haag-in-tuin-voordelen-nut

Wat is het nut van een haag in je tuin?

Bij het ontwerpen van je tuin heb je altijd erg veel opties die je kunt kiezen om je tuin te stijlen, te decoreren en te scheiden. Door de jaren heen is het gebruik van hagen dan ook zeker niet weggevallen, en is dit tot op heden nog steeds erg populair. Ze zijn er in enorm veel diverse soorten, maten en stijlen waardoor het dus echt een meerwaarde voor je tuin kan hebben. In deze tekst gaan we dieper in op het nut van hagen waardoor je precies weet welke voordelen deze voor je tuin zullen hebben. 

Voordelen van hagen

Zoals je dus weet brengt het hebben van hagen buiten het feit dat ze erg mooi kunnen zijn, ook erg veel voordelen met zich mee. Maar wat zijn deze voordelen dan precies? Hagen worden veelal gebruikt voor de structuur van een tuin of landschap. Je kunt hierdoor namelijk je tuin of landschap afschermen van de openbare weg waardoor ze dus echt dienen als een soort omlijsting. Daarnaast zorgt het hebben van een haag voor privacy en afzondering.

Afhankelijk van het type haag groeit deze helemaal dicht waardoor er minder last van wind zal worden ervaren, je minder last hebt van geluid dat van buitenaf komt, en andere mensen uiteraard minder goed naar binnen kunnen kijken. Een laurierhaag is hierin erg bevorderlijk omdat deze het gehele jaar mooi groen is en dus is dichtgegroeid. 

Ook zijn bepaalde hagen seizoensgebonden waardoor ze dus meegaan met het tijdperk. Zo is een beukenhaag zomers mooi groen, maar heeft deze in de wintermaanden een warme koperen kleur wat bijdraagt aan de sfeer en gezelligheid. 

De praktische zaken die een haag meebrengt

Naast alle voordelen dat het gebruik van hagen met zich mee kunnen brengen, brengen deze ook praktische zaken met zich mee. Zo kunnen hagen dienen als natuurlijke windbrekers waardoor je tuin beter beschermd blijft tijdens hevige weersomstandigheden. In de zomer kunnen hagen daarentegen weer zorgen voor extra schaduw en koelte waardoor het lekker comfortabel is om buiten te zitten. Daarnaast zorgen hagen ook voor minder geluid van buitenaf zodat je lekker kunt genieten van je rust wanneer je buiten zit.

Wel of geen hagen in je tuin?

Je weet nu dus dat hagen erg veel positieve effecten met zich meebrengen. Om tot een juiste beslissing te komen is het belangrijk om na te denken of het gebruik van hagen bij je past, en of deze ook aansluit op de stijl van je woning of landschap. Neem ter inspiratie bijvoorbeeld is een kijkje op het internet, of loop een rondje in de wijk. Uiteindelijk zul je een beslissing moeten nemen waarbij het kiezen van hagen zeker geen verkeerde keuze zal zijn.

Lees ook:

Zo kun je je tuinhuis opknappen.

Geef een reactie