uitvaart-plannen-handvaten-en-kosten-overzicht

Handvatten en kosten bij het plannen van een uitvaart 

Wanneer een naaste overlijdt is het vaak aan de nabestaanden om de begrafenis te plannen. Het regelen van de begrafenis is emotioneel zwaar. Toch is het belangrijk om zaken duidelijk geregeld te hebben, aangezien de kosten hoog kunnen oplopen. Wij hebben wat handvatten en kosten voor je op een rijtje gezet die je een indicatie geven van wat er komt kijken bij het plannen van een uitvaart.

Het verkrijgen van een akte van overlijden

Bij een overlijden is het belangrijk om direct de huisartsenpraktijk van de overledene te contacteren. Na het inlichten komt de huisarts langs om de overlijdensakte op te stellen. Als het overlijden in het ziekenhuis plaatsvindt dan gebeurt dit direct door de arts. Met een overlijdensakte toon je aan dat iemand officieel is overleden. De aangifte die je hiervoor moet doen doe je bij de gemeente waar de persoon is overleden. 

De kosten van een uitvaart

Het is ook belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen of de overledene via een uitvaartverzekeraar een verzekering heeft afgesloten of dat er spaargeld beschikbaar is. Zorg dat je weet wat voor bedrag er ter beschikking is gesteld door de overledene en kijk met andere familieleden wat er met dit budget mogelijk is. Daarnaast willen we ingaan op de vraag die het meest gesteld wordt: wat kost een uitvaart? Wij zetten de meest gemaakte kosten op een rij.

1. De crematie

Voor een crematie speelt de as van de overledene een rol bij het bepalen van de kosten. Wil je de as in een urn thuis, in een urnenmuur op de begraafplaats of wil je de as laten uitstrooien? Voor een crematie met gebruik van een zaal zijn de kosten ongeveer €1.500. Een urn kost gemiddeld €500 en voor een plek in de urnenmuur betaal je ongeveer €500 voor vijf jaar.

2. De begrafenis

Bij een begrafenis komen andere kosten kijken dan bij een crematie. Zo betaal je voor grafrechten en begraafkosten en heb je een grafsteen nodig. Gemiddeld kost een gemeentelijk graf in Nederland rond de €3.200. Dit verschilt per gemeente. Een grafsteen is al te verkrijgen vanaf €1.400. 

3. Uitvaartverzorger

De meeste mensen kiezen voor een uitvaartverzorger. Een uitvaartverzorger staat voor, tijdens en na de uitvaart voor je klaar om je te helpen met alles wat er geregeld moet worden. Denk hierbij aan de locatie, de benodigdheden en het versturen van rouwkaarten. De kosten hiervan liggen vaak tussen de €1.500 tot €2.500. De uitvaartverzorger komt ook na het overlijden zo snel mogelijk langs om de overledene te verzorgen. 

4. Verzorging, bloemstuk en de kist

Het wassen, aankleden en opbaren van de overledene valt onder verzorging. Hiervoor betaal je ongeveer €250, voor het opbaren in het uitvaartcentrum betaal je ongeveer €650. Voor het bloemstuk voor op de kist ben je rond de €150 kwijt. De prijzen van kisten kunnen erg uiteenlopen.

5. Bijeenkomst

De prijzen van een afscheidsbijeenkomst kunnen ontzettend verschillen. Waar houd je de afscheidsbijeenkomst, wil je alleen koffie of een uitgebreide lunch? Wat wil je dat er tijdens de bijeenkomst aanwezig is? Vanaf €250 kan je in een zaal voor ongeveer 50 personen wel koffie met cake krijgen.  

6. Vervoer en dragers

Bij een uitvaart moet je ook stilstaan bij het vervoeren van de overledene en eventuele volgauto’s. Het vervoeren van de overledene naar het uitvaartcentrum kost ongeveer €250. Om de kist te dragen door een aantal personeelsleden ben je ongeveer €400 kwijt. 

Maak het bespreekbaar

Om de kosten overzichtelijker te maken is het handig om vooraf door te geven aan de uitvaartverzorger aan welk budget je zit te denken. Laat ook alle prijzen op papier zetten. De dood is een onderwerp waar veel mensen niet snel bij stilstaan. Omdat er veel zaken geregeld moeten worden is het echter handig om goed voorbereid te zijn en te praten over de wensen van je naasten. 

Lees ook:

Geef een reactie