Kamerplanten, ze zijn aan een enorme opmars bezig. De laatste jaren zijn ze steeds populairder geworden. Zowel on- als offline komen er regelmatig plantenwinkels bij. Je merkt het ook aan het aanbod kamerplanten bij een willekeurige supermarkt: naast de veel voorkomende Peperomia koop je daar steeds vaker ook de meer exclusieve kamerplanten.
Maargoed, dan heb je jouw perfecte nieuwe kamerplant gevonden en gekocht. Je neemt hem mee naar huis en zet hem op een mooie plek. Helaas komt het maar al te vaak voor dat jouw nieuwe aanwinst het niet lang overleeft. Wat mensen zich vaak niet beseffen is dat planten specifieke wensen hebben met betrekking tot de verzorging.
Het goede nieuws: als je weet wat je moet doen is het helemaal niet zo moeilijk. Wat je dan moet doen, dat lees je hier.
Het begint met de juiste standplaats
Een van de belangrijkste punten aan het verzorgen van jouw plant is de standplaats. De standplaats bepaalt namelijk de hoeveelheid licht. Iedere plant heeft licht nodig, maar een teveel aan licht kan juist voor problemen zorgen.
De reden is dat veel kamerplanten van oorsprong tropische planten zijn. Zo ook bijvoorbeeld de Ananasplant. In de natuur groeien deze planten onder het bladerdak van grote bomen. Ze zien dus nauwelijks zonlicht. Tegelijkertijd is onze eerste ingeving om een kamerplant juist op een zonnige plek te zetten. Dit levert problemen op zoals uitdroging en zwarte vlekken op de bladeren.
Kies liever juist een plekje waar de plant veel licht krijgt, maar geen direct zonlicht. Een beetje direct zonlicht is overigens geen probleem, maar niet te veel
Hoeveel water geef je?
De vuistregel bij water geven: liever te weinig dan te veel. De tropische planten houden van een licht vochtige grond. Die kun je dus water geven zodra de grond bijna is opgedroogd.
De vetplanten houden juist van een zeer droge grond. Een vetplant, zoals de Sanseveria (Vrouwentongen), kan vocht opslaan in de bladeren. Als je ziet dat de grond droog is heeft de plant dus nog reserves. Geef dus geen water als de grond nog nat is. Als je dit doet kan er wortelrot ontstaan waardoor de plant allerlei problemen krijgt met de groei.
Hoe zit dat met voeding?
Hierboven bespraken we al licht en water. Daarnaast is er nog een derde element belangrijk voor een gezonde groei van jouw kamerplant: voeding. Er zijn veel soorten kamerplantenvoeding verkrijgbaar. Kies het liefste voor een organische soort.
Het beste is voeding te geven als de plant in de groeifase zit. In deze fase zie je regelmatig nieuwe blaadjes ontstaan. Zodra de groei stopt, meestal zo rond de herfst, stop je ook met plantenvoeding geven.
Wat is jouw favoriete kamerplant?