zwarte schimmel badkamer kitranden verwijderen

Waarom je die zwarte plekken in de badkamer snel moet verwijderen

Grote kans dat je wel eens last hebt gehad van zwarte plekken in de badkamer of in de kozijnen. Schimmels zijn namelijk overal, zeker op vochtige plekken. Er zijn ongeveer 100.000 schimmels bekend, maar dat is slechts een fractie van het totale aantal soorten. Natuurlijk zijn niet alle schimmels slecht – sommige soorten zijn juist noodzakelijk en duiden op een gezonde omgeving, maar schimmels in huis zijn vooral een doorn in het oog. Zwarte schimmel op de muur ziet er niet fris uit en het schoonmaken ervan is vaak een terugkerende strijd. Daarnaast kan zwarte schimmel slecht zijn voor je gezondheid. Hier lees je wat je tegen zwarte schimmel kunt doen.

Wat is zwarte schimmel?

Er bestaan duizenden soorten schimmels en veel daarvan zijn zwart. Hoewel deze allemaal zwarte schimmels worden genoemd, is er maar één echte zwarte, giftige schimmelsoort, namelijk de Stachybotrys Chartarum. Deze zwarte schimmel heb je waarschijnlijk wel eens gezien in de badkamer of in de kozijnen. Zwarte schimmel groeit namelijk heel goed in een vochtige omgeving bij temperaturen tussen de 17 en 15 graden. Slechte ventilatie is één van de oorzaken van zwarte schimmel, maar ook het niet goed genoeg schoonmaken van bijvoorbeeld de badkamer kan zorgen voor schimmel.

Heb je net een nieuw huis gekocht of een lekkage gehad? Dan is de kans op zwarte schimmel groter vanwege het hogere vochtgehalte in je nieuwe huis. Gelukkig neemt de hoeveelheid vocht op den duur weer af, maar tegen de zwarte schimmel moet je wel direct actie ondernemen.

Zwarte schimmel en de gezondheid van kinderen

Zwarte schimmel kan slecht zijn voor de gezondheid, omdat het giftige stoffen verspreidt in huis. Deze giftige stoffen vormen gelukkig niet direct een gevaar, maar wel wanneer je de schimmel langer laat zitten. Vooral kinderen kunnen meer last hebben van de gevolgen van zwarte schimmel. Schimmel in de kinderkamer moet je dus grondig verwijderen en bij klachten doe je er goed aan om een huisarts te raadplegen.

Voor de gevolgen van zwarte schimmel op de gezondheid, kun je denken aan bijvoorbeeld stress, zenuw- en/of gewrichtspijn, allergieën, keelpijn, ademhalingsproblemen, vermoeidheid of zelfs misselijkheid. Ruik je een muffe geur of zie je zwarte stipjes op de muur? Dan doe je er dus goed aan om extra goed schoon te maken en te ventileren.

Wat te doen tegen zwarte schimmel?

Gelukkig is zwarte schimmel goed te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld goed om je huis te ventileren, van de slaapkamers tot aan de badkamer. Denk hierbij aan een goede afzuiging of zet de ramen van de kinderkamer regelmatig open. Je kunt bijvoorbeeld ook gebruikmaken van schimmelwerende verf. Verder is het belangrijk om het huis goed schoon te houden om schimmels geen kans te geven. Zie je al zwarte plekjes op de muur? Neem dan snel actie, want de schimmel verspreidt zich erg snel. Schimmel op gladde ondergronden zoals de muur of vloer kun je het beste verwijderen met dikke bleek, azijn of soda. Op hout kun je beter een speciale schimmelverwijderaar gebruiken, deze zijn te koop in de supermarkt. Lees hiervoor wel even de gebruiksaanwijzing, aangezien het vaak een sterk chemisch middel is. Zorg na het schoonmaken altijd voor voldoende ventilatie. Zo blijft jouw huis schoon, gezond en schimmelvrij!

Ook leuk om te lezen:

Geef een reactie