10 Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters (voor thuis en in de klas)

Op weg naar pakjesavond, is ‘Sinterklaas’ een leuk thema om thuis (en op school in de klas) extra aandacht aan te besteden. Ik ging daarom speciaal opzoek naar leuke sinterklaasspelletjes en -activiteiten voor peuters en kleuters, en maakte een top 10 van de allerleukste Sinterklaas activiteiten voor kleine kinderen.

Net als verjaardagen, vind ik het erg leuk om samen met mijn kinderen extra aandacht aan de feestdagen te schenken. Mijn oudste van 10 jaar gelooft niet meer in de goedheiligman, de jongste van 3 jaar wel en de middelste van 8 jaar heeft zijn twijfels over het bestaan van Sinterklaas. Al jarenlang lees ik mijn kinderen Sinterklaas verhalen voor uit boekjes, maar er zijn nog zoveel meer leuke dingen om te doen tijdens de periode naar pakjesavond. Wat dacht je bijvoorbeeld van een photobooth huren voor het sinterklaasfeest op je werk of op school? Leg er wat pietenmutsjes, een staf en wat andere sinterklaasaccessoires bij en je hebt een sinterklaasfeest om nooit te vergeten! 

Top 10 Sinterklaas activiteiten

In dit blog wil mijn ideeën en tips voor Sinterklaas spelletjes en activiteiten benoemen voor thuis en op school. Activiteiten voor binnen en niet voor buiten. Ik heb genoeg leuke ideeën bedacht om je kinderen van de intocht tot aan pakjesavond te vermaken met leuke Sinterklaasactiviteiten.

Extra leestip: Het Club van Sinterklaas Feest 2018

verkleden-jurkjes-piet

Verkleedhoek maken en verkleden als Sinterklaas of Piet

Verkleden staat hier bijna altijd op nummer 1 activiteit als je het mijn peuter vraagt. Op school en/of thuis kun je een leuke speelhoek of verkleedhoek inrichten met het thema Sinterklaas. Twee jaar geleden kocht ik deze leuke pietenjurkjes  en een mantel van Sinterklaas bij de koopjesdiscounter Action en Albert Heijn. Het kostte maar een paar euro en de kinderen hebben er enorm veel plezier van. De Sinterklaas staf van schuim kocht ik bij de Hema en het paard op wielen van Sinterklaas komt van Animal Riding. Lees hier onze ervaring met Animal Riding. Leuk cadeau voor de feestdagen ook overigens!

Leuke tips en ideeën voor in de Sinterklaas speelhoek of verkleedhoek;

 • Pietenmutsjes
 • Mijter
 • Mantel
 • Staf van Sinterklaas
 • Lege doosjes chocoladeletters (dichtplakken met een plakbandje)
 • Jutten zakken
 • Schommelpaard, paarden knuffel of Animal Riding paard als Amerigo
 • Pietenpakjes
 • Pietenjurkjes
 • Gouden nepringen of nepoorbellen
 • Pietenpruik
 • Kartonnen doosjes inpakken als nepcadeaus om mee te spelen

Pepernoten of speculaasjes bakken

De meeste kinderen vinden het leuk om papa of mama in de keuken te helpen. Hoe leuk is het dan om je eigen pepernoten te bakken, samen met (je) kinderen? Ik ga binnenkort het pepernotenrecept uit het Grote kookboek van Sinterklaas uitproberen maar op internet staan er ook ontzettend veel recepten. Ook glutenvrije pepernoten of pepernotenrecepten met minder suiker. Voor ieder wat wils.

Sinterklaas prentenboeken voorlezen aan kinderen

Meestal zijn er elk jaar wel ergens in supermarkten en winkels (zoals Etos en Kruidvat) gratis Sinterklaas boeken te krijgen of te sparen bij aankoop van boodschappen of bepaalde producten. Dit jaar doet Etos daar weer aan mee zag ik. Je kunt natuurlijk ook gewoon gratis Sinterklaas prentenboeken lenen bij de bieb. Doe dit wel op tijd of reserveer ze vast online want in deze periode zijn de Sinterklaas voorleesboeken erg populair!

sinterklaas-thematafel-maken

Sinterklaas thematafel maken in de klas of voor thuis

Tineke deelde onlangs de tip om een Sinterklaas tafel te maken voor kinderen. Het resultaat zie je op haar foto hierboven. Het doel van deze Sinterklaas thematafels is (kleine) kinderen bewust te maken met het thema Sinterklaas en waarom wij dit in Nederland vieren. Ik vind het een prachtig idee Tineke! Je hebt hier een tafeltje of kastje voor nodig en Sinterklaas spulletjes om uit te stallen. Kinderen zullen zo’n ingerichte Sint tafel interessant vinden en er zelf mee gaan spelen wanneer ze er zin in hebben!

Gratis schoentjes zetten en knutselen met bouwplaten

Bij veel supermarkten kun je tijdens de Sinterklaas periode op weg naar pakjesavond gratis bouwplaten meenemen. Geef je kinderen wat potloden, stiften of wasco krijtjes en laat ze hun papieren schoenen mooi versieren. De volgende keer dat je boodschappen gaat doen neem je de ingekleurde schoenen mee voor Sinterklaas en zijn Pieten. Onthoudt goed wanneer je de schoen weer op kunt halen. De Lidl heeft nu trouwens hele leuke knutselplaten voor schoentje zetten met gave eenhoorn en draken schoenen. Hoe cool? Wij gaan er binnenkort mee aan de slag. Wat een ander leuke variatie is, is om oude kapotte schoenen die je anders weg zou gooien, te pimpen met verf, een spuitbus, kraaltjes, stiften, veertjes (of andere knutselmaterialen) en die neer te zetten op de haard. Heb je geen open haard? Bij Action verkopen ze een kartonnen open haard voor ongeveer 4 euro. Maakt het wel zo gezellig!

Sinterklaas Memory spelletje spelen

Hiervoor moet je even opzoek naar leuke Sinterklaas plaatjes op internet of in reclamefolders. Plak ze op een wit a4’tje en kopieer het twee keer. Knip alle plaatjes daarna uit en plak ze op verstevigd papier. Zo maak je zelf je eigen Sinterklaas Memory spel. Have fun!

verlanglijstjes-sinterklaas-knutselen

Verlanglijstjes knutselen voor Sinterklaas

Het blijft leuk voor kinderen zoals we dat vroeger zelf ook deden. En dan bedoel ik gewoon simpel verlanglijstjes maken op de ouderwetse manier die iedereen kent. Speelgoedboekjes en speelgoedfolders verzamelen (van o.a. speelgoedwinkels) een schaar, lijm en een vel gekleurd papier. Meer heb je niet nodig. Knippen en plakken is goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen en zo heb je meteen een indruk wat Sinterklaas kan kopen voor je kindje.

Pietendansjes en Sinterklaas liedjes instuderen

Vroeger leerden wij Sinterklaasliedjes op school. Ik heb hier ergens nog een boekje liggen met teksten. Op YouTube kun je ook Sinterklaas liedjes zoeken met ondertiteling. Van klassieke Sinterklaas liedjes tot Pieten Style. Whoop Whoop! Kost je niets. En je kinderen kunnen natuurlijk leuk optreden voor opa’s en oma’s. Die vinden dit soort dingen ge-wel-dig!

Sinterklaas bellen en appen via een App op je telefoon op tablet

Deze Sinterklaas activiteit is en blijft erg leuk en grappig. Bellen met Sinterklaas is het hele jaar door beschikbaar als gratis App op je telefoon of tablet en is ook verkrijgbaar in een betaalde premium optie. Wij hebben al met Sinterklaas gebeld en geappt en de kinderen vonden het erg spannend. Zie het filmpje op YouTube hierboven.

sinterklaas-activiteit-peuters-kleuters-school-kleine-huispiet-pop

Spannende avonturen beleven met De Kleine Huispiet (Elf on the Shelf idee)

Bij iemand uit mijn Facebook vriendenlijst kwam ik terecht op de pagina van De Kleine Huispiet. Dit is echt superleuk en werkt een beetje als de Elf on the Shelf traditie, dat over is gewaaid uit Amerika. Voor €29,95 adopteer je een bruine, blauwe of roze huidkleurige huispiet. Kan allemaal. Leuk om als leraar of lerares op school in de kleuterklas mee bezig te gaan of gewoon voor thuis. Het idee erachter is dat De Kleine Huispiet van de intocht tot pakjesavond overdag bij je thuis (of op school) komt wonen en ’s nachts stiekem het huis uitglipt om Sinterklaas te helpen. Voordat de kinderen wakker zijn is De Kleine Huispiet natuurlijk weer terug. Alleen zul je De Kleine Huispiet misschien op een andere plek in huis tegenkomen. Wat heeft De Kleine Huispiet nu weer uitgevreten? Is hij of zij zomaar met de puzzel van je kindje gaan spelen? Ook komt er een leuk voorleesboekje mee met De Kleine Huispiet. Je kunt deze leuke set hier bestellen.

Welke Sinterklaas activiteiten ondernemen jullie thuis of school? Zaten hier nog leuke tips tussen?

Sint 2021Sint 2021

2 thoughts on “10 Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters (voor thuis en in de klas)

Geef een reactie