wijn-in-een-goed-glas-waarom-belangrijk

Het juiste glas vinden voor je wijn; dit is waarom het ertoe doet

Wanneer je een lekkere wijn gaat uitzoeken, vliegt de terminologie je om de oren. Aroma’s, smaken, texturen: ze worden bij bijna elke wijn vermeld. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat het glas waarin je de wijn schenkt ook een grote invloed heeft op de smaak en de ervaring?

Een goed wijnglas kiezen is meer dan alleen een esthetische keuze: het heeft echt invloed op de manier waarop je de wijn beoordeelt. We leggen je dan ook graag uit waarom een goed glas vinden voor je wijn zo belangrijk is.

Sterkere aroma’s

We zeggen het heel vaak: ‘Een goed glas wijn drinken’. Meestal verwijzen we dan naar de wijn en minder naar het glas. Dat terwijl een goed ontworpen wijnglas juist zorgt voor sterkere aroma’s. De vorm van het glas helpt om de geuren vast te houden. Geur is een belangrijk onderdeel van de wijnbeleving. Diepere en complexe waarnemingen van de aroma’s zorgen voor een nog intensere beleving.

Daarom worden vaak tulpvormige glazen gebruikt voor rode wijn. Je kunt de nuances van de wijn dan beter onderscheiden. Drink je vaak rode wijn, dan is het dus verstandig tulpvormige glazen in huis te halen. Bij Colaris vind je veel verschillende soorten wijn om te serveren.

Het ziet er mooier uit

Laten we heel eerlijk zijn: we willen allemaal dezelfde glazen als restaurants. Het zorgt voor een mooie presentatie, geeft je de juiste stemming en het ziet er natuurlijk passend uit. De kleur en de helderheid van de wijn zie je beter in een glas met de juiste vorm. Ook de kleur van een glas kan meespelen.

Je vindt bij veel budgetwinkels wijnglazen met een kleurtje onderin. Het ziet er misschien leuk uit, maar het past niet bij een dure, kwalitatieve wijn. Kies daarom liever voor een goed wijnglas. Heb je een groothandelspas, dan ben je spekkoper: daar vind je dezelfde glazen als bij het restaurant. Zo smaakt een Beaujolais wijn nog weer net even lekkerder.

Een goed glas houdt fijner vast

Wijnglazen moet je goed kunnen vasthouden. Het draagt bij aan de algemene beleving. Het gewicht en de balans zijn dan heel belangrijk. Deze factoren zorgen immers voor comfort. Een dun glas kan juist weer de drinkervaring zelf verfijnen. Het juiste wijnglas kan dus voor aardig wat nuance zorgen.

Het is echt de moeite waard om je onder te dompelen in de verschillende glazen, passend bij de gekozen wijn. Proost op een verfijnde wijnervaring!

Geef een reactie