop probeerde ik heb duidelijk te maken dat mama straks een baby krijgt en zo deden we voordat de baby er was samen het popje in bad en kleertjes aan en dekten we het popje toe. Zelfs het popje moest mee in bed slapen bij mijn zoon. Waarom niet? Na de geboorte heeft hij er nog een maand of twee mee gespeeld alsof het zijn baby was. Daarna was het niet meer interessant.

Alhoewel ik nu al wat meisjes speelgoed in huis heb speelt mijn dochter dus ook met het speelgoed van de jongens en vinden de jongens het ook wel interessant als mijn dochter weer iets nieuws heeft.

Verkleedpartijen

Het is niet zo dat ik mijn jongens zomaar een jurk zou aantrekken. Mochten ze dat eens willen dan is dat helemaal prima en heb ik daar niets tegen. Na twee jongens ben ik voor mijn dochter ook helemaal los gegaan met roze kleding en spulletjes en prinsessen dingen. Mijn jongens kleed ik vaak stoer. Mijn oudste wil zelfs geen roze aan. Zo jammer want eigenlijk staat hem dat best goed. Er zijn namelijk ook stoere kleren voor de jongens met een beetje roze.

Uitstapjes

Ook hier maak ik geen uitzonderingen. Laatst zijn we bij My Little Pony on tour geweest en je had mijn jongste zoon moeten zien stralen. Hij heeft zo onwijs genoten. Wat maakt het nou uit? Als mijn dochter naar Piet Piraat wil is het toch ook prima?!

Persoonlijk vindt ik dat het allemaal niets uitmaakt. Jongens of meiden speelgoed, kleertjes en uitstapjes zo lang je kindje het maar leuk vind en er plezier aan heeft!

Wat vinden jullie ervan? Mogen jullie jongens met poppen spelen, een prinsesje zijn? Of mogen jullie dochters spullen van Cars of Planes?

 

11 thoughts on “Genderbewust opvoeden, ja of nee?

 1. Hier precies andersom, een oudere dochter en een zoon die dus liever met poppen speelde dan zijn eigen treinbaan. En als zij rond loopt in een prinsessenjurk wil hij er ook een aan. Binnenshuis geen probleem. Net als nagellak, maar dan wel op de teennagels. Sinds de zomer heeft hij echter auto’s en de treinbaan ontdekt en speeltuin met nauwelijks iets anders meer. Komt vanzelf ‘goed’.

 2. Eén van de jongens wilde zelf altijd graag nagellak op toen hij drie was. En tijdens het verkleden mochten ze inderdaad prima jurkjes enzo aan. Ze hebben zelfs een roze periode gehad ;-).

  Laatst heb ik al mijn barbies meegenomen en dat vond Milan eventjes reuze interessant.

  Milan speelt het liefst alleen maar met auto’s… of buiten.

  Alle jongens spelen met zowel vriendjes al vriendinnetjes.

 3. Helemaal mee eens. Zoveel mogelijk aanbieden en zij kunnen zelf lekker uitzoeken wat ze leuk vinden of niet. Op mijn werk (kinderopvang) bieden we ook alles aan iedereen aan. Vaak zie je wel een bepaalde voorkeur. Meisjes zoeken het rustige en verzorgende speelgoed uit. Jongens zijn wat ruiger in hun spel. En je hebt natuurlijk speelgoed dat (bijna) alle kinderen leuk vinden, zoals Duplo. Maar ik vraag mij wel eens af of die voorkeur vanuit huis mee komt of dat het echt natuurlijk is Ik zou in ieder geval zoveel mogelijk aanbieden aan mijn kleine man. Ik heb zelfs roze tweedehands speeltjes gekregen van vrienden en familie. Die leg ik gewoon lekker naast hem neer in de box. Het boeit hem echt niet welke kleur het heeft. Zolang hij er maar plezier aan beleeft.

 4. Altijd zo jammer als daar moeilijk over wordt gedaan vind ik. Speelgoed helpt kinderen de wereld te begrijpen en daarom kan al het speelgoed voor ieder kind leerzaam zijn, of het nu eigenlijk bedoeld is voor een jongen of voor een meisje. Er zijn wel een aantal natuurlijke voorkeuren, maar sommige voorkeuren zijn volgens mij meer door de volwassenen opgelegd dan door de kinderen. Bij jongetjes is het vaak moeilijker dan bij meisjes. Meisjes die met auto’s spelen worden vaak als stoer gezien en dat wordt dan gewoon geaccepteerd, jongens die met poppen spelen worden helaas wat minder geaccepteerd. Super goed idee om je zoontje een pop te geven als voorbereiding op de baby.

 5. Ik snap niet waarom dit nu ineens zo’n dingetje moet zijn, als een jongen met een pop wil spelen of een meisje met een auto maakt dat toch niks uit? Wij hebben voor onze dochter een treinbaan en poppen in huis, kijk mij eens genderneutraal bezig zijn ??

 6. Het interesseert me niks, ik had vroeger een auto en mijn broer een pop, gewoon omdat we dat ook leuk vonden. OOK, want onze interesse ging vooral uit naar wat bij een meisje hoort of jongen. Yarah speelt heel graag met poppen, maar heeft ook een auto..

 7. Hier mogen ze ook spelen waarmee ze willen spelen. Onze dochter is bovendien helemaal weg van vrachtauto’s, hijskranen etc. Maar ze speelt ook graag met poppen en knuffels. Ik vind het allemaal best, zolang zij maar geniet! Ik merk wel dat ik zelf sneller geneigd ben om meisjesspeelgoed en meisjeskleding voor haar te kopen. Maar zodra ze echt duidelijk zelf zou aangeven dat ze bijv. wat anders zou willen, dan zou dat ook prima zijn.

Geef een reactie