huid-op-huid-contact-na-de-geboorte-baby-bevalling

Het belang van huid-op-huid contact direct na de geboorte van je baby

De bevalling is een intense, vaak vermoeiende ervaring. Maar na al die uren zwoegen, is daar dan eindelijk jouw prachtige baby. Misschien heb je er al over gehoord: huid-op-huid contact direct na de geboorte.

Het is een simpel, maar krachtig gebaar dat veel voordelen biedt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het belang van huid-op-huid contact direct na de geboorte.

Wat is huid-op-huid contact?

Huid-op-huid contact, ook wel kangoeroe-zorg of buidelen genoemd, is wanneer jouw pasgeboren baby naakt of alleen in een luier direct op jouw blote huid wordt geplaatst. De baby wordt dan bedekt met een deken om warm te blijven.

Waarom is huid-op-huid contact met je baby belangrijk?

Huid-op-huid contact is een simpele maar krachtige handeling met talrijke voordelen voor zowel de baby als de ouders.

Of het nu gaat om het bevorderen van de hechting, het ondersteunen van borstvoeding, het kalmeren van je baby of het helpen reguleren van de lichaamstemperatuur van de baby, deze natuurlijke methode van zorg is belangrijk in de vroege momenten en dagen van het leven van je baby.

Het is een ervaring die niet gemist mag worden en de voordelen ervan zullen nog lang na de geboorte voelbaar zijn.

Er zijn veel voordelen van huid-op-huid contact direct na de geboorte voor zowel jou als jouw baby, hieronder benoemen we de belangrijkste punten:

Het bevordert de hechting

Door huid-op-huid contact komen oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, en andere hormonen vrij. Deze hormonen bevorderen de moeder-kind binding en geven jou een warm, liefdevol gevoel.

Het helpt bij de borstvoeding

Huid-op-huid contact stimuleert de melkproductie en helpt je baby de borst te vinden. Dit kan borstvoeding makkelijker maken en de kans op succesvol borstvoeden vergroten.

Lees ook: Wat heb je nodig voor borstvoeding?

Het kalmeert je baby

Jouw hartslag, ademhaling en lichaamswarmte zijn allemaal bekend voor je baby. Dicht bij je zijn kan je baby helpen zich veilig en comfortabel te voelen, wat kan leiden tot minder huilen en beter slapen.

Het reguleert de lichaamstemperatuur van je baby

Jouw lichaamstemperatuur past zich aan om je baby op de juiste temperatuur te houden, wat essentieel is in de eerste uren na de geboorte wanneer de baby nog moeite heeft om zijn eigen lichaamstemperatuur te reguleren.

Het bevordert de groei en ontwikkeling

Studies hebben aangetoond dat vroege huid-op-huid contact kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van je baby, zowel fysiek als emotioneel.

Het vermindert stress bij de moeder

Onderzoek toont aan dat huid-op-huid contact niet alleen kalmerend werkt voor de baby, maar ook stress en angst bij de moeder kan verminderen.

Wanneer kan huid-op-huid contact beginnen?

Idealiter begint het huid-op-huid contact onmiddellijk na de geboorte, zo snel als medisch mogelijk is. Het is niet iets dat alleen in de eerste uren na de geboorte plaatsvindt. Het kan en moet doorgaan in de dagen en weken die volgen om de voordelen ervan te blijven ervaren.

Is huid-op-huid contact alleen voor moeders?

Absoluut niet. Hoewel de voordelen van huid-op-huid contact direct na de geboorte vaak geassocieerd worden met moeders, is het net zo belangrijk en nuttig voor vaders of andere zorgverleners. Het stelt hen in staat om te helpen bij het verzorgen van de baby, een sterke band op te bouwen en te genieten van de magische momenten direct na de geboorte.

Geef een reactie