kalkaanslag badkamer douche verwijderen en voorkomen tips

Kalkaanslag in je badkamer voorkomen & tips om kalk te verwijderen

Niemand vindt het leuk om de badkamer schoon te maken, maar het moet toch gebeuren. De klusjes waar ik altijd het meest tegen opzie is het schoonmaken van het toilet en kalkaanslag uit de douchecabine verwijderen. Mochten wij in de toekomst groots gaan verbouwen dan kijken wij ook naar de kosten van waterontharders. Met een waterontharder kun je kalkaanslag namelijk voorkomen. Dat scheelt enorm met het schoonmaken van je badkamer maar ook voor bijvoorbeeld al je keuken apparaten, het strijkijzer en de wasmachine. Ook vertellen we in dit artikel hoe je kalkaanslag in de badkamer kunt verwijderen als het er eenmaal zit…

Hoe kun je kalkaanslag in de badkamer voorkomen?

Je kunt poetsen wat je wilt, maar kalkaanslag komt na verloop van tijd steeds weer terug. In leidingwater zitten mineralen die de kalkaanslag veroorzaken en in de ene regio van Nederland meer dan het andere. Zeker als je in een gebied woont met hard water, kun je hier veel last van hebben. Kalk in water is niet per definitie slecht; het kraanwater in Nederland is gewoon drinkbaar en je kunt er veilig mee wassen en douchen. Kalk kan zich echter overal opsparen. En dat zorgt voor veel schoonmaakwerk en irritatie. Je kunt er wel wat tegen doen. Bijvoorbeeld door te investeren in een waterontharder.

Verder loont het zich om de douchecabine na elke douchebeurt droog te trekken met een wisser en de kraan af te drogen met een handdoek. Daarbij geldt bij douchen ook hoe heter het water, hoe sneller er kalkaanslag zal ontstaan.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een huishoudelijk apparaat dat gebruikt wordt als een soort filter om de hoeveelheid calcium en magnesium in water te verminderen. Deze mineralen kunnen kalkaanslag veroorzaken, waardoor onder andere leidingen verstopt raken en de efficiëntie van toestellen vermindert.

Hoe werkt een waterontharder?

Nu vraag je je vast af: hoe werkt een waterontharder? Hier leggen we het kort uit. Een waterontharder gebruikt een proces dat “ionenuitwisseling” heet om deze mineralen uit het water te verwijderen. Bij dit proces worden natrium-ionen uitgewisseld tegen calcium- en magnesium-ionen. Het ontharde water kan dan gebruikt worden om te baden, af te wassen en planten water te geven. En natuurlijk voor meer doeleinden.

Tips om kalkaanslag in je badkamer te verwijderen

Zojuist heb je gelezen hoe je kalkaanslag in de badkamer grotendeels kunt voorkomen. Overal waar je water gebruikt kun je kalkaanslag tegenkomen. Nu delen we tips om kalkaanslag te verwijderen. Dat kan met hoogwaardige schoonmaakmiddelen, maar er zijn ook vriendelijke manieren om kalk te verwijderen.

Kalk met azijn schoonmaken

Azijn is een natuurlijke ontkalker en kan de kalkafzetting gemakkelijk afbreken. Vul een spuitflesje met (witte) natuurazijn en een beetje lauw water (of gebruik schoonmaakazijn) en spray dit op de aangedane plekken in de badkamer. Laat het zo’n 15-20 minuten inwerken. Daarna poets je met een zacht sponsje of schoonmaakdoekje de kalk weg. Let op: azijn kan natuursteen aantasten, dus niet op natuursteen te gebruiken.

Kalk schoonmaken met citroensap en soda

Kalk schoonmaken met soda is een oudewijvenpraatje dat echt werkt! Het zuur in de soda breekt de kalk af en maakt het gemakkelijk schoon te maken. Ik probeerde het uit op mijn badkamer gootsteen en het werkte geweldig! Ik ga deze methode vanaf nu zeker gebruiken. Hier lees je de verhoudingen hoe je het soda sopje kunt maken.

Klaar met kalkaanslag verwijderen? Check de badkamer ook even na op zwarte schimmel. Succes met schoonmaken en voorkomen!

Geef een reactie