inspiratie houten schutting

Inspiratie voor een houten schutting

Heb je een tuin dan is een tuinafscheiding handig. Het zorgt voor privacy en maakt je tuin ook mooier. Er zijn veel mogelijkheden bij het kiezen van een schutting, maar de houten schutting is wel het meest populair. En veel mensen denken dan aan palen en rechte planken, toch is er veel meer mogelijk. 

Doe-het-zelf schutting

Als je precies weet hoe je houten schutting eruit moet komen te zien, kun je voor de mogelijkheid kiezen om hem ook zelf te maken en te plaatsen. Begin met het maken van een goede tekening en materialenlijst. Goed tuinhout kopen is in ieder geval een belangrijke stap. Bedenk daarbij hoe lang je plezier wilt hebben van je schutting. Geïmpregneerd vuren- of grenenhout gaat bijvoorbeeld iets meer dan tien jaar mee. Hardhout heeft een langere levensduur, maar ook een hoger prijskaartje. Of combineer en kies bijvoorbeeld hardhouten palen die lang meegaan en de grenen planken die wat voordeliger zijn. 

Schutting van kastanjehout

Grenen en hardhout zijn houtsoorten die vaak gebruikt worden voor schuttingen. Maar wist je dat kastanjehout ook mogelijk is? Vooral als je wat anders wilt dan een standaard schutting met rechte planken, is kastanjehout een aanrader. De vorm is grillig en daardoor heeft het een natuurlijke uitstraling. Vaak worden kastanje schuttingen als vlechtscherm verkocht, maar je kunt ook kiezen voor een hoog schapenhek. Door de lange latten is dit nog wel een vrij strakke schutting, maar de grillige vorm van het kastanjehout zorgt ook voor een natuurlijke en robuuste uitstraling.

Gekleurd hout

Zoek je een standaard houten schutting die nét een beetje anders is? Dan kun je ook denken aan gekleurd hout. Een houtkleur is vaak vrij neutraal, waardoor het overal bij past. Dat is praktisch, maar het kan ook wat saai zijn. Mag je schutting wel wat karakter hebben, dan is zwart of wit hout misschien wel iets dat bij je past. Hiermee wordt je tuinafscheiding een echte eyecatcher en ziet het er net wat spannender uit dan een gewone houten schutting. 

Houten schutting met beton

Is een houten schutting je wens en wil je er lang plezier van hebben, dan kun je ook nog overwegen om te kiezen voor een combinatie van hout en beton. Je hebt dan wel de natuurlijke uitstraling van hout, maar ook het voordeel van beton wat sterk is en onderhoudsvrij. Bovendien kun je zelf bepalen hoeveel beton er te zien is. Kies je voor een lage betonband en een houten tuinscherm, dan oogt het nog echt wel als een houten schutting. En mag het wat stoerder dan kun je ook juist kiezen voor een groter deel beton, wat een mooi contrast is met het hout en de schutting net wat meer karakter geeft.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk hier onze tuintips.

Geef een reactie