Kartonnen stoomboot maken kartent sinterklaas

Sinterklaas activiteit: grote stoomboot van karton maken om in te spelen

Zie ginds komt de stoomboot van KarTent aan, hij brengt kinderen veel plezier en hoeft na pakjesavond zeker nog niet weg te gaan… Met het bouwpakket van KarTent dat volledig uit stevig karton bestaat, kun je deze hele gave boot maken. Hij is geschikt voor kinderen in de peuter- en kleuterleeftijd, is groot, duurzaam (recyclebaar), leuk voor de sinterklaasperiode (en daarna…) en je kunt er werkelijk van alles mee. Na het spelen laat je de boot staan of stop je hem weer terug in de grote doos en zet je hem weg voor een nieuw speelavontuur. Je kunt hem bijvoorbeeld een paar weken later ook gerust weer eens uitpakken om samen met je kinderen het verhaal van Berend Botje na te spelen of je maakt er een piratenboot van door er een piratenvlag aan te hangen. Cool toch?!

Kartonnen stoomboot – van KarTent

KarTent maakt werkelijk alles van karton. Van meubels (echt waar, dus ook bedden) tot aan speelgoed! Je kunt het zo gek niet bedenken en KarTent heeft het óf kan het maken met stevig Kraft karton. Karton kan volledig gerecycled worden en daardoor valt de kartonnen stoomboot ook onder duurzaam speelgoed. Ik vind dit echt een tof merk van ‘Nederlandse bodem’ dat zeker meer aandacht verdiend en daarom deel ik mijn ervaring én enkele speeltips met onze KarTent kartonnen stoomboot die wij afgelopen week ontvingen.

Stoomboot van karton maken

Karton is zeer geschikt als knutselmateriaal en daar kun je hele mooie dingen mee maken. Veel karton en dozen die we in huis hebben zijn prima om dingen in te verzenden, maar zijn vaak niet stevig genoeg om grote dingen (zoals een stoomboot) mee bouwen waar je uren of dagenlang plezier van kunt hebben. Voordat ik de stoomboot van KarTent kreeg was ik dan ook een beetje huiverig. Zou deze wel stevig genoeg zijn voor kinderen? Die onzekerheid bleek voor niets: het karton dat KarTent gebruikt is een stuk dikker dan de dozen die wij thuis hebben. De KarTent stoomboot kan tegen een stootje (kinderen kunnen zelfs op het bankje zitten) maar ik geef geen garantie dat het niet stuk kan gaan. Dat zou de tijd moet leren. 😉

Het in elkaar zetten van de kartonnen boot was even een dingetje. Het stappenplan op de gebruiksaanwijzing was voor mij niet meteen helemaal duidelijk. Maar toen hij eenmaal in elkaar stond, wilden mijn kinderen er gelijk in spelen. Tot nu toe spelen mijn jongste twee er elke dag even in. Soms verkleed als pieten, dan weer als plekje om ongestoord even rustig wat sinterklaas prentenboeken te lezen. Het wisselt af. Ze vinden het in ieder geval erg leuk om in de stoomboot van karton te spelen.

kartonnen boot maken sinterklaas stoomboot pakjesboot knutselen

Wat kun je met een kartonnen stoomboot doen?

Ik zie de grote kartonnen stoomboot als fantasierijk en open-ended speelgoed. Dat maakt het cool dat je het ook na de sinterklaasperiode kunt gebruiken en niet gelijk hoeft op te bergen. Hieronder heb ik een aantal leuke speeltips verzameld voor voor, tijdens en na de sinterklaastijd.

Lees ook: leuke sinterklaasactiviteiten voor peuters en kleuters

Rollenspel Sinterklaas en pieten

Kinderen zijn vaak dol op spelen en op het sinterklaasfeest. Spel is een groot deel van de kindertijd en het is gunstig voor de ontwikkeling van hen. Rollenspel is een vorm van een spel dat al heel lang bestaat en voordelen kan hebben op vele gebieden, waaronder sociale vaardigheden, taal, creativiteit en verbeelding. In de sinterklaastijd is het natuurlijk erg leuk dat de KarTent kartonnen stoomboot gebruikt kan worden als pakjesboot. Ze kunnen hiermee verhaaltjes naspelen die ze van het Sinterklaasjournaal op tv hebben gezien of zelf iets verzinnen. Leg verkleedkleren, pietenmutsen, jutezakken en een mijter neer en geniet van het spektakel.

Sinterklaas speelhoek in de klas of thuis

Veel kleuterklassen hebben een Sinterklaas thematafel voor kinderen. Een ’thema speelhoek Sinterklaas’ is natuurlijk ook een erg leuk idee en de kartonnen pakjesboot is dan een toffe aanvulling.

Sinterklaas poppentheater

Als je Sint en pieten handpoppen of knuffels hebt, dan kunnen kinderen de boot zelfs als poppentheater gebruiken en een voorstelling bedenken.

Leeshoek met sinterklaasboeken

Kinderen vinden het altijd heerlijk om op de meest knusse plekken boekjes te lezen. De kartonnen boot loont zich daar goed voor. Leg er eventueel kussentjes in en een fleecedekentje of versier de kartonnen stoomboot met een lampjesslinger. En vergeet de sinterklaasboeken natuurlijk niet.

Sinterklaas boeken pakjesboot stoomboot karton maken kartent

Karton versieren

Kartonnen speelgoed is zeer geschikt om te versieren. Pak je verfspullen of andere knutselmaterialen en laat de kinderen hun boot pimpen.

Berend botje, Ark van Noach of een Piratenboot van maken

Voor, tijdens of na de sinterklaastijd kun je de boot ook voor andere dingen gebruiken. Wie kent Berend Botje niet? De bioscoopfilm is dit jaar uitgekomen dus daar zou je samen naar kunnen kijken en het verhaal naspelen. Zo krijgt de stoomboot een nieuw leven! Een piratenboot maken van karton kan natuurlijk ook. Teken of verf doodskoppen op de kartonnen vlagdelen en hang een piratenvlag op. Knutsel van een lege keukenrol een periscoop en zorg voor piraten verkleedkleding. Ahoy piraatjes!

Of verzamel alle dierenknuffels die je hebt, maak er een kartonnen loopplank bij en maak er de Ark van Noach van. Alle dieren welkom aan boord. Super gezellig.

Gebruiken voor een fotoshoot

Herinneringen maken is iets wat wij maar al te graag doen. Je kunt de kartonnen boot ook heel goed gebruiken voor een eigen fotoshoot met je kinderen. Pietenmutsjes op, misschien een beetje schmink en laat ze in koor ‘pipa-peper-noot’ roepen. De leukste foto kun je direct via Whatsapp of social media als ‘sinterklaasgroet voor een fijne pakjesavond’ naar vrienden en familie sturen.

Wij zijn fan, niet alleen van de kartonnen stoomboot, maar ook van een aantal andere KarTent artikelen die inmiddels op ons verlanglijstje staan. Het is echt heel leuk spul allemaal dus neem snel een kijkje in de tijdelijke pop-up shop (t/m 31 december) aan de Oudegracht 135 in Utrecht of shop online op shop.kartent.com

Geef een reactie