Gezonder thuiswerken tips adviezen

Gezonder thuiswerken doe je zo

Dankzij de coronamaatregelen zijn we allemaal gewend geraakt aan thuiswerken, voor zover ons beroep dat toelaat. Dan is het wel prettig dat je thuiswerkplek zo goed mogelijk is ingericht; dat is immers een stuk gezonder dan alleen maar aan de keukentafel zitten met een klein laptopscherm voor je. Maar hoe richt je eigenlijk een goede plek in om thuis te werken? Dat vertellen we je in dit artikel.

Ga voor de juiste spullen

Ergonomisch werken, dat doe je vast en zeker al op kantoor. Maar thuis dan? Zeker nu er veel meer thuisgewerkt wordt is dat ineens een belangrijk onderwerp geworden. Je kunt bijvoorbeeld een sta-op-bureau aanschaffen voor thuis. Dan hoef je niet de hele dag te zitten. Sowieso is beweging goed voor je, ook als je aan het werk bent. Daarom zijn er van die bureaufietsen die je helpen om de nodige kilometers af te leggen vanachter je bureau. Denk je ook aan een kwalitatief hoogwaardige bureaustoel en de juiste hoogte-instelling van alles?

Dat kleine scherm van je laptop creëert ook niet echt een comfortabele werkplek. In plaats daarvan kun je een extern beeldscherm (of twee!) aansluiten voor meer overzicht en een betere werkhouding. Misschien zijn er bij je werkgever zelfs wel vergoedingen voor mogelijk.

Meer groen in je werkruimte

Als je eenmaal de juiste spullen hebt aangeschaft kun je je vervolgens richten op de sfeer op je werkplek, want dat is ook belangrijk. Ben jij de term ‘urban jungle’ al weleens tegengekomen? Vast wel! De laatste tijd is het inrichten van je interieur met planten erg populair. Niet zo gek, want planten in je interieur kunnen veel voordelen hebben. Ze zijn dan ook onmisbaar op je werkplek. Naast het bijdragen aan de sfeer in een ruimte, zorgt een kamerplant ook voor een betere luchtkwaliteit in je huis. Dit is natuurlijk wel zo fijn wanneer je veel vanuit huis moet werken. Wist je dat planten ook rustgevend werken? Het is niet voor niets dat mensen graag ter ontspanning het bos ingaan. Sfeer, een schone lucht en ontspanning zijn factoren die er gegarandeerd voor zorgen dat jij beter op je werk kunt concentreren!

Nu moet je natuurlijk nog kiezen wélke planten je neer wil gaan zetten. Er zijn een aantal planten waarvan we weten dat ze een ontspannend effect hebben. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een sanseveria, oftewel de vrouwentong. Deze stoer-uitziende plant is weer helemaal terug van weggeweest en staat erom bekend de lucht flink te zuiveren en veel zuurstof uit te stoten. Goed voor je energieniveau dus! Heb je liever een plant met bloemen? Kies dan voor een jasmijnplant. Deze plant ruikt lekker en de geur ervan werkt ook nog eens kalmerend.

Creëer rust op je thuiswerkplek

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je letterlijk rust hebt op je werkplek. Je hebt ongetwijfeld genoeg aan je hoofd als je aan het werk bent, maar daarvoor heb je wel stilte om je heen nodig om écht gefocust te kunnen zijn. Heb je misschien thuis een ruimte over waar je niet zomaar gestoord wordt door je partner of kinderen? Dan kun je hier uiteraard het beste gaan zitten werken.

Lukt dat niet, dan moet je wat creatiever worden op dit gebied. Zet bijvoorbeeld een kast tussen jouw thuiswerkplek en de rest van de kamer. Vergeet ook vooral niet om je thuis te voelen op je thuiswerkplek. Zet bijvoorbeeld wat foto’s van je gezin en andere persoonlijke spullen op je werkplek; daarmee creëer je precies de juiste sfeer om met volle aandacht te kunnen werken.

Voorkom die burn-out

De balans tussen werk en privé kan door thuiswerken behoorlijk verstoord worden. Laten we dus even duidelijk zijn: je hoeft echt geen 24 uur per dag te werken vanuit huis! Werkelijk iedereen verliest als je een burn-out krijgt, dus zorg ervoor dat je rustig aan doet. Dat doe je bijvoorbeeld door vaste pauze- en lunchmomenten in te plannen. In het weekend en de avonduren ben je ook niet verplicht om te werken. De eerstvolgende werkdag is vroeg genoeg. Ga in plaats daarvan liever wandelen met het hele gezin. Denk aan jezelf!

Geef een reactie