Ik leer symmetrie spel Jumbo Review

JUMBO spel – Ik leer symmetrie, genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020

Zijn jullie al bekend met de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2020? Je kunt nog stemmen tot en met 1 november en daarbij maak je ook nog eens kans op leuke prijzen! Een van de kansmakers in de categorie voor kinderen van 4 & 5 jaar, is het spel ‘Ik leer symmetrie’, van spellenuitgever JUMBO. Hoe dit spel precies werkt en wat kinderen hiermee kunnen leren, leggen wij uit in deze review.

Ik leer symmetrie

Met ‘Ik Leer Symmetrie’ leren kinderen spelenderwijs de basisprincipes van symmetrie. Door de vormpjes op de juiste manier te leggen en het magische effect van de spiegel te ontdekken, leren ze figuren en kleuren te herkennen en wordt hun creativiteit en ruimtelijk inzicht gestimuleerd. De oplossing van elke opdracht staat aan de achterzijde van de kaart, zodat de kinderen zelfstandig kunnen spelen en leren.

Review Ik leer Symmetrie - Jumbo spel

Verpakking en inhoud

Het speelgoed zit verpakt in een stevige doos. Alles wat je nodig hebt is op te bewaren in het blauwe koffertje, die je ook gebruikt bij het spelen. Zo kan het speelgoed overal mee naar toe genomen worden. Bijvoorbeeld bij een logeerpartijtje of als je samen naar een restaurant gaat. In de verpakking treffen wij de volgende inhoud aan:

  • blauw koffertje
  • 2 rechthoekige spiegels
  • 1 wit driehoek verbindstukje (voor opdrachten waarbij je twee spiegeltjes nodig hebt)
  • 40 opdrachtkaarten
  • handleiding
  • 68 vormpjes in verschillende kleuren

STEAM

Op de doos van ‘Ik leer symmetrie’ staat het logo van STEAM. Dat is de afkorting van Science (wetenschap), Technology (techniek), Engineering (bouwkunde), Art (kunst) en Math (wiskunde). Als je zo’n logo tegenkomt op een spel of op speelgoed, dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat dit voor een kind educatief spelen is, oftewel het kind kan er wat van leren!

Ik leer symmetrie Review

Genomineerd Speelgoed van het Jaar 2020

‘Speelgoed van het Jaar’ is dé allerleukste verkiezing van het jaar. Het speelgoed wat genomineerd is voldoet aan allerlei eisen en is door deskundigen uitvoerig getest. Per leeftijdscategorie kan je stemmen voor een winnaar, en daarbij maak je kans op mooie prijzen. Dit kan nog tot en met 1 november 2020. Hier vind je een compleet overzicht van alle nominaties.

Stemmen kan direct op deze site. Kinderen mogen ook meedoen aan een leuke kleurwedstrijd, waarbij ook prijzen zijn te winnen.

Review: onze ervaring met JUMBO – Ik leer symmetrie

Ik leer symmetrie - Spel Review en Ervaring

Hoewel JUMBO ‘Ik leer symmetrie’ genomineerd is voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 4 & 5 jaar, is de aanbevolen leeftijd volgens de verpakking 5+. Met een beetje begeleiding van de ouders denk ik dat een kleuter van vier jaar hier ook mee uit de voeten kan.

De eerste indruk… “Leuk, gaan we knippen en plakken, mama?” is wat mijn dochter zei toen ze de verpakking zag. De reactie van mijn vijfjarige snap ik wel. Op de doos zie je een koffertje met allerlei vormpjes. Een kleuter linkt kleurtjes en vormpjes al gauw aan knutselen maar daar is het niet voor bedoeld. Het speelgoed is meer de kant op van mozaïeken of puzzelen voor een spiegel.

Nadat we alle vormpjes uit de kartonnen houders hebben gedrukt, en op kleur hebben gesorteerd, kan de koffer gevuld worden!

Er zijn 40 opdrachtkaarten, variërend van makkelijk tot (iets) moeilijker. Dat kun je herkennen aan de aantal sterren op de kaartjes. Op de voorkant staat het plaatje wat je tegen de spiegel(s) aan moet leggen en welke stukken je daar bij nodig hebt. Als de opdracht klaar is, kun je het kaartje omdraaien en kijken of het plaatje overeenkomt met wat jij ziet in de spiegel. Je ziet dan een vrolijk herkenbaar (en soms een fantasie-) figuur zoals een zonnetje of lieveheersbeest.

De opdrachten met de enkele spiegel gaan mijn vijfjarige makkelijk af. De opdrachten waarbij je twee spiegels met een verbindingsstuk in een hoek zet, zijn wat uitdagender voor mijn dochter en ik zie dat ze daar soms wat moeite mee heeft. Ze vind het fijn als papa of mama dan even met haar meekijkt of -denkt.

Even klaar met de opdrachten of zin in wat anders? Bedenk dan zelf leuke figuurtjes om voor de spiegel(s) te leggen. Een zelfverzonnen dier of een mandala bijvoorbeeld. Het prikkelt de fantasie van kinderen. 🙂

Het materiaal van dit speelgoed is erg stevig, gaat niet snel stuk, en dat je het mee kunt nemen en opbergen in een koffertje vinden wij erg fijn. De plaatjes die je moet leggen zien erg vrolijk en leuk uit. Goed voor uren speelplezier!

Heb jij al gestemd voor de verkiezing? En lijkt jou dit speelgoed ook erg leuk?

Geef een reactie