kind voorin of voor in de auto - wet en regelgeving Nederland

Kind voor in de auto; wat is de regelgeving?

Als je zelf broers of zussen hebt, ken je het gevecht wel – het gevecht om wie er voorin mag zitten in de auto. Nu je zelf kinderen hebt, kijk je met andere ogen naar die passagiersstoel. Zo vraag je je bijvoorbeeld af wat de minimumlengte en regelgeving is omtrent kinderen voor in de auto vervoeren.

Heb je verzekering goed op orde

Je gaat er het liefst vanuit dat het je nooit overkomt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Om te voorkomen dat je extra kosten moet betalen die niet binnen je zorgverzekering vallen, kies je bij je auto verzekeren het beste voor de ‘schade inzittenden’ aanvullende dekking. Op deze manier weet je zeker dat, mocht je ooit een ongeluk krijgen met je kind voor of achter in de auto, jouw kind de beste zorg krijgt en dat je daarvoor verzekerd bent.

Kind voorin – is er een minimumlengte?

Het verbaast je misschien, maar in Nederland mogen kinderen vanaf dag één voor in de auto. Ze zijn niet aan een minimum leeftijd of lengte gebonden. Heb je een autovakantie met kinderen over de grens gepland? Controleer dan altijd de regelgeving van de landen waar je doorheen reist. Een goede tip: als je auto voorin geen kinderslot heeft, is het beter om je kind op de achterbank te laten zitten, totdat het geleerd heeft dat het de deur niet open mag maken wanneer de auto rijdt.

Baby’s voorin de auto

Baby’s mag je in Nederland gewoon op de passagiersstoel laten meereizen. Wel moet de airbag uitgeschakeld zijn en je kleintje moet in een autostoel. Vervoer je kind het liefst zo lang mogelijk tegen de rijrichting in. Dit is de eerste 15 maanden verplicht, maar het wordt aangeraden dit de eerste vier jaar te doen. Mocht er een ongeluk plaatsvinden, dan is het hoofd en de nek van je kind op deze manier het best beschermd. Het voordeel van je kleintje voorin vervoeren, is dat je hem goed in de gaten kunt houden. Vervoer je hem achterstevoren op de achterbank? Schaf dan een speciaal spiegeltje aan om een oogje in het zeil te houden.

Vergeet het kinderzitje niet

Niet alleen de allerkleinsten, maar ook de wat oudere kinderen horen in de auto in een autostoel of zitverhoger te zitten. Volgens de wet moet dit totdat je kind 1,35 meter lang is, of hij nu voor of achter in de auto zit. Houd er rekening mee dat de wetgeving per land verschilt. Zo houden veel Europese landen een minimumlengte van 1,50 meter aan.

Geef een reactie