eerste keer naar smaland ikea

IKEA Smaland kinderopvang, de eerste keer spelen in het toverbos met ballenbak

“Lieve ouders, Sophie wil graag opgehaald worden uit Smaland.” Al heb je geen kinderen, tijdens een bezoekje aan IKEA weet je wel wat Smaland is. Kinderen vanaf de leeftijd 3 tot en met 9 jaar zijn welkom in Smaland, het tover- en speelbos met ballenbak voor kinderen. Mijn dochter is nét 3 dus mocht er voor de eerste keer spelen.

Wat is Smaland?

Smaland is oorspronkelijk een heel groot bosrijk gebied in Zweden. Dit heeft IKEA als inspiratie gebruikt voor de speelplek. In Smaland, de gratis kinderopvang van IKEA, mogen de kinderen maximaal een uurtje spelen zodat je je handen even vrij hebt om bijvoorbeeld te shoppen, keukenadvies te vragen, of gewoon even rustig ontbijten voor een euro. Smaland in IKEA is een avontuurlijk speelbos om te springen, te klimmen en rond te rennen. Maar je kan er ook gezellig een film kijken, in de enorme ballenbak duiken, kleuren, of gewoon wat rusten onder een enorme spar.

Hoe het werkt en de regels bij Ikea Smaland

Kinderopvang IKEA Smaland - Regels en tips

Wij waren bij IKEA op de Westermaat in Hengelo en ik beschrijf nu hoe het hier werkt. Het kan zijn dat er in andere filialen weer andere regels gelden.

Voordat je kinderen kunnen spelen moet je per kind een inschrijfformulier invullen met de naam en leeftijd van je kindje, adres, je eigen naam en mobiel nummer (zodat je bereikbaar bent als er iets is).

Als er plek is krijg je per kind een plastic bak aangereikt waar ze hun jas en schoenen in mogen doen. Tekeningen die ze maken worden ook in deze bakken bewaard die ze mee naar huis mogen nemen als je ze op komt halen. Daarna krijgen je kinderen een stempel op hun handen die ze ook op jouw hand zetten (ter controle bij het ophalen, zodat de kinderen niet zomaar door een vreemde mee worden genomen). De kinderen krijgen nog een grote ronde sticker op hun kleding geplakt waar hun naam op staat geschreven. Daarna kunnen ze naar binnen en heb jij een uurtje de tijd voor jezelf.

De eerste keer in Smaland en wat je moet weten

Vergelijk Smaland niet met een kinderdagverblijf of zoiets. Er worden geen luiers verwisseld, wel zijn er kleine wc’s aanwezig voor de kinderen. De medewerkers houden de boel in de gaten en spelen wel eens mee als het een beetje rustig is, maar meer hoef je niet van ze te verwachten. Er is genoeg te beleven voor de kinderen en de mijne konden zich zeker een uurtje vermaken.

Mijn zoontjes speelden hier al vaker en mijn dochter keek er echt naar uit. Toch denk ik dat het wel wat uitmaakt dat haar broer mee was. Ik weet niet of ze hier alleen durfde te spelen tussen de grotere kinderen. Ik keek van buiten nog even door het raam en zag dat ze al snel samen de grote ballenbak indoken. Mooi, ik kon dus de winkel in.

Lees ook: kinderen eten gratis bij IKEA tijdens de vakantie

ikea kruiptunnel

Helemaal relax winkelen was het voor mij de eerste keer niet. Ik keek telkens op mijn telefoon hoe laat het was en of  ze al dan niet gebeld hebben. Ik heb immers aangegeven dat zij er voor de eerste keer is en dat we wel kijken hoe het gaat. Elke keer als er iets werd omgeroepen spitste ik mijn oren en dacht ik dat ze zouden omroepen dat ik mijn kinderen kon ophalen. Gelukkig waren deze zorgen voor niets. Net voordat het speeluur was afgelopen bleef ik nog 5 minuten van buitenaf kijken en zag ik mijn dochter door een kijktunnel kruipen. De kids hadden het mega naar hun zin en zagen het echt als een speeltuin. De volgende keer wordt winkelen vast een stuk minder stressvol bij de IKEA. Van mij mag ze vaker 😉

Vinden jullie kinderen Smaland leuk? Shop jij graag bij de IKEA?

12 thoughts on “IKEA Smaland kinderopvang, de eerste keer spelen in het toverbos met ballenbak

 1. Leuk dat het goed ging! Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd… dat het personeel niet echt mee speelt vind ik niet erg, maar die andere kinderen die vaak ouder en wilder zijn, daar heb ik toch vaak een beetje angst voor. Het kan er in de grootsteden soms heel heftig aan toe gaan! Ik sleep mijn kiddo’S dan toch liever mee haha!

 2. Ik wil er stiekem altijd zelf spelen :p hahaha nee eigenlijk vind ik dat wel een super activiteit voor hun want soms moet je eventjes je hoofd er bij houden in de Ikea en met een kapoen die wegloopt is het een no go

 3. Nope. Niks voor mij. Ik laat Mila eigenlijk nooit achter. Behalve bij destijds de peuterspeelzaal, nu bij school en als oppas heb ik alleen mijn moeder (die twee uur heen en twee uur terug moet reizen) eens per 2/3 weken en andere Opa en Oma (maar die werken allebei nog. Dus dat is bij hoge uitzondering en meer als we eens een keer uit eten willen gaan). Noem mij te voorzichtig maar ik vind het spannend (en een ballenbak vind ik vies). Eigenlijk heb ik haar van jongs af aan meegenomen naar Ikea. We halen de dingen die we nodig hebben en dan gaan we altijd nog even lunchen. Niet de beruchte balletjes, maar gewoon een bolletje met beleg. Hartstikke gezellig en prima te doen (voor ons). Niets ten nadele van diegenen die wel hun kind laten spelen bij Smaland hoor. Heel fijn als het werkt voor je / jullie. Ik ben er nu eenmaal wat behoudend in. Waarmee je ook jezelf in de vingers snijdt, want oppas heb ik gewoon niet vaak.

 4. In Heerlen, is er niet alleen de leeftijdsgrens van 3 jaar, maar ook een minimale lengte.
  Ons dochtertje was ontroostbaar, dat ze er niet in mocht omdat ze 1 cm eronder zat, terwijl ze 3.5 is

 5. Onze dochter is in december 3 geworden. We gaan naar Smaland.

  Tegenwoordig moeten kinderen opgemeten worden. Alleen grote zus mocht erin van de medewerker. Hij kneep geen oogje dicht.

  Kleine zus was te kort(wij zijn kort van stuk). Huilen.. grote en kleine zus allebei weer meegenomen.

  Hoe gemeen en discrimininerend dat korte of te lange kinderen er niet in mogen. Dan maar geen Ikea!

Geef een reactie